Scheiding aanvragen

Hoe kun je de scheiding aanvragen?

Jullie hebben de beslissing genomen om te gaan scheiden. Nu willen jullie de scheiding ook aanvragen. Maar waar begin je mee als je de scheiding wilt aanvragen en hoe pak je de scheiding aanvragen vervolgens aan? Wat moet je allemaal regelen en gaan jullie samen of alleen de scheiding aanvragen? Wij leggen het op deze pagina graag aan je uit.

Waar begin ik bij een scheiding aanvragen?

Veel mensen vinden het moeilijk om te bepalen waar ze moeten beginnen als ze de scheiding willen aanvragen. Dat is ook logisch, want er komt gewoonweg enorm veel op je af. Daarom hebben wij voor jou een ‘stappenplan scheiden’ gemaakt. Het stappenplan geeft je een overzicht van alle stappen die bij het aanvragen van de scheiding komen kijken. Van de eerste stap over het informeren van jouw partner tot de latere stap van het verwerken van de scheiding. Ons stappenplan loodst je door het gehele proces heen. Ga hier naar ons stappenplan scheiden.

De scheiding aanvragen, wat moet ik regelen?

Als je de scheiding definitief wilt gaan aanvragen, dan zijn er een hoop zaken die geregeld moeten worden. Gelukkig kan de Scheidingsplanner jullie hier goed bij helpen. Wij adviseren jullie over alle zaken waar jullie samen afspraken over moeten gaan maken. Denk bijvoorbeeld aan afspraken over de (kinder-)alimentatie, de eigen woning, het vermogen, de schulden en de pensioenen. En als er kinderen bij jullie scheiding zijn betrokken, dan zorgen we samen voor een goed ouderschapsplan.

Wil jij inzicht krijgen in wat je allemaal moet regelen bij het aanvragen van de scheiding? Maak dan vooral gebruik van onze ‘checklist scheiden’. Onze checklist brengt alle zaken rondom het aanvragen van de scheiding voor jou in kaart. Het biedt je een handig hulpmiddel ter voorbereiding op jouw scheiding. Vraag hier onze ‘checklist scheiden’ aan.

Hoe pak je de scheiding aanvragen aan?

Uiteraard kunnen jullie proberen om zelf samen afspraken te maken. Deze afspraken leggen jullie dan vast in het echtscheidingsconvenant. Uit onderzoek blijkt echter dat voor scheidende mensen vooral het maken van afspraken over de financiële zaken en de kinderen vaak tegenvalt. In elke scheiding speelt namelijk wel iets. Bovendien krijg je bij de financiële zaken met veel wet- en regelgeving te maken. Ook raken veel onderdelen van het scheidingsproces de belastingwetgeving.

Het overgrote deel van gescheiden mensen raadt dan ook aan om met behulp van een (financiële) scheidingsadviseur de scheiding aan te vragen. Enerzijds omdat ze zelf onvoldoende kennis in huis hadden en op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer zagen. En anderzijds omdat ze er samen uit wilden komen en hiervoor begeleiding nodig hadden in de onderlinge gesprekken. Ook wilden ze achteraf niet voor financiële verrassingen komen te staan.

Scheiding aanvragen met kind

Scheiding aanvragen met kind

Met de belangen van jullie kinderen moet zorgvuldig worden omgegaan bij het aanvragen van de scheiding. Want ook na de scheiding blijven jullie samen verantwoordelijk voor jullie kinderen, zowel voor hun dagelijkse zorg als ook voor hun financieel welzijn.

Jullie krijgen onder meer te maken met de zorgregeling, het ouderschapsplan en de kinderalimentatie. Het is van belang om hierover weloverwogen afspraken te maken. Afspraken die in de praktijk uitvoerbaar zijn, zodat jullie na de scheiding de gezamenlijke ouderrol goed kunnen blijven vervullen.

De Scheidingsplanner begeleidt jullie in ieder geval altijd bij het maken van afspraken als samenwerkende ouders en geeft jullie tips en adviezen. Samen stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg wordt verdeeld. Hierbij adviseren we jullie over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap en birdnesting. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op jullie situatie.

Samen of alleen de scheiding aanvragen

Er zijn verschillende manieren om uit elkaar te gaan. Het eerste dilemma waar veel scheidende mensen voor staan is de keuze om samen of apart de scheiding aan te vragen. Welke keuze je maakt hangt veelal van jullie situatie af. Wij adviseren jullie om altijd te proberen de scheiding samen aan te aanvragen, bijvoorbeeld met behulp van een mediation-/bemiddelingstraject. Zeker als jullie kinderen hebben. Jullie maken dan samen met de mediator/bemiddelaar de benodigde afspraken voor alle zaken die bij de scheiding komen kijken.

Soms lukt het echter niet om samen de scheiding aan te vragen. Je kunt dan eenzijdig de scheiding aanvragen. Jullie schakelen dan beiden een eigen advocaat of adviseur in. Een eenzijdige scheiding brengt hierdoor wel meer kosten met zich mee en het scheidingstraject duurt over het algemeen ook langer.

Samen de scheiding aanvragen

Bij samen de scheiding aanvragen kies je voor een gezamenlijke advocaat, een bemiddelaar of een mediator. Deze persoon behartigt dan de belangen van jullie beiden. De Scheidingsplanner begeleidt jullie altijd gedurende het gehele proces en houdt rekening met de gevoelens van jullie allebei. De Scheidingsplanner inventariseert jullie wensen en belangen, informeert jullie in duidelijke taal en komt met alternatieven als jullie in het proces vastlopen. Zo komen jullie tot oplossingen en afspraken die voor jullie beiden aanvaardbaar zijn. Mediation brengt je daarnaast echter nog zoveel meer! Je leest hier meer over Je leest hier meer over samen scheiden/mediation

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Echtscheiding aanvragen zonder partner

Als je niet samen wilt of kunt scheiden, dan kun je de echtscheiding zonder partner aanvragen. Dit wordt eenzijdig de scheiding aanvragen genoemd. De Scheidingsplanner behartigt dan alleen jouw wensen en belangen en is jouw vertrouwenspersoon. De Scheidingsplanner probeert bij eenzijdig scheiden altijd ellenlange procedures te voorkomen door zoveel mogelijk in goed overleg met de adviseur van jouw partner tot afspraken te komen. Je leest hier meer over eenzijdig/alleen scheiden.

Echtscheiding aanvragen zonder advocaat

Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet je een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld.

Dit betekent niet dat je het gehele traject ook door een advocaat moet laten regelen om de scheiding te kunnen aanvragen. Veel mediators en scheidingsbemiddelaars – zoals de Scheidingsplanner – werken samen met advocaten, zodat dit laatste kleine stukje van het gehele traject ook door hen afgerond kan worden.

Scheiding aanvragen zonder advocaat

Er zit veel verschil in de werkwijze van een advocaat, een mediator of een financieel scheidingsexpert. De Scheidingsplanner biedt jullie in ieder geval een totaaloplossing, door de menselijke, juridische, financiële en fiscale aspecten met elkaar te combineren. Hierdoor zijn wij echt in staat om jullie weer perspectief en inzicht in een nieuwe toekomst voor alle betrokkenen te geven. Voor jullie gemak zijn de onderlinge verschillen in kaart gebracht, zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen. Je kunt het overzicht hieronder gratis downloaden.

Scheiding van tafel en bed aanvragen

Veel mensen denken dat zij al van tafel en bed gescheiden zijn op het moment dat zij apart van elkaar wonen. Voor het aanvragen van een scheiding van tafel en bed is echter ook een gang naar de rechter nodig, de echtscheidingsprocedure verschilt dan ook nauwelijks van een ‘gewone’ scheiding. Je leest hier meer over ‘Scheiden van tafel en bed’.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Bepaal voor je zelf en - indien mogelijk - samen met je partner op welke aspecten de meeste ondersteuning in jullie scheiding gewenst is. Vergeet in ieder geval niet om de financiële en fiscale aspecten goed in kaart te (laten) brengen. Veel scheidende mensen onderschatten echt de financiële gevolgen van hun scheiding. En wil je er samen uitkomen? Kies dan voor mediation!

Scheidingsplanner Bennie Bles

Scheiding aanvragen gemeente

De scheiding aanvragen bij de gemeente waar het huwelijk destijds is ingeschreven is de laatste stap in het scheidingsproces. Het houdt in dat de beschikking van de rechter wordt ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand. Je bent hierna pas officieel gescheiden. Deze beschikking moet overigens wel binnen zes maanden ingeschreven zijn. Let erop dat je deze termijn niet overschrijdt, want na die periode is het document niet meer geldig. Als je jouw scheiding laat regelen door de Scheidingsplanner, dan verzorgt hij/zij deze stap voor jou.

Scheiding aanvragen kosten

De kosten van een scheiding zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wat kost een scheiding?’ kan dus helaas niet gegeven worden. De belangrijkste factor is toch wel jouw situatie. In dit artikel lees je meer informatie over 'wat kost een scheiding?'

Hoelang duurt een scheiding aanvragen?

Ook de duur van jouw scheiding is van diverse factoren afhankelijk. Hoe ingewikkeld jouw scheiding is speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast heeft de mate waarin jullie het samen eens worden veel invloed. In dit artikel lees je meer over ‘Hoelang duurt een scheiding?

Onze hulp bij een scheiding aanvragen

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Podcast kennismakingsgesprek

Terug naar boven