Scheiden met kinderen

Wat moet je regelen bij een scheiding met kinderen?

Hoe je het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Ze gaan met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin valt weg, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En misschien moeten ze zelfs wel naar een nieuwe school. Maar ondanks dat ze veel last van de scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat. Wat moet je allemaal regelen bij een scheiding met kinderen?

Lees verder

Hoe vertellen we de kinderen dat wij gaan scheiden?

Als je definitief de knoop hebt doorgehakt om te gaan scheiden, is de eerstvolgende stap het informeren van jullie kinderen. Veel scheidende ouders worstelen met de vraag 'Hoe vertel ik de kinderen dat wij gaan scheiden?'. En natuurlijk is het ontzettend moeilijk om het jullie kinderen te moeten vertellen. Bedenk echter dat hoewel een scheiding een verdrietige gebeurtenis is in het leven de kinderen, dit niet wil betekenen dat er voor de kinderen na uw scheiding geen fijne toekomst kan zijn.

Lees verder

Wat is een ouderschapsplan?

Als je gaat scheiden, dan ben je over het algemeen onzeker over de toekomst van de kinderen. Want hoe gaan jullie samen jullie toekomstige rol als ouders invullen? Hoe gaan jullie de kinderen duidelijkheid en rust geven in deze toch al vaak turbulente periode? En hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat voor de kinderen de overgang naar een nieuw leven zo soepel mogelijk gaat verlopen? Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken is het antwoord op al deze vragen.

Lees verder

Hoe zit het met de zorgregeling/omgangsregeling?

Ouders hebben na de echtscheiding allebei het recht om de kinderen te blijven zien. In de wet staat zelfs dat de kinderen het recht hebben om met beide ouders een goede band te behouden. Het is van groot belang dat beide ouders het contact tussen de kinderen met de andere ouder bevorderen. Met het opstellen van de zorgregeling/omgangsregeling moet dan ook zorgvuldig worden omgegaan.

Lees verder

Hoe werkt co-ouderschap?

Na de scheiding hebben jullie als ouder allebei recht op omgang met de kinderen. Jullie blijven ook samen verantwoordelijk voor de zorg- en opvoedingstaken en de kosten van de kinderen. Jullie bepalen met elkaar hoe deze zorg- en omgangsregeling eruit komt te zien. Steeds meer scheidende ouders kiezen hierbij voor co-ouderschap. Maar wat is co-ouderschap precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En is co-ouderschap voor iedereen geschikt?

Lees verder

Wat is birdnesting?

Birdnesting is een nieuwere vorm van de zorgregeling voor uw kinderen. De kinderen blijven bij birdnesting na de scheiding in het gemeenschappelijke huis wonen en de ouders wisselen. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen en hoe zit het financieel en fiscaal?

Lees verder

Een scheiding verwerken als kind

Bij kinderen speelt het gevoel van verlies vaak een grote rol bij het verwerken van de scheiding. Er gaat immers veel in hun gezinsleven veranderen. Zo gaan ze papa en mama niet meer dagelijks zien. Moeten ze misschien verhuizen naar een nieuwe woning. Of wellicht zelfs naar een nieuwe school. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. Daarnaast heeft de manier waarop jullie als ouders zelf met de scheiding omgaan veel invloed. We geven hier een paar tips hoe jullie de kinderen kunnen helpen om de scheiding te verwerken.

Lees verder

Terug naar boven