Wat is een ouderschapsplan?

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Wat is het belang van een goed ouderschapsplan?

Als u gaat scheiden bent u over het algemeen onzeker over de toekomst van uw kinderen. Want hoe gaat u samen uw toekomstige rol als ouders invullen? Hoe gaat u uw kinderen duidelijkheid en rust geven in deze toch al vaak turbulente periode? En hoe kunt u ervoor zorgen dat voor uw kinderen de overgang naar een nieuw leven zo soepel mogelijk gaat verlopen? Een goed ouderschapsplan met praktische afspraken is het antwoord op al deze vragen.

Maar wat is een goed ouderschapsplan? Wettelijk gezien stelt de overheid dat u minimaal de volgende afspraken moet maken over de verzorging en opvoeding van uw kinderen:

  • Hoe u de zorg en opvoeding gaat verdelen
  • Hoe u elkaar informatie gaat geven over belangrijke onderwerpen
  • Hoe u de kosten van de verzorging en opvoeding gaat verdelen

Naar onze mening is het ouderschapsplan veel meer dan dat! En dat zou het voor u ook moeten zijn.

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

Betrek de kinderen op een passende manier bij het opstellen van een ouderschapsplan. Respecteer de wensen van de kinderen zoveel als mogelijk, maar uiteindelijk nemen de ouders de beslissingen. Een veel gehoord misverstand is dat kinderen vanaf 12 jaar zelf mogen beslissen. Dat is niet aan de orde, ook voor kinderen vanaf 12 jaar beslissen de ouders. Wel is het goed om de kinderen vanaf deze leeftijd te betrekken bij het maken van alle afspraken.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Het ouderschapsplan als een hulpmiddel

Het ouderschapsplan kunt u onder meer als een hulpmiddel zien. Een hulpmiddel om na te denken over de tijd die komen gaat. Uw nieuwe toekomst. Een tijd waarin u elkaar niet meer dagelijks ziet en niet meer dagelijks spreekt.

We zien vaak dat mensen een model van het ouderschapsplan hebben ingevuld waarop veelal als antwoord ‘in overleg’ is ingevuld.Dit betekent eigenlijk dat zij het afspraken maken vooruit hebben geschoven. Begrijpelijk, maar vaak is overleg nu al moeilijk en de onderlinge communicatie wordt er in de loop van het jaar over het algemeen niet makkelijker op. Het is dus van het grootste belang dat die knopen direct doorgehakt gaan worden.

Een voorbeeld is de zomervakantie van de kinderen. Ouders geven in het ouderschapsplan dan bijvoorbeeld aan: in overleg of beiden 3 weken. Maar wanneer wordt dan de keuze gemaakt? In januari, april of zelfs mei of juni? En wie wil de eerste drie weken? Want ‘we’ gingen altijd de eerste drie weken? En mag diegene dan altijd de eerste drie weken of wisselen we dat per jaar?

Het ouderschapsplan is meer dan een verplichting

Als u nu goede afspraken weet te maken, is dat uw fundament voor de toekomst. Met een goed ouderschapsplan heeft u een kleinere kans dat er conflicten gaan ontstaan. En mochten er in de toekomst toch verschillen ontstaan, dan weet u er samen beter mee om te gaan. Denk dus bij voorbaat samen goed na over wat uw kinderen de komende jaren nodig hebben om stabiel en gelukkig te zijn. Kijk ook naar wat voor kinderen belangrijk is bij een scheiding. En hoe u in de toekomst samen wenst te communiceren over belangrijke beslissingen.

Wij adviseren u dan ook om naast de minimale wettelijke eisen, direct zoveel mogelijk afspraken over dagelijkse dingen concreet en gedetailleerd in het ouderschapsplan vast te leggen, om misverstanden en conflicten te voorkomen. Sta dus ook stil bij allerlei andere dingen die u belangrijk vindt voor uw kinderen. Zoals:

  • Welke regels hanteren we allebei met betrekking tot de opvoeding? Zoals hoe laat moeten de kinderen naar bed, wat spreken we af over huiswerk maken en hoe laat moeten ze thuis zijn
  • Welke beslissingen nemen we in onderling overleg? Denk aan schoolkeuze, zakgeld of het gebruik van een mobiele telefoon
  • Hoe gaan we – naast de vakanties – de verjaardagen van de kinderen, Vaderdag, Moederdag, Sinterklaas, Kerstmis, Oud en Nieuw verdelen?
  • Wie koopt er kleding, zorgt ervoor dat ze naar de kapper gaan, helpt met cadeautjes kopen, haalt en/of brengt naar feestjes? En gaan we samen of apart naar ouderavonden?

Gratis werkmodel voor het ouderschapsplan

Omdat het voor scheidende ouders vaak niet eenvoudig is om een goed ouderschapsplan op te stellen, hebben we – om u op weg te helpen -een werkmodel ontwikkeld. Dit werkmodel sturen u we graag per e-mail toe.

Het ouderschapsplan moet met u meegroeien

Houd in uw achterhoofd dat uw kinderen zich in de toekomst gaan ontwikkelen. Ze worden ouder en krijgen andere interesses, waardoor de situatie kan gaan veranderen. Daarnaast kan ook uw situatie wijzigen, bijvoorbeeld omdat u in verband met een nieuwe baan op grotere afstand gaat wonen of omdat u een nieuwe partner in uw leven heeft. Het plan is dus geen statisch document en zal met u én uw kinderen moeten meegroeien. Denk er dus tijdig aan om het ouderschapsplan aan te passen als uw situatie hier om vraagt.

Vragen of een afspraak maken?

Wij begeleiden u in het overleg over de afspraken en geven u tips en adviezen. Samen met u stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg voor de kinderen wordt verdeeld. Hierbij adviseren we u over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op uw situatie. Zo zorgen we er samen voor dat er in het ouderschapsplan praktische afspraken gemaakt gaan worden die uw kinderen duidelijkheid en rust gaan geven.

Terug naar boven