Scheiden met kinderen

Wat moet u regelen bij een scheiding met kinderen?

Hoe u het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Ze gaan met grote veranderingen te maken krijgen: de veilige basis van het gezin valt weg, net als de dagelijkse aanwezigheid van beide ouders. En misschien moeten ze zelfs wel naar een nieuwe school. Maar ondanks dat ze veel last van uw scheiding kunnen hebben, blijkt uit onderzoek dat het met de meeste kinderen op den duur wel weer goed gaat. Wat moet u allemaal regelen bij een scheiding met kinderen?

Lees verder

Hoe vertellen we de kinderen dat wij gaan scheiden?

Als u definitief de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden, is de eerstvolgende stap het informeren van uw kinderen. Veel scheidende ouders worstelen met de vraag 'Hoe vertel ik de kinderen dat wij gaan scheiden?'. En natuurlijk is het ontzettend moeilijk om het uw kinderen te moeten vertellen. Bedenk echter dat hoewel een scheiding een verdrietige gebeurtenis is in het leven uw kinderen, dit niet wil betekenen dat er voor uw kinderen na uw scheiding geen fijne toekomst kan zijn.

Lees verder

Wat is een ouderschapsplan?

Als u gaat scheiden bent u over het algemeen onzeker over de toekomst van uw kinderen. Want hoe gaat u samen uw toekomstige rol als ouders invullen? Hoe gaat u uw kinderen duidelijkheid en rust geven in deze toch al vaak turbulente periode? En hoe kunt u ervoor zorgen dat voor uw kinderen de overgang naar een nieuw leven zo soepel mogelijk gaat verlopen? Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken is het antwoord op al deze vragen.

Lees verder

Hoe zit het met de zorgregeling/omgangsregeling?

Ouders hebben na de echtscheiding allebei het recht om de kinderen te blijven zien. In de wet staat zelfs dat de kinderen het recht hebben om met beide ouders een goede band te behouden. Het is van groot belang dat beide ouders het contact tussen de kinderen met de andere ouder bevorderen. Met het opstellen van de zorgregeling/omgangsregeling moet dan ook zorgvuldig worden omgegaan.

Lees verder

Hoe werkt co-ouderschap?

Na de scheiding heeft u als ouder allebei recht op omgang met uw kinderen. U blijft ook samen verantwoordelijk voor de zorg- en opvoedingstaken en de kosten van uw kinderen. U bepaalt met elkaar hoe deze zorg- en omgangsregeling eruit komt te zien. Steeds meer scheidende ouders kiezen hierbij voor co-ouderschap. Maar wat is co-ouderschap precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En is co-ouderschap voor iedereen geschikt?

Lees verder

Wat is birdnesting?

Birdnesting is een nieuwere vorm van de zorgregeling voor uw kinderen. De kinderen blijven bij birdnesting na de scheiding in het gemeenschappelijke huis wonen. Wat zijn hiervan de voor- en nadelen en hoe zit het financieel en fiscaal?

Lees verder

Een scheiding verwerken als kind

Bij kinderen speelt het gevoel van verlies vaak een grote rol bij het verwerken van de scheiding. Er gaat immers veel in hun gezinsleven veranderen. Zo gaan ze papa en mama niet meer dagelijks zien. Moeten ze misschien verhuizen naar een nieuwe woning. Of wellicht zelfs naar een nieuwe school. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. Daarnaast heeft de manier waarop u als ouders zelf met uw scheiding omgaat veel invloed. We geven u een paar tips hoe u uw kinderen kunt helpen om de scheiding te verwerken.

Lees verder

Terug naar boven