Scheiding aanvragen

Hoe kun je de scheiding aanvragen?

Heb je de knoop doorgehakt en wil je de scheiding aanvragen? Dat regel je door een verzoekschrift bij de rechtbank in te dienen. Dit geldt altijd bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap als je minderjarige kinderen hebt. Voordat je echter de scheiding bij de rechtbank kunt aanvragen moet je de nodige zaken al geregeld hebben. Jullie dienen eerst samen afspraken te maken over bijvoorbeeld de alimentatie, de eigen woning en het pensioen. Alle afspraken worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant dat - tezamen met het verzoek tot echtscheiding - wordt ingediend bij de rechtbank. Daarnaast zijn jullie voor minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Pas als je over deze stukken beschikt kun je de scheiding aanvragen.

Scheiding aanvragen: waar moet ik beginnen?

Voor veel mensen die gaan scheiden is het moeilijk om te bepalen waar ze moeten beginnen. Dat is ook logisch, want er komt gewoonweg enorm veel op je af. Om je inzicht te geven in waar je moet beginnen hebben wij een stappenplan gemaakt, dat jou een overzicht geeft van alle stappen die bij een scheiding komen kijken. Van de stap van het informeren van jouw partner tot de stap van het verwerken van de scheiding, ons stappenplan helpt je van begin tot eind op weg. Ga hier naar ons stappenplan scheiden.

Daarnaast kun je ook gebruikmaken van onze checklist scheiden. Voor veel scheidende mensen is het namelijk lastig om goed op een rijtje te krijgen welke zaken ze moeten gaan regelen. Onze checklist biedt je een handig hulpmiddel ter voorbereiding op jouw scheiding. Vraag hier onze checklist scheiden aan.

Hoe pak je de scheiding aanvragen aan?

Voor het opstellen van het scheidingsconvenant kun je proberen om zelf samen afspraken te maken. De ervaring leert echter dat vooral het maken van afspraken over de financiële zaken en de kinderen vaak enorm tegenvalt. Bij de financiële zaken komt dat met name doordat je met veel wet- en regelgeving te maken krijgt. Bovendien raken veel onderdelen van het scheidingsproces de belastingwetgeving. In de praktijk blijkt dat er bij een scheiding te vaak onvoldoende aandacht wordt besteed aan de fiscale aspecten. Vooral de fiscale behandeling van de eigen woning is een veelvoorkomend struikelblok. De Belastingdienst signaleert als belangrijkste knelpunt de gebrekkige vastlegging van de afspraken in het convenant.

Veel scheidende mensen schakelen daarom een financieel specialist in scheidingen, zoals de Scheidingsplanner, in. In de eerste plaats omdat ze zelf onvoldoende kennis in huis hebben en door de bomen het bos niet meer zien. Maar ook omdat ze er samen uit willen komen en hiervoor begeleiding nodig hebben in de onderlinge gesprekken. Daarnaast willen ze achteraf niet voor verrassingen komen te staan.

Een eerste belangrijke beslissing is dus hoe je de scheiding gaat aanvragen. Ga je alles zelf regelen of schakel je een (financieel) scheidingsexpert in? Een andere zwaarwegende beslissing is of je de scheiding samen of zonder je partner aanvraagt.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Bepaal voor je zelf en - indien mogelijk - samen met je partner op welke aspecten de meeste ondersteuning in jullie scheiding gewenst is. Vergeet in ieder geval niet om de financiële en fiscale aspecten goed in kaart te (laten) brengen. Veel scheidende mensen onderschatten echt de financiële gevolgen van hun scheiding. En wil je er samen uitkomen? Kies dan voor mediation!

Scheidingsplanner Bennie Bles

Samen de scheiding aanvragen

Er zijn verschillende manieren om uit elkaar te gaan. Het eerste dilemma waar veel scheidende mensen voor staan is de keuze om samen of apart de scheiding aan te vragen. Bij samen de scheiding aanvragen kies je voor een gezamenlijke advocaat, een bemiddelaar of een mediator. Deze persoon behartigt dan de belangen van jullie beiden. Wij adviseren je om altijd te proberen de scheiding samen aan te aanvragen, bijvoorbeeld met behulp van mediation. Het scheidingstraject duurt meestal korter en de kosten zijn vaak ook aanmerkelijk lager. Mediation brengt je echter daarnaast nog zoveel meer! Je leest hier meer over samen scheiden/mediation

Echtscheiding aanvragen zonder partner

Als je niet samen wilt of kunt scheiden, dan kun je de echtscheiding zonder partner aanvragen. Dit wordt eenzijdig de scheiding aanvragen genoemd. Jullie schakelen dan beiden een eigen advocaat of adviseur in. Die behartigt in dat geval alleen de belangen van zijn of haar opdrachtgever. Deze vorm van scheiden brengt wel met zich mee dat de kosten fors hoger zullen uitvallen, omdat jullie ieder een eigen adviseur moeten betalen. Daarnaast duurt het traject behoorlijk langer dan bij samen de scheiding aanvragen. Hoewel samen scheiden bij ons de voorkeur heeft, kunnen wij jou ook eenzijdig terzijde staan. Je leest hier meer over eenzijdig/alleen scheiden

Echtscheiding aanvragen zonder advocaat

Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet je een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan de scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld. Dit betekent niet dat je het gehele traject ook door een advocaat moet laten regelen om de scheiding te kunnen aanvragen. Veel mediators en scheidingsbemiddelaars – zoals de Scheidingsplanner – werken samen met advocaten, zodat dit laatste kleine stukje van het gehele traject ook door hen afgerond kan worden.

Er zit veel verschil in de werkwijze van een advocaat, een mediator of een financieel scheidingsexpert zoals de Scheidingsplanner. Wij bieden jou in ieder geval een totaaloplossing, doordat wij de menselijke, juridische, financiële en fiscale aspecten met elkaar combineren. Hierdoor zijn wij echt in staat jou perspectief en inzicht in jouw nieuwe toekomst te geven. Dat gezegd hebbende, jullie wensen, belangen en doelstellingen bepalen uiteindelijk welke begeleiding het beste bij jullie past. Daarom hebben wij de onderlinge verschillen in kaart gebracht, zodat jullie een weloverwogen beslissing kunnen nemen. Je kunt het overzicht hier downloaden.

Scheiding van tafel en bed aanvragen

Veel mensen denken dat zij al van tafel en bed gescheiden zijn op het moment dat zij apart van elkaar wonen. Voor het aanvragen van een scheiding van tafel en bed is echter ook een gang naar de rechter nodig, de echtscheidingsprocedure verschilt dan ook nauwelijks van een ‘gewone’ scheiding. Je leest hier meer over ‘Scheiden van tafel en bed’.

Scheiding aanvragen kosten

De kosten van een scheiding zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wat kost een scheiding?’ kan dus helaas niet gegeven worden. De belangrijkste factor is toch wel jouw situatie. In dit artikel lees je meer informatie over 'wat kost een scheiding?'

Hoelang duurt een scheiding?

Ook de duur van jouw scheiding is van diverse factoren afhankelijk. Hoe ingewikkeld jouw scheiding is speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast heeft de mate waarin jullie het samen eens worden veel invloed. In dit artikel lees je meer over ‘Hoelang duurt een scheiding?’.

Vragen of een afspraak maken?

De Scheidingsplanner begeleidt jouw scheiding vanaf het eerste gesprek tot aan de nieuwe start. Van A tot Z, dus ook de scheiding aanvragen bij de rechtbank wordt door ons geregeld. De Scheidingsplanner is in het gehele traject de bemiddelaar en financieel deskundige in één. En dat is wel zo praktisch. Door middel van onze unieke werkwijze en ons eigen concept, het Scheidingsplan®, verkrijg je het benodigde inzicht en overzicht om weloverwogen keuzes te maken. En daarmee is het Scheidingsplan® een prima voorbereiding op een nieuwe toekomst.

Terug naar boven