Pensioen en scheiden

Scheiden en pensioen, hoe zit het?

Het pensioen bij een scheiding is vaak een ondergeschoven kindje. De oorzaak is meestal het ontbreken van kennis over de wetgeving en over pensioenen in het algemeen. Ook komt het pensioen niet altijd standaard aan de orde bij advocaten of andere scheidingsbemiddelaars tijdens het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Voor gehuwden en geregistreerd partners heeft een scheiding echter wél gevolgen voor de verdeling van het opgebouwde pensioen van beide partners. Bij een scheiding van tafel en bed geldt dat ook voor het verdelen van het ouderdomspensioen, de opbouw van het nabestaandenpensioen kan daarentegen in stand gehouden worden. Een punt van aandacht dus. Zorg dan ook dat het pensioen onderdeel is van alle financiële afspraken tijdens de scheiding.

Hoe wordt het pensioen verdeeld bij scheiding?

Heeft mijn ex recht op een deel van mijn pensioen is een vaak gestelde vraag. Voor gehuwden en geregistreerd partners is dit in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) geregeld. In deze wet staat dat je recht hebt op de helft van het pensioen van jouw ex-partner en andersom. Het is wel mogelijk om van deze wet af te wijken, door samen andere afspraken te maken en deze vast te leggen in het scheidingsconvenant. Daarnaast heb je recht op een bijzonder partnerpensioen voor zover het is opgebouwd tot het moment van scheiding.

Tip: de Wet VPS gaat waarschijnlijk per 1 juli 2022 veranderen. Is jouw scheiding al voor deze datum geregeld? Dan gelden deze nieuwe regels uiteraard nog niet.

Hoelang krijg ik pensioen van mijn ex?

Je ontvangt jouw (verevenings)recht op het pensioen van jouw ex-partner vanaf het moment dat je ex-partner met pensioen gaat en zolang hij/zij in leven is. Het recht stopt dus op het moment dat je ex-partner overlijdt. In sommige gevallen heb je daarna nog wel recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.

Scheiding en pensioenverevening

Pensioenverevening houdt in dat op het moment dat je ex-partner met pensioen gaat, jij de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. En je ex-partner ontvangt, vanaf het moment dat jij met pensioen gaat, de helft van jouw tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.

Je kan overigens een andere verdeling afspreken dan ieder de helft. Ook kan er een andere vereveningsperiode worden afgesproken. Bijvoorbeeld als je al enige tijd geen gemeenschappelijke huishouding meer voert of voor het huwelijk met elkaar hebt samengewoond en en je ook een afspraak wilt maken over deze periode. Deze gewenste afwijkingen moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.

Scheiden pensioen conversie

Je kunt ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat het door jou opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen worden gesplitst in een zelfstandig pensioen voor jou en een zelfstandig pensioen voor je ex-partner. Het verschil met pensioenverevening is dat je het pensioen van jouw ex-partner ontvangt op het moment dat jezelf met pensioen gaat en niet op het moment dat jouw ex-partner met pensioen gaat. Voor je ex-partner geldt uiteraard hetzelfde.

Partnerpensioen bij scheiding

In de Pensioenwet is bepaald dat er bij scheiding voor de ex-partner een recht ontstaat op bijzonder partnerpensioen. Dit recht ontstaat alleen als het partnerpensioen ook daadwerkelijk wordt opgebouwd. Het wordt in dat geval niet alleen toegekend aan gehuwde en geregistreerde partners, maar kan ook worden toegekend aan samenwonende partners. Ook met betrekking tot het (bijzonder) partnerpensioen kun je afspraken maken die afwijken van de wet.

Pensioen na scheiding en overlijden

Hoe jouw pensioen na scheiding en overlijden geregeld is, hangt af van of jij voor pensioenverevening of pensioenconversie gekozen hebt:

  • Pensioenverevening: als je ex-partner overlijdt, dan krijgt je het aan hem/haar toebedeelde deel van jouw ouderdomspensioen terug. Je ontvangt daarnaast niet langer de helft van zijn/haar pensioen. Kom jij zelf te overlijden, dan ontvangt je ex-partner geen deel meer van jouw ouderdomspensioen. Dan ontvangt hij/zij juist weer het eigen, volledige pensioen. Na het overlijden van je ex-partner kan het zijn dat je wél een levenslang bijzonder partnerpensioen ontvangt.
  • Pensioenconversie: je blijft na het overlijden van je ex-partner jouw deel van zijn of haar pensioenuitkering ontvangen. Daarentegen krijg je het deel van je pensioenuitkering, dat naar jouw ex-partner ging, niet terug.

Pensioen na scheiding en hertrouwen

Heb je na de scheiding een nieuwe partner en wil je die bij jouw overlijden goed verzorgd achterlaten? Ga goed na wat er gebeurt met je pensioen als jij overlijdt. Het kan namelijk zo zijn dat jouw ex-partner recht heeft op een deel van het partnerpensioen. Dit zogenoemde bijzonder partnerpensioen wordt afgetrokken van het totaalbedrag dat jouw pensioenuitvoerder als partnerpensioen uitkeert.

Wat als ik mijn pensioen in eigen beheer heb?

Ben je ondernemer en heb je een besloten vennootschap? Grote kans dat je jouw pensioen (gedeeltelijk) in eigen beheer hebt opgebouwd. Het tijdens je huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer moet je met je ex-partner delen wanneer je uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of je samen andere afspraken maakt.

Afzien pensioen bij echtscheiding

Vaak wordt de vraag gesteld of men ook kan afzien van het pensioen bij een echtscheiding. Het kan wel, maar het pensioen afkopen kent veel fiscale consequenties. Laat je dan ook goed voorlichten, voordat je besluit om tijdens de echtscheiding van het pensioen af te zien.

Het pensioen bij een scheiding op latere leeftijd

Bij een scheiding op latere leeftijd krijg je natuurlijk ook te maken met de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Hoe ga je echter om met de verevening van de pensioenen? Deel je de opgebouwde pensioenen 50:50 volgens de wet of is het juist raadzamer om tot een andere verdeling over te gaan, bijvoorbeeld in verband met de woonwensen en de realiseerbare hypotheek?

Lees meer over het pensioen bij een scheiding op latere leeftijd

Het pensioen bij de Scheidingsplanner

Veel mensen vinden pensioen een lastig onderwerp. En al helemaal tijdens een echtscheiding. Daarom begeleidt de Scheidingsplanner je graag bij alle zaken die bij de verdeling van je pensioen komen kijken. Zo helpen wij je niet alleen met de formulieren voor je pensioenverzekeraar, maar ook zetten we alle zaken en mogelijkheden voor je op een rij, zodat je de beslissingen kunt nemen waar je je goed bij voelt. Niet alleen voor een fijne tijd na je pensionering, maar juist ook gedurende jouw verdere leven na afloop van de scheiding. Naast advies over je pensioen, regelen wij jouw gehele scheiding financieel en fiscaal tot in de puntjes.

Vragen of een afspraak maken?

Heb jij vragen over jouw scheiding of wil jij jouw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen je graag verder. Je kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor jou: van de eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen je stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met je mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWil jij meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje je een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt je waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven