Tot de dood ons scheidt

Gepubliceerd op 02-10-2020 door de Scheidingsplanner

KRO/NCRV film ‘Tot de dood ons scheidt’

De Scheidingsplanner Alkmaar heeft een rol gespeeld bij de KRO/NCRV film ‘Tot de dood ons scheidt’, een film van Niels van Koevorden, die op 27 september in première is gegaan op het Nederlands Filmfestival en op 5 oktober om 20.25 uur wordt uitgezonden op NPO2. In de film wordt een tweetal scheidende oudere stellen tijdens hun scheidingsproces gevolgd. Ze bespreken de oorzaak van hun breuk, maken zich emotioneel los van elkaar, verdelen de boedel en zetten uiteindelijk een handtekening onder hun echtscheidingsconvenant. De film heeft als doel het doorbreken van het taboe van scheiden op latere leeftijd.

Tot de dood ons scheidt… Een bekend gezegde, evenals in voor- en tegenspoed. Vaak uitgesproken als men gaat trouwen, een moment van voor elkaar kiezen. Maar welke waarde kun je hechten aan deze woorden als na verloop van tijd de onderliggende waarden in een relatie veranderd zijn?

Steeds meer mensen overwegen om na een lange verbintenis uit elkaar te aan. De relatie loopt niet meer, men is ongelukkig. Na een tijd vol van arbeid en gezin komt er opeens veel tijd vrij voor elkaar. En juist daarmee hebben sommigen het lastig. Verwachtingen die niet uitkomen en moeilijk besproken kunnen worden, gevoed vanuit de gedachte: “De ander is zo…veranderd, of ben ik dat zelf?”

Maar ja, er is wel een belofte gedaan. Wat weegt dan zwaarder? De belofte? Of het perspectief op minder geluk? Of hoe word je weer gelukkig met jezelf en de relatie? Hoe kun je omgaan met een situatie dat bij de ene partner de liefde is verminderd of opgehouden en bij de ander nog aanwezig is? Of indien van één partner de seksuele geaardheid anders is (geworden), en dit onverwacht bespreekbaar wordt gemaakt? Zoveel omstandigheden, zoveel vragen.

Iedereen is anders, iedere relatie is anders. Sommigen kunnen beter omgaan met tegenslag en zijn sneller tevreden, anderen zoeken steeds weer naar (nieuw) geluk. Bij de keuze om samen toch verder te gaan, of wel samen te blijven maar apart van elkaar te gaan wonen dan wel definitief uit elkaar gaan is er meestal niet zo 1-2-3 een passende oplossing voor beide partners. Het maken van deze keuze vraagt passende aandacht, tijd en vaak ook inasseringsvermogen of juist creativiteit.

Herkenbaar? En wil je er eens over praten? Kom bij ons langs, wij begeleiden mensen graag bij het maken van passende keuzes voor een nieuwe toekomst.

Terug naar boven