Mediation bij een scheiding

(Echt)scheiding en mediation

Jullie willen scheiden. Een belangrijke eerste beslissing is hoe jullie de scheiding willen gaan regelen. Mediation bij een scheiding is de beste optie als jullie er in overleg uit willen komen. En zeker als jullie kinderen hebben. Mediation helpt jullie gezamenlijk in gesprek te gaan en met elkaar te blijven communiceren. De onafhankelijke mediator van de Scheidingsplanner begeleidt jullie hierin, zodat jullie samen tot afspraken kunnen komen. Uiteraard kijken wij gedurende het mediationtraject ook naar de financiële, fiscale en juridische aspecten van jullie scheiding. Lees hier alles over mediation inclusief de veelgestelde vragen en wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Wat is mediation bij een scheiding?

Mediation betekent samen scheiden, dus samen om tafel om met elkaar afspraken te maken over jullie nieuwe toekomst. Het uitgangspunt is om vanuit ieders wensen en belangen tot een optimale oplossing te komen. Elke mediation bij een scheiding kent als basisregel dat je elkaar in de gelegenheid stelt om je uit te kunnen spreken om op die manier tot concrete afspreken te komen. Zo weet eenieder waar hij/zij aan toe is. Dit geeft beide partijen duidelijkheid voor de toekomst. Onze mediation is erop gericht dat jullie na de scheiding beiden verder kunnen.

Financiële mediation

Als je weet dat 80% van een scheiding over geld gaat, dan is financieel advies een heel belangrijk onderdeel van het gehele scheidingstraject. Vaak zorgen de financiën voor veel onduidelijkheid en onrust bij scheidende stellen. Wij combineren het mediationtraject daarom altijd met financieel en fiscaal advies: financiële mediation. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt. Jullie mediator maakt alles inzichtelijk: van de eigen woning tot de alimentatie en van de toeslagen tot de heffingskortingen. Wij brengen jullie financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat jullie gedurende het scheidingsproces zicht krijgen op jullie (financiële) toekomst.

Mediators van de Scheidingsplanner

Aanpak van onze mediators

Bij de Scheidingsplanner is jullie mediator en financieel adviseur dezelfde persoon, jullie zitten direct met hem of haar aan tafel. Hierdoor kunnen wij al tijdens de gesprekken het signaal geven of bepaalde wensen financieel haalbaar zijn. Ook gaan we - in tegenstelling tot andere mediators - het geven van advies niet uit de weg. Wij denken graag creatief en oplossingsgericht met jullie mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat jullie tot overeenstemming kunnen komen. Dit zorgt voor een vlotte en daardoor kostenbesparende afwikkeling. Uiteraard zorgen we er ook voor dat de afspraken die jullie samen maken, getoetst worden aan alle financiële en fiscale wet- en regelgeving, zodat niemand achteraf voor verrassingen komt te staan.

Persoonlijke tip van de scheidingsplanner

Als je uit elkaar gaat, is samen scheiden/mediation de beste optie. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, heb je veel minder kans om in een conflictsituatie terecht te komen. Daarnaast is bij samen scheiden het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer ieder een eigen adviseur inschakelt. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt.

Scheidingsplanner Wim de Zwart

Mediationtraject bij de Scheidingplanner

De Scheidingsplanner heeft ruime ervaring met mediation en het begeleiden van overlegscheidingen. Jullie mediator is onafhankelijk, neutraal en zoekt samen met jullie naar een voor beide partijen zo gunstig mogelijke oplossingen. Jullie mediator bespreekt samen met jullie de afzonderlijke wensen, doelstellingen en belangen. Hierbij bekijken wij niet alleen alle praktische zaken, maar hebben wij ook oog voor de emoties.

Nadat we alles inzichtelijk hebben gemaakt gaan wij aan de slag met het Scheidingsplan®; een allesomvattend plan voor jullie scheiding. Het is jullie persoonlijke plan en het bereidt jullie voor op een nieuwe start, je eigen nieuwe start na de scheiding. Het Scheidingsplan® wordt vervolgens in gezamenlijk overleg besproken. Zijn jullie beiden akkoord, dan stellen we het echtscheidingsconvenant op, dat na ondertekening door ons wordt ingediend bij de rechtbank.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

"Zeer tevreden. Door zijn rustige houding en luisterend oor voel je je snel op je gemak bij Dhr Bles. We zijn goed geholpen om het scheidingsproces door te komen en af te ronden."

Wat zijn de voordelen van mediation?

Het eerste voordeel van mediation is dat er meestal vrij snel een gezamenlijke oplossing wordt bereikt. Zeker in vergelijking met een scheiding waarbij twee advocaten over en weer voor het hoogst haalbare gaan. Onze mediators werken altijd vanuit een neutraal standpunt en spreken bovendien begrijpelijke taal.

Andere voordelen van mediation zijn:

  • Meer balans in de onderlinge communicatie: ieder van jullie krijgt evenveel aandacht. Daarnaast zorgen onze mediator voor ‘empowerment’ van jullie beiden, zodat eenieder goed geïnformeerd eigen keuzes kan maken
  • Een van de grote voordelen van mediation is dat er geen verliezers zijn. Vanuit een intrinsieke commitment spant ieder van jullie zich in voor het behalen van een goed resultaat. Jullie gaan samen met de mediator op zoek naar een win-winsituatie
  • Als jullie kinderen hebben, dan staat het behouden van een relatie tussen beide partners bij mediation centraal. Het koesteren en bewaken van een betekenisvolle relatie heeft positieve gevolgen voor een normale omgang met jullie gezamenlijke kinderen en/of kleinkinderen
  • Op gang houden van onderlinge communicatie: je blijft met elkaar in gesprek, waardoor een dure en ontwrichtende juridische procedure - oftewel een vechtscheiding- voorkomen kan worden
  • Goedkoper en sneller dan via ieder een eigen advocaat: er zijn immers niet twee advocaten aan het werk. Bovendien zorgt mediation juist voor overleg en onderhandeling

Veel gestelde vragen over mediation bij een scheiding

Wat doet een mediator bij scheiding?

Een mediator begeleidt tijdens de scheiding het proces, de communicatie en de onderhandelingen. Hij/zij brengt het acceptatieproces op gang en zorgt ervoor dat jullie ‘on speaking terms’ blijven. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat jullie samen duurzame afspraken maken, die draagvlak hebben voor de toekomst.

De mediator helpt jullie tijdens het proces om nader tot elkaar te komen door een goede werkrelatie op te bouwen. Hij/zij tracht partijen te motiveren om zelf aan een oplossing te werken.

Een mediator bespreekt juist de conflictkwesties, stelt ze vast en behandelt deze waar nodig om de onderliggende belangen te kunnen identificeren. Vanuit dit startpunt bekijkt de mediator samen met partijen welke concessies er mogelijk zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Kan een mediator een scheiding regelen?

Ja dat kan door een mediator of scheidingsbemiddelaar zoals de Scheidingsplanner in te schakelen die het totale scheidingstraject voor je regelt. Zij nemen namelijk ook de juridische afwikkeling voor hun rekening, zodat je de scheiding kunt regelen zonder een advocaat aan tafel. Je wordt begeleid in het maken van afspraken, er wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld en voor de kinderen worden de afspraken in een ouderschapsplan vastgelegd.

Mediation scheiding kosten

De kosten van mediation bij een scheiding zijn afhankelijk van jullie situatie: hoe snel kunnen jullie samen afspraken maken, hoeveel afspraken hebben jullie hiervoor nodig, wat moet er allemaal afgewikkeld worden, welk advies is er nodig en wat kunnen jullie eventueel zelf regelen? Door onze creatieve en oplossingsgerichte aanpak kunnen wij het mediationtraject bevorderen. Bovendien biedt de Scheidingsplanner je begeleiding op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Jouw mediator is tevens je financieel adviseur. Bij ons vind je dus een allesomvattende aanpak, zonder extra kosten en met een vlottere afwikkeling!

Hoe lang duurt een scheiding bij mediation?

Hoe lang een scheiding bij mediation duurt is ook afhankelijk van jullie situatie. De factoren die van toepassing zijn bij de kosten van mediation gelden ook voor de duur van het mediationtraject. Gemiddeld duurt een mediation bij een scheiding zo’n drie tot zes maanden, afhankelijk van hoe snel jullie tot overeenstemming kunnen komen.

Advocaat , mediator of Scheidingsplanner?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten eerst de onderlinge verschillen duidelijk zijn. Wat doen een advocaat of mediator nu precies? In hoofdlijnen handelt een advocaat de scheiding voornamelijk juridisch af. Of je gezamenlijk een advocaat of ieder een eigen advocaat inschakelt, maakt nog wel een wereld van verschil in de aanpak van de scheiding. Het doel van een mediator is om gezamenlijk tot afspraken komen, met als uitgangspunt het oplossen van conflicten. Een mediator geeft hierbij nauwelijks tot geen advies of sturing. Gedegen financieel en fiscaal advies is in de regel bij een mediator of advocaat niet mogelijk.

Ben jij juist op zoek naar een allesomvattende aanpak? Dan ben je bij de Scheidingsplanner aan het juiste adres. Wij begeleiden wél op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Ook gaan we advies, sturing en emotionele ondersteuning niet uit de weg.

De belangrijkste verschillen tussen de aanpak van een advocaat, de mediator en de Scheidingsplanner hebben wij voor jou inzichtelijk gemaakt. Je kunt hier een overzicht van de onderlinge verschillen downloaden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vragen of een afspraak maken?

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Uiteraard is dit gesprek vertrouwelijk en zijn hier geen kosten aan verbonden.

Podcast over mediation

Terug naar boven