Stappenplan scheiden

Stap voor stap het scheidingstraject door

De beslissing is genomen: je gaat scheiden. Een veel gestelde vraag na het nemen van deze zware beslissing is: 'hoe pakken we de scheiding aan?’ Zeker als je voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, weet je vaak niet wat er allemaal op je afkomt. Ons stappenplan scheiden helpt je stapsgewijs door het scheidingstraject. Het stappenplan geeft je inzicht in alle stappen die bij een scheiding komen kijken en geeft je houvast. Daarnaast biedt het stappenplan je een goede voorbereiding op jouw scheiding, zodat je niets vergeet en weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Inhoudsopgave: alle stappen in het stappenplan scheiden

Deze onderwerpen vormen de basis van het stappenplan scheiden:

Stap 1: Vertel het je partner

Stap 2: Vertellen aan jullie kinderen, familie en vrienden

Stap 3: Besluit nemen over hoe jullie de scheiding willen regelen

Stap 4: Maak jullie woonwensen inzichtelijk

Stap 5: Maak een financieel plan

Stap 6: Gegevens verzamelen

Stap 7: Maak afspraken over jullie kinderen

Stap 8: De boedelverdeling

Stap 9: Opstellen van het echtscheidingsconvenant

Stap 10: Scheiding aanvragen

Stap 11: Scheiding laten inschrijven

Stap 12: Scheiding verwerken

Scheiden stap 1: Vertel het jouw partner

Jouw scheiding start met het informeren van je partner; de zogenoemde scheidingsmelding. Dit is waarschijnlijk voor jou ook meteen een van de moeilijkste stappen in het stappenplan. Jij wilt scheiden, maar hoe vertel je dit aan je partner? Onze belangrijkste tip is: vertel het altijd persoonlijk! Je kunt veel problemen tijdens de scheidingsprocedure voorkomen, door zorgvuldig met jouw scheidingsmelding om te gaan. Meer informatie en tips vind je in het artikel  ‘De scheidingsmelding’.

Scheiden stap 2: Vertel het jullie kinderen

De volgende stap van het stappenplan is het informeren van jouw kinderen, familie en vrienden. Start overigens altijd met het informeren van jouw kinderen! Zo voorkom je dat zij eerst van iemand anders horen dat je gaat scheiden. Over het wanneer en hoe je het aan je kinderen vertelt, kunnen jij en jouw partner van mening verschillen. Belangrijk is dat je hier samen goed over nadenkt. Wacht er in ieder geval niet te lang mee en wacht zeker niet totdat de scheiding definitief rond is! Meer informatie en tips vind je op ‘Scheiden, hoe vertel ik het mijn kind?

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Om alle nodige onderwerpen in kaart te brengen en hier een besluit over te nemen is ons een stappenplan een goed hulpmiddel, vraag onderaan deze pagina gratis een exemplaar aan. Breng daarna voor jezelf de onderwerpen ‘logisch’ in kaart. Begin met het ouderschapsplan, de kinderkosten en de verdeling hiervan, de bezittingen en schulden en de verdeling hiervan en maak afspraken over de pensioenverdeling.

Scheidingsplanner Hendrik van den Berg

Scheiden stap 3: Hoe wil je de scheiding regelen?

Een volgende belangrijke beslissing: hoe ga je de scheiding regelen? Wil je het zelf (online) regelen of een advocaat, mediator of scheidingsadviseur inschakelen? Wij adviseren je om de scheiding samen te regelen, bijvoorbeeld met behulp van mediation. Door samen in gesprek te blijven, en in goed overleg afspraken te maken, kun je conflictsituaties veelal voorkomen. Bovendien duurt het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer je een advocaat inschakelt. Lees hier meer over mediation bij een scheiding.

Wie je ook kiest, laat je in ieder geval ook goed informeren over jouw financiële zaken. Ex-partners die tijdens hun scheiding op dit vlak deskundig zijn begeleid, zijn achteraf namelijk meer tevreden over de gemaakte financiële afspraken. Bij de Scheidingsplanner is financieel advies tijdens jullie scheiding een essentieel onderdeel van onze begeleiding. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt. Wij combineren het scheidingstraject dus altijd met financieel en fiscaal advies. Van de eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij brengen jullie financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat jullie na afloop van het traject echt in staat zijn om vooruit te kijken.

Stap 4: maak jullie woonwensen inzichtelijk

Scheiden stap 4: Maak jullie woonwensen inzichtelijk

Huisvesting is vaak de grootste zorg bij een scheiding. En dat is ook logisch, we hebben immers onder meer te maken met een krapte op de woningmarkt. Als jullie een koopwoning hebben, dan heeft een van beide partners vaak de wens om in het huis te kunnen blijven wonen.

Hiervoor moet eerst achterhaald worden of dit financieel haalbaar is. Dit betekent dat eerst het inkomen en vermogen na de scheiding inzichtelijk moet zijn, zodat bekeken kan worden of die partner de hypotheek van de woning kan betalen.

En wil je na de scheiding een nieuwe woning kopen? Dan speelt zowel de fiscale als de hypothecaire regelgeving een belangrijke rol. Met onze onafhankelijke hypotheekscan kunnen wij tijdens het scheidingstraject al beoordelen welke woonwensen er voor jou mogelijk zijn of niet. Wij bekijken jouw huidige situatie en zetten alle keuzemogelijkheden voor je op een rijtje. Hierdoor kunnen wij jou snel duidelijkheid en rust geven.

Scheiden stap 5: Maak een financieel plan

Bij elke scheiding zijn de financiën een punt van zorg. Waar men straks van moet rondkomen is hierbij wel de allergrootste zorg, want straks moeten twee huishoudens van hetzelfde inkomen gaan leven als voor de scheiding. En dat terwijl de lasten voor beide partners hoger worden. Tijdens de scheiding krijg je met veel financiële zaken te maken, die jouw aandacht vragen:

Hoe jullie jullie financiële zaken moeten verdelen hangt onder meer af van de wijze waarop jullie getrouwd waren of met elkaar hebben samengeleefd:

Bij het opstellen van het financiële plan is het overigens belangrijk dat ook naar de effecten op langere termijn gekeken wordt. Realiseer je daarnaast dat ex-partners, die tijdens de scheiding goede financiële afspraken hebben gemaakt met een beter gevoel terugkijken op de scheiding. Ze zijn tevredener over de gemaakte financiële afspraken en positiever over hun huidige financiële situatie. De Scheidingsplanner zorgt er als financieel expert in scheidingen voor dat jullie samen de juiste financiële afspraken maken. Lees hier meer over op ‘Financieel advies bij een scheiding’.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Tip: vraag onze checklist scheiden aan

Veel scheidende mensen vinden het lastig om het overzicht te bewaren. Onze “checklist scheiden” biedt je een steuntje in de rug. In onze “checklist scheiden” staan alle onderwerpen, die betrekking hebben op het scheidingstraject en op alle praktische zaken. Ook biedt de checklist jou een overzicht van alle gegevens die je moet verzamelen. De checklist helpt je om samen alles in kaart te brengen en om samen keuzes te maken. Vraag hier onze gratis checklist scheiden aan

Scheiden stap 6: Gegevens verzamelen

Om jouw scheiding (financieel) te kunnen regelen, is het noodzakelijk dat jouw scheidingsadviseur inzage krijgt in jouw financiële gegevens. Verzamel dus kopieën van alle relevante gegevens, die betrekking op jouw financiële zaken hebben.

Scheiden stap 7: Maak afspraken over jullie kinderen

Om de kinderen na de scheiding een goede basis te kunnen bieden, moet je tijdens de scheiding veel aandacht besteden aan alle zaken, die met hun nieuwe toekomst te maken hebben. Dat betekent onder meer dat je de belangen van jullie kinderen tijdens de scheiding centraal moet stellen.

Zijn er minderjarige kinderen bij jullie scheiding betrokken? Dan ben je in ieder geval wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Meer informatie over wat er allemaal bij komt kijken vind je hier: 'wat moet u regelen bij een scheiding met kinderen?.

Stappenplan scheiden: afspraken maken over de kinderen

Scheiden stap 8: De boedelverdeling

Als je gaat scheiden, dan moet je alle bezittingen die je hebt met elkaar gaan verdelen. Een boedelverdeling is dan ook een onderdeel van elke scheiding. Onder de boedelverdeling, oftewel jouw inboedel, valt alles in en rond jouw huis wat waarde heeft. Hoe de boedelverdeling bij jouw echtscheiding precies werkt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop je met elkaar hebt samengeleefd. Je leest hier meer over de boedelverdeling bij een scheiding.

Scheiden stap 9: Opstellen scheidingsconvenant

Tijdens scheidingstraject werken jullie samen aan een echtscheidingsconvenant. Een scheidingsconvenant (of convenant) is niets anders dan een overeenkomst. In deze overeenkomst staan alle afspraken die met jullie scheiding te maken hebben, zoals de afspraken over de woning, het pensioen, de alimentatie en de boedelverdeling. Je vindt hier meer informatie over het echtscheidingsconvenant.

Scheiden stap 10: Scheiding aanvragen

Als het echtscheidingsconvenant en het eventuele ouderschapsplan opgesteld zijn, dan kunnen jullie de scheiding aanvragen bij de rechtbank. Omdat jullie overal afspraken over hebben gemaakt, is de scheiding bij de rechtbank aanvragen eigenlijk alleen maar een formaliteit. De goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding legt de rechter vast in een echtscheidingsbeschikking.

Scheiden stap 11: Scheiding definitief maken

Je bent pas officieel gescheiden als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. De beschikking moet wel binnen zes maanden ingeschreven zijn. Let erop dat je deze termijn niet overschrijdt, want na die periode is het document niet meer geldig. Als je jouw scheiding laat regelen door een scheidingsadviseur, dan verzorgt hij/zij over het algemeen deze stap voor jou.

Scheiden stap 12: Scheiding verwerken

Een scheiding is voor velen een uiterst stressvolle gebeurtenis. Ook kan het emotioneel zwaar zijn. Vaak is het een hectische tijd waarin jouw werk, kinderen en andere zaken ook jouw aandacht blijven vragen. Hierdoor heb jij tijdens het scheidingstraject dikwijls weinig ruimte voor het verwerken van jouw verdriet. Je leest hier meer over ‘hoe verwerk je een scheiding’. Voor jouw kinderen vind je tips op ‘een scheiding verwerken als kind’.

Vraag ons stappenplan scheiden aan

Heb je behoefte aan een printbare versie van ons stappenplan, zodat je het plan als leidraad bij jouw scheiding kunt gebruiken? Vraag dan hier het stappenplan aan, je krijgt het plan dan per e-mail toegestuurd.

Onze hulp bij een echtscheiding

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven