Scheiden en een koophuis

Koophuis en scheiding

Een koophuis is bij een scheiding meestal een lastig onderwerp. Niet alleen op financieel gebied, maar vaak ook emotioneel. Jouw eigen huis is immers dé plek waar je je waarschijnlijk al jaren thuis voelt. Maar als je gaat scheiden, dan gaat jouw woonsituatie veranderen. Minimaal een van jullie zal de koopwoning gaan verlaten. Hoe moet je het huis dan gaan verdelen? Of kun je misschien in het koophuis blijven wonen? Moet je jouw ex-partner dan uitkopen? Allerlei vragen waar de Scheidingsplanner je als financieel specialist uitstekend mee kan helpen. Wij beantwoorden op deze pagina de meest gestelde vragen over scheiden met een eigen huis.

Wat te doen met ons huis bij een scheiding?

Allereerst is het belangrijk om jouw situatie in kaart te brengen, zodat we je goed kunnen adviseren over alle vragen die bij jou spelen. Deze vragen spelen bij een koophuis een belangrijke rol:

  • Is de woning eigendom van één van jullie of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op het koophuis?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Heeft één van beiden de wens om in het huis te blijven wonen?
  • Welke spaarproducten zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

Pas als deze vragen zijn beantwoord, dan kan er naar de woonmogelijkheden gekeken worden. Kan één van jullie in het huis blijven wonen? Moet het huis verkocht worden? Kan ik na de scheiding een ander huis kopen? Door het inzichtelijk maken van je financiële toekomst na de scheiding, kunnen wij je goed adviseren over alle opties.

Eerst scheiden of eerst huis verkopen?

Een veel gestelde eerste vraag over het koophuis is: “Eerst scheiden of eerst huis verkopen”? Laten we voorop stellen dat het voor de scheidingsprocedure niet noodzakelijk is dat de woning eerst verkocht wordt. Daarnaast is het niet wenselijk om hierover overhaaste beslissingen te nemen. Wij adviseren je om eerst alle wensen en mogelijkheden goed op een rijtje te laten zetten, voordat je beslist wat je met het koophuis doet na de scheiding. Je leest hier meer over dit onderwerp.

Scheiden koophuis blijven wonen

Bij een scheiding met een eigen huis horen wij, om diverse redenen, vaak de wens dat een van de partners in de eigen woning kan blijven wonen. Om te bepalen of de wens om in het koophuis te blijven wonen realiseerbaar is, moet eerst worden nagegaan of dit financieel mogelijk is. Dit betekent dat eerst jouw inkomen en vermogen na de scheiding inzichtelijk moet zijn, zodat bekeken kan worden of jij de hypotheek van de woning kunt betalen. Als dit financieel haalbaar is op basis van toetsing van de hypothecaire regelgeving, wordt na de scheiding de hypotheek door de blijvende partner overgenomen.

Onafhankelijke hypotheekscan

Een grote zorg voor mensen die gaan scheiden zijn de woonmogelijkheden. Als je een eigen woning hebt, dan is een veelgestelde vraag of één van de partners in de woning kan blijven wonen. En zo niet, wat zijn de hypotheekmogelijkheden dan? Bovendien is het belangrijk dat voor de ondertekening van het scheidingsconvenant duidelijk is dat die woonwensen inderdaad realiseerbaar zijn. Dat gaat in ieder geval stukken verder dan het invullen van een hypotheekrekenmodule. Zo zijn er soms creatieve oplossingen mogelijk om de woonwensen toch te realiseren. Met onze onafhankelijke hypotheekscan kunnen wij snel inzichtelijk maken of jouw woonwensen haalbaar zijn.

Scheiden koophuis uitkopen

Als je na de scheiding in de woning blijft wonen en de hypotheek overneemt, dan moet je jouw ex-partner uitkopen. Jouw ex-partner heeft hierbij - als er sprake is van een (beperkte) gemeenschap van goederen - recht op de helft van de waarde van de woning en de bijbehorende spaarproducten, tenzij er vanuit privévermogen geïnvesteerd is in de woning. De uiteindelijke waarde van het koophuis hangt af van de waardebepaling en de huidige hypotheek.

Ben jij op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan gelden voor de verdeling van het huis de voorwaarden die je in jullie huwelijkse voorwaarden hebt opgenomen of dat je het huis samen hebt gekocht. Bekijk dus goed of je voor een koude uitsluiting of een beperkte gemeenschap hebt gekozen. Ook kan het zijn dat je een verrekenbeding met elkaar hebt afgesproken. Dit verrekenbeding kan invloed hebben op wie recht heeft op de overwaarde van de woning. Ook hier geldt dat investeringen in de woning vanuit privévermogen meegenomen moeten worden.

Ik wil scheiden, maar heb geen woning

Ik wil scheiden maar heb geen woning

Omdat de woonmarkt zo overspannen is, is het momenteel niet makkelijk om een andere woning te vinden. Hierdoor zijn mensen geneigd hun scheiding uit te stellen, dit bevordert de thuissituatie echter meestal niet. Ook wij horen steeds vaker de noodkreet ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’. Het is echter onze ervaring dat wij scheidende mensen die met dit probleem worstelen door het bieden van inzichten en creatieve oplossingen verder kunnen helpen. Onze Scheidingsplanners hebben hierover een viertal artikelen geschreven die duidelijk maken hoe wij dit voor jou kunnen aanpakken en hoe wij jou hiermee rust en duidelijk kunnen geven.  

Ga hier naar het eerste artikel: 'Ik wil scheiden, maar heb geen woning'. Onderaan het artikel vind je een verwijzing naar de andere artikelen.

Huis na scheiding op 1 naam

Als een van jullie beiden na de scheiding in het koophuis blijft wonen, dan moet het huis en de hypotheek op naam van die partner gezet worden. Je zet het koophuis na de scheiding dan op 1 naam. De andere partner moet in deze situatie dus uitgekocht worden.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Laat niet te snel in het scheidingsproces een taxatie maken van de waarde van de woning. Vaak wenst, in de situatie dat je je partner uitkoopt uit de woning, de hypotheekverstrekker een officiële taxatie. Veel hypotheekverstrekkers stellen de eis dat het taxatierapport niet ouder zijn dan 3 of 6 maanden mag zijn. Het scheidingsproces kan, afhankelijk van de situatie, langer duren wat er voor zorgt dat er later een nieuwe taxatie moet komen met extra kosten die voorkomen hadden kunnen worden.

Scheidingsplanner Eveline Minkes

Scheiden en koophuis verkopen

Als je gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het koophuis tussen beide partners. Als het huis door de scheiding moet worden verkocht, delen in beginsel beide partners de opbrengst. Wel kunnen investeringen vanuit privévermogen door één of beide partners nog een rol spelen. Voor meer informatie over het verdelen van het huis ga je naar ‘Scheiden in (beperkte) gemeenschap van goederen’ of naar ‘Scheiden met huwelijkse voorwaarden’.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Waardebepaling van de woning bij de scheiding

De waardebepaling van het koophuis is een belangrijk onderdeel tijdens het maken van de financiële afspraken. Een waardebepaling is nodig, of in ieder geval raadzaam, als een van beiden in het huis blijft wonen. Aan de hand van de waardebepaling wordt de hoogte van het verkoop- of uitkoopbedrag vastgesteld. De waardebepaling van het huis kan door een erkend taxateur uitgevoerd worden. Hiermee kunnen eventuele toekomstige discussies over de waarde voorkomen worden. Je leest hier meer over de waardebepaling van de woning.

Scheiden koophuis overwaarde

Als uit de waardebepaling blijkt dat de woning meer waard is dan de bestaande hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Dit bedrag aan overwaarde moeten jullie samen delen. Meer informatie over hoe jullie de overwaarde moeten verdelen vind je onder het kopje ‘Scheiden koophuis uitkopen’ of ‘Scheiden en koophuis verkopen’. Hou bij de verdeling in ieder geval ook rekening met de regelgeving van de Belastingdienst om verrassingen achteraf te voorkomen.

Verdeling koophuis samenwoners

De verdeling van het koophuis bij samenwoners wordt door een aantal zaken bepaald:

  • Een eventuele samenlevingsovereenkomst
  • Hebben jullie de woning wel of niet samen gekocht
  • De investeringen vanuit privé-vermogen in de woning
  • Welke rechten en plichten eenieder heeft ten aanzien van het huis, hypotheek en bijhorende spaarproducten

Lees meer over 'Uit elkaar gaan met een koophuis'

Verdeling huis samenwoners

Belastingdienst echtscheiding eigen woning

De fiscale regels rondom scheiden en de eigen woning worden over het algemeen onderschat. Meestal omdat men niet op de hoogte is van de regels en mogelijkheden die gelden. Ook de mediator of de advocaat heeft vaak de financiële en fiscale kennis niet in huis om dit goed te regelen. De Belastingdienst constateert dan ook veel fouten in de belastingaangifte van scheidende stellen. Met als gevolg dat scheidende mensen veel geld mislopen of juist een boete krijgen. Dat laat jij je toch niet gebeuren? Lees hier meer over 'De Belastingdienst bij een scheiding met een eigen woning'

Hypotheek na scheiding

Wil je na de scheiding een nieuwe woning kopen? Bepaal dan ook welk bedrag je aan eigen middelen kunt inbrengen, welk belang je hecht aan het aflossen van de hypotheekschuld en in welke vorm je een hypotheek wenst af te sluiten. Hier speelt zowel de fiscale als de hypothecaire regelgeving een rol. Vind je het lastig om deze vragen te beantwoorden? Schakel dan altijd een financieel deskundige in. De Scheidingsplanner kan al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er voor jou mogelijk zijn of niet. Wij bekijken jouw huidige situatie en zetten alle keuzemogelijkheden voor jou op een rijtje. Hierdoor kunnen wij je snel duidelijkheid en rust geven.

Aanvullende producten hypotheek

In veel gevallen is aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen. Dat kan bijvoorbeeld een spaarverzekering of bankspaarrekening, een beleggingsrekening of een kapitaalverzekering zijn. Wat ga je met dit opgebouwde vermogen doen bij de scheiding? Heb je het nodig voor een nieuwe hypotheek of juist niet, omdat je op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek? Of ben je daar fiscaal juist toe verplicht? En hoe ga je dit spaarpotje onderling verdelen? Allemaal vragen waarmee wij je kunnen helpen.

Koophuis en scheiden op latere leeftijd

Welke woonwensen er na de scheiding mogelijk zijn, ligt bij een scheiding op latere leeftijd ingewikkelder. Als jij na de scheiding een nieuw huis wilt gaan kopen of de huidige woning wilt overnemen, dan worden jouw hypotheekmogelijkheden niet alleen gebaseerd op het inkomen dat je momenteel verdient. Ook jouw pensioeninkomen wordt in de hypotheekbeoordeling betrokken. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk ook naar wat je ontvangt na jouw pensioen als je bij de hypotheekaanvraag binnen 10 jaar van jouw AOW-leeftijd zit.

Lees meer over scheiden op latere leeftijd

Onze hulp bij een scheiding met een koophuis

Bij de verdeling van de eigen woning bij een scheiding komt dus aardig wat kijken. Wat is de waarde van de woning en de hoogte van de resterende hypotheekschuld? Welke verzekeringen of beleggingen zijn aan de woning verbonden? Kan één van jullie er blijven wonen of wordt het huis verkocht? Kortom, de verdeling van het huis kan nogal een klus zijn. De Scheidingsplanner helpt je hier graag bij, of je het huis nu wilt behouden of wilt verkopen. Wij zetten niet alleen alle financiële zaken voor je op een rij, maar we geven ook antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld wat de nieuwe hypotheeklasten zijn, maar ook hoe je deze verandering in jouw belastingaangifte opneemt.

Allesomvattend financieel advies

Bij een scheiding spelen de financiën sowieso een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons allesomvattend financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Scheiden & eigen huis

Terug naar boven