Pensioen en scheiden

Scheiden en pensioen, hoe zit het?

Het pensioen bij een scheiding is vaak een ondergeschoven kindje. De oorzaak is meestal het ontbreken van kennis over de wetgeving en over pensioenen in het algemeen. Ook komt het pensioen niet altijd standaard aan de orde bij advocaten of andere scheidingsbemiddelaars tijdens het opstellen van een echtscheidingsconvenant. Voor gehuwden en geregistreerd partners heeft een scheiding echter wél gevolgen voor de verdeling van het opgebouwde pensioen van beide partners. Een punt van aandacht dus. Zorg dan ook dat het pensioen onderdeel is van alle financiële afspraken tijdens uw scheiding.

Hoe wordt het pensioen verdeeld bij scheiding?

Heeft mijn ex recht op een deel van mijn pensioen is een vaak gestelde vraag. Voor gehuwden en geregistreerd partners is dit in de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS) geregeld. In deze wet staat dat u recht heeft op de helft van het pensioen van uw ex-partner en andersom. Het is wel mogelijk om van deze wet af te wijken, door samen andere afspraken te maken en deze vast te leggen in het scheidingsconvenant. Daarnaast heeft u recht op een bijzonder partnerpensioen voor zover het is opgebouwd tot het moment van scheiding.

Tip: de Wet VPS gaat waarschijnlijk per 1 juli 2022 veranderen. Is uw scheiding al voor deze datum geregeld? Dan gelden deze nieuwe regels uiteraard nog niet.

Hoelang krijg ik pensioen van mijn ex?

U ontvangt uw (verevenings)recht op het pensioen van uw ex-partner vanaf het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat en zolang hij/zij in leven is. Het recht stopt dus op het moment dat uw ex-partner overlijdt. In sommige gevallen heeft u daarna nog wel recht op een levenslang bijzonder partnerpensioen.

Scheiding en pensioenverevening

Pensioenverevening houdt in dat op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat, u de helft ontvangt van zijn/haar tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen. En uw ex-partner ontvangt, vanaf het moment dat u met pensioen gaat, de helft van uw tijdens het huwelijk opgebouwde pensioen.

U kunt overigens een andere verdeling afspreken dan ieder de helft. Ook kan er een andere vereveningsperiode worden afgesproken. Bijvoorbeeld als u al enige tijd geen gemeenschappelijke huishouding meer voert of voor het huwelijk met elkaar hebt samengewoond en u ook een afspraak wilt maken over deze periode. Deze gewenste afwijkingen moeten worden vastgelegd in het scheidingsconvenant.

Scheiden pensioen conversie

U kunt ook kiezen voor conversie. Conversie wil zeggen dat de door u opgebouwde ouderdoms- en partnerpensioen worden gesplitst in een zelfstandig pensioen voor u en een zelfstandig pensioen voor uw ex-partner. Het verschil met pensioenverevening is dat u het pensioen van uw ex-partner ontvangt op het moment dat uzelf met pensioen gaat en niet op het moment dat uw ex-partner met pensioen gaat. Voor uw ex-partner geldt uiteraard hetzelfde.

Partnerpensioen bij scheiding

In de Pensioenwet is bepaald dat er bij scheiding voor de ex-partner een recht ontstaat op bijzonder partnerpensioen. Dit recht ontstaat alleen als het partnerpensioen ook daadwerkelijk wordt opgebouwd. Het wordt in dat geval niet alleen toegekend aan gehuwde en geregistreerde partners, maar kan ook worden toegekend aan samenwonende partners. Ook met betrekking tot het (bijzonder) partnerpensioen kunt u afspraken maken die afwijken van de wet.

Pensioen na scheiding en overlijden

Hoe uw pensioen na scheiding en overlijden geregeld is, hangt af van of u voor pensioenverevening of pensioenconversie gekozen heeft:

  • Pensioenverevening: als uw ex-partner overlijdt, dan krijgt u het aan hem/haar toebedeelde deel van uw ouderdomspensioen terug. U ontvangt daarnaast niet langer de helft van zijn/haar pensioen. Komt u zelf te overlijden, dan ontvangt uw ex-partner geen deel meer van uw ouderdomspensioen. Dan ontvangt hij/zij juist weer het eigen, volledige pensioen.
    Na het overlijden van uw ex-partner kan het zijn dat u wél een levenslang bijzonder partnerpensioen ontvangt.
  • Pensioenconversie: u blijft na het overlijden van uw ex-partner uw deel van zijn of haar pensioenuitkering ontvangen. Daarentegen krijgt u het deel van uw pensioenuitkering, dat naar uw ex-partner ging, niet terug.

Pensioen na scheiding en hertrouwen

Heeft u na de scheiding een nieuwe partner en wilt u die bij uw overlijden goed verzorgd achterlaten? Ga goed na wat er gebeurt met uw pensioen als u overlijdt. Het kan namelijk zo zijn dat uw ex-partner recht heeft op een deel van het partnerpensioen. Dit zogenoemde bijzonder partnerpensioen wordt afgetrokken van het totaalbedrag dat uw pensioenuitvoerder als partnerpensioen uitkeert.

Wat als ik mijn pensioen in eigen beheer heb?

Bent u ondernemer en heeft u een besloten vennootschap? Grote kans dat u uw pensioen (gedeeltelijk) in eigen beheer heeft opgebouwd. Het tijdens uw huwelijk opgebouwde pensioen in eigen beheer zult u met uw ex-partner moeten delen wanneer u uit elkaar gaat. Tenzij in de huwelijkse voorwaarden is vastgelegd dat dit pensioen buiten de verdeling valt of u samen andere afspraken maakt.

Afzien pensioen bij echtscheiding

Vaak wordt de vraag gesteld of men ook kan afzien van het pensioen bij een echtscheiding. Het kan wel, maar het pensioen afkopen kent veel fiscale consequenties. Laat u zich dan ook goed voorlichten, voordat u besluit om tijdens de echtscheiding van het pensioen af te zien.

Het pensioen bij een scheiding op latere leeftijd

Bij een scheiding op latere leeftijd krijgt u natuurlijk ook te maken met de wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Hoe gaat u echter om met de verevening van de pensioenen? Deelt u de opgebouwde pensioenen 50:50 volgens de wet of is het juist raadzamer om tot een andere verdeling over te gaan, bijvoorbeeld in verband met de woonwensen en de realiseerbare hypotheek?

Lees meer over het pensioen bij een scheiding op latere leeftijd

Het pensioen bij de Scheidingsplanner

Veel mensen vinden pensioen een lastig onderwerp. En al helemaal tijdens een echtscheiding. Daarom begeleidt de Scheidingsplanner u graag bij alle zaken die bij de verdeling van uw pensioen komen kijken. Zo helpen wij u niet alleen met de formulieren voor uw pensioenverzekeraar, maar ook zetten we alle zaken en mogelijkheden voor u op een rij, zodat u de beslissingen kunt nemen waar u zich goed bij voelt. Niet alleen voor een fijne tijd na uw pensionering, maar juist ook gedurende uw verdere leven na afloop van de scheiding. Naast advies over uw pensioen, regelen wij uw gehele scheiding financieel én fiscaal tot in de puntjes.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Vraag hier uw gratis exemplaar aan!

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u vragen over uw scheiding of wilt u uw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen u graag verder. U kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor u: van uw eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen u stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met u mee. U kunt hier eenvoudig een terugbelverzoek indienen, wij bellen u dan terug op een voor u gunstig tijdstip.

Dien hier een terugbelverzoek in
Terug naar boven