Hoe verwerk je een scheiding?

Hoe kun jij jouw echtscheiding verwerken?

Laten we voorop stellen dat het verwerken van een scheiding heel persoonlijk is. Iedere situatie is anders en elk mens is anders. Wel vergelijken veel mensen een scheiding met een rollercoaster. Hoge pieken en diepe dalen kunnen elkaar voortdurend afwisselen en de emoties kunnen alle kanten opvliegen. Normale en dagelijkse dingen kunnen jou soms ineens te veel worden. Die romantische film op televisie of dat speciale liedje van jullie samen op de radio. En intussen gaat het leven gewoon door alsof er niks aan de hand is. Jouw werk, kinderen, huishouden en andere dingen hebben tenslotte ook jouw aandacht nodig. Vaak is het een hectische tijd, met weinig ruimte voor het verwerken van jouw verdriet en boosheid. Een scheiding kent in ieder geval diverse fasen van rouw en er zijn verschillende factoren die invloed op het proces hebben. Hieronder leggen we het in hoofdlijnen aan jou uit.

Wat zijn de fasen van rouw bij een relatiebreuk?

Eigenlijk verschillen de fasen van rouw bij een relatiebreuk niet van de rouwfasen bij het overlijden van een dierbare. Psychiater Elisabeth Kübler-Ross heeft de mogelijke rouwfasen wetenschappelijk onderzocht en in kaart gebracht. De vijf fasen van rouw bij een relatiebreuk zien er als volgt uit:

1. Ontkenning

Ontkenning is een (on)bewuste weigering om de waarheid onder ogen zien; jij kunt niet geloven dat jouw relatie voorbij is. Het is een vorm van zelfbescherming: door de ontkenning kun jij nog even blijven geloven dat het niet waar is. Hiermee bepaal jij eveneens in welk tempo jij de realiteit en jouw verdriet toelaat.

2. Boosheid

Als de waarheid dat de relatiebreuk echt een feit is langzamerhand doordringt, volgt er vaak boosheid. Onder deze woede ligt vaak pijn verborgen. Jij bent boos op jezelf, jouw partner en jij wilt ook graag iemand de schuld geven. Ook wraakgevoelens komen in deze fase vaak voor.

3. Onderhandelen en vechten

In deze fase probeert men te onderhandelen. Daarnaast vecht men voor hun eigen belangen. Dit is een moeilijke fase in het proces, zeker als men niet bereid is water bij de wijn te doen. Mediation kan jou helpen om de communicatie op gang te houden en er toch samen uit te komen.

4. Depressie

Tijdens de scheiding komt er veel op jou af. Het regelen van zaken neemt veel tijd in beslag en jij staat er bovendien ineens alleen voor. Het onderhandelen en communiceren met jouw ex-partner verloopt daarnaast misschien niet soepel en jij ziet wellicht door de bomen het bos niet meer. Dit kan leiden tot een gevoel van somberheid of zelfs depressiviteit. Vergeet daarom in deze fase niet om hulp in te roepen van familie en/of vrienden.

5. Aanvaarding

In principe de laatste fase. Jij accepteert de scheiding en het verdriet. Jij gaat weer plannen maken voor jouw leven na de scheiding en het lukt jou om weer vooruit te kijken.

Is de volgorde van de rouwfasen een strikt gegeven?

Nee, de volgorde van de geschetste rouwfasen is geen vast gegeven. Het is namelijk zowel een rationeel als een emotioneel proces. Zo ben jij je rationeel waarschijnlijk best wel bewust van het feit dat jouw relatie over is, jouw emoties kunnen echter moeite hebben dit te accepteren. Daarnaast kun jij ook gewoon met een terugslag te maken krijgen, jij zet dan als het ware een stap terug.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Een scheiding kun je niet in je eentje verwerken. Je hebt anderen in je omgeving nodig. Die naar je willen luisteren, met je willen praten én je ondersteunen. Maar je ook jouw rol in het geheel laten zien. Hoe moeilijk zo’n spiegel ook voor je kan zijn, juist dat kan je ook vooruit helpen.

Scheidingsplanner Eveline Minkes

Hoelang duurt de rouw na een scheiding?

Het verschilt van persoon tot persoon hoelang de rouw na de scheiding duurt. Elke scheiding is anders en iedereen verwerkt die op zijn eigen manier. Zo kan bijvoorbeeld bij iemand het rouwproces al starten op het moment dat ze voor het eerst aan scheiden denken. Diegene neemt dan in stilte al afscheid van de relatie. Dat kan soms zelfs al voordat het onderwerp überhaupt met de partner is besproken. Heeft iemand de scheiding echter totaal niet zien aankomen, dan is het over het algemeen een heel ander verhaal. Door deze onverwachte klap duurt de rouw meestal langer. Besef je dus dat jij en jouw partner zich in een verschillende rouwfase kunnen bevinden.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Emoties na de scheiding

Een echtscheiding is een periode vol emoties, vooral als de scheiding niet jouw keuze is geweest. Die emoties werken dan na de scheiding nog door. Jouw gevoelens veranderen namelijk niet plotsklap op het moment dat jouw scheiding definitief is uitgesproken. Het is ook zeer waarschijnlijk dat jij jouw partner na de scheiding gewoonweg mist in jouw dagelijkse leven. Na jarenlang samenzijn sta jij er ineens alleen voor. Uit onderzoek blijkt dat dit de meest voorkomende emoties zijn bij een scheiding:

  • Machteloosheid 23%
  • Woede 22%
  • Pijn 21%
  • Onzekerheid 12%
  • Eenzaamheid 11%
  • Berusting 11%

Overspannen of depressief door de scheiding

Depressiviteit of overspannen zijn komt vaker voor bij een scheiding. Zeker als het jou maar niet lukt om na de scheiding weer op te krabbelen. Als jij het bijvoorbeeld moeilijk vindt om de nieuwe situatie te aanvaarden en met jouw emoties om te gaan, kunnen overspannenheid of depressiviteit een gevolg zijn. Met een nadruk op kunnen, want jouw karakter, jouw ervaringen in het verleden en de steun die jij uit jouw omgeving krijgt hebben veel invloed op hoe jij met jouw scheiding omgaat. Het is in deze periode extra fijn als jij op een familielid of een goede vriend kunt terugvallen. Iemand waarmee jij jouw verhaal kunt delen of om leuke dingen mee te doen, zodat jij jouw leven na de scheiding weer richting kunt gaan geven.

Overspannen of depressief door de scheiding

Voel jij je overspannen of depressief? Zoek professionele hulp om jouw leven weer op te pakken. Zonder hulp is het vaak lastig om uit deze situatie te komen. En echt, jij staat hierin niet alleen. Velen met jou schakelen een professional in om de overspannenheid of depressiviteit te overwinnen. Contact opnemen met jouw huisarts is een goede eerste stap om hulp te zoeken.

Praatgroep scheiding

Twijfel je nog om hulp in te schakelen? Het bezoeken van een online forum over scheiden is misschien een minder grote stap voor jou. Of misschien past een zelfhulpgroep of een praatgroep meer bij jou. Zeker als jouw sociale netwerk niet zo groot is, kunnen (online) gesprekken met mensen die in dezelfde situatie zitten al een hele troost zijn. Stichting Mind Korrelatie biedt bijvoorbeeld anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp, zowel telefonisch als online. En voor kinderen is Stichting Villa Pinedo een goed platform om ervaringen met leeftijdsgenoten te delen.

Als kind de scheiding verwerken

Bij kinderen speelt het gevoel van verlies vaak een grote rol bij het verwerken van de scheiding. Er gaat immers veel in hun gezinsleven veranderen. Zo gaan ze papa en mama niet meer dagelijks zien. Moeten ze misschien verhuizen naar een nieuwe woning of wellicht zelfs naar een nieuwe school. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. Daarnaast heeft de manier waarop je als ouders zelf met jouw scheiding omgaat veel invloed. We geven jou een paar tips hoe jij jouw kinderen kunt helpen om de scheiding te verwerken.

Ga naar 'Een scheiding verwerken als kind'

Onze hulp bij een echtscheiding

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gelukkig worden na scheiding

Terug naar boven