Mediation bij een scheiding

Echtscheiding mediation

Jullie willen scheiden. Een belangrijke eerste beslissing is hoe jullie de scheiding willen gaan regelen. Mediation bij een scheiding is de beste optie als jullie er in overleg uit willen komen. En zeker als jullie kinderen hebben. Wat is mediation bij een scheiding precies, wat zijn de voordelen en wat doet een mediator? Lees hier alles over mediation en wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Wat is mediation bij een scheiding?

Mediation betekent samen scheiden, dus samen om tafel om met elkaar afspraken te maken over jullie nieuwe toekomst. Het uitgangspunt is om vanuit ieders wensen en belangen tot een optimale oplossing te komen. Elke mediation bij een scheiding kent als basisregel dat je elkaar in de gelegenheid stelt om je - vanuit respect en fatsoen - te kunnen uitspreken om samen tot concrete afspraken te komen, zodat eenieder weet waar hij/zij aan toe is. Dit geeft beide partijen duidelijkheid voor de toekomst. Onze mediation is erop gericht dat jullie na de scheiding beiden verder kunnen.

Wat doet een mediator bij scheiding?

Wat is een mediator

Een mediator begeleidt tijdens de scheiding het proces, de communicatie en de onderhandelingen. Hij/zij brengt het acceptatieproces op gang en zorgt ervoor dat jullie ‘on speaking terms’ blijven. Daarnaast zorgt de mediator ervoor dat jullie samen duurzame afspraken maken, die draagvlak hebben voor de toekomst.

De mediator helpt jullie tijdens het proces om nader tot elkaar te komen door een goede werkrelatie op te bouwen. Hij/zij tracht partijen te motiveren om zelf aan een oplossing te werken.

Een mediator bespreekt juist de conflictkwesties, stelt ze vast en behandelt deze waar nodig om de onderliggende belangen te kunnen identificeren. Vanuit dit startpunt bekijkt de mediator samen met partijen welke concessies er mogelijk zijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Financiële mediation

Als je weet dat 80% van een scheiding over geld gaat, dan is financieel advies een heel belangrijk onderdeel van het gehele scheidingstraject. Vaak zorgen de financiën voor veel onduidelijkheid en onrust bij scheidende stellen. Wij combineren het mediationtraject daarom altijd met financieel en fiscaal advies: financiële mediation. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt. We maken alles inzichtelijk: van de eigen woning tot de alimentatie en tegemoetkomingen, noem maar op. Wij brengen jullie financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat jullie na afloop van het traject echt in staat zijn om vooruit te kijken.


Bij de Scheidingsplanner is jullie mediator en financieel adviseur dezelfde persoon, jullie zitten direct met hem of haar aan tafel. Hierdoor kunnen wij al tijdens de gesprekken het signaal geven of bepaalde wensen financieel haalbaar zijn. Ook gaan we - in tegenstelling tot andere mediators - het geven van advies niet uit de weg. Wij denken graag creatief en oplossingsgericht met jullie mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat jullie tot overeenstemming kunnen komen. Dit zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling. Uiteraard zorgen we er ook voor dat de afspraken die jullie samen maken getoetst worden aan alle financiële en fiscale wet- en regelgeving, zodat niemand achteraf voor verrassingen komt te staan.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

"Zeer tevreden. Door zijn rustige houding en luisterend oor voel je je snel op je gemak bij Dhr Bles. We zijn goed geholpen om het scheidingsproces door te komen en af te ronden."

Wat zijn de voordelen van mediation?

Het eerste voordeel van mediation is dat er meestal vrij snel een gezamenlijke oplossing wordt bereikt. Zeker in vergelijking met een scheiding waarbij twee advocaten over en weer voor het hoogst haalbare gaan. Onze mediators werken altijd vanuit een neutraal standpunt en spreken bovendien begrijpelijke taal.

Andere voordelen van mediation zijn:

  • Meer balans in de onderlinge communicatie: ieder van jullie krijgt evenveel aandacht. Daarnaast zorgen onze mediator voor ‘empowerment’ van jullie beiden, zodat eenieder goed geïnformeerd eigen keuzes kan maken
  • Een van de grote voordelen van mediation is dat er geen verliezers zijn. Vanuit een intrinsieke commitment spant ieder van jullie zich in voor het behalen van een goed resultaat. Jullie gaan samen met de mediator op zoek naar een win-winsituatie
  • Als jullie kinderen hebben, dan staat het behouden van een relatie tussen beide partners bij mediation centraal. Het koesteren en bewaken van een betekenisvolle relatie heeft positieve gevolgen voor een normale omgang met jullie gezamenlijke kinderen en/of kleinkinderen
  • Op gang houden van onderlinge communicatie: je blijft met elkaar in gesprek, waardoor een dure en ontwrichtende juridische procedure - oftewel een vechtscheiding- voorkomen kan worden
  • Goedkoper en sneller dan via ieder een eigen advocaat: er zijn immers niet twee advocaten aan het werk. Bovendien zorgt mediation juist voor overleg en onderhandeling

Mediation scheiding kosten

De kosten van mediation bij een scheiding zijn afhankelijk van jullie situatie: hoe snel kunnen jullie samen afspraken maken, hoeveel afspraken hebben jullie hiervoor nodig, wat moet er allemaal afgewikkeld worden, welk advies is er nodig en wat kunnen jullie eventueel zelf regelen? Door onze creatieve en oplossingsgerichte aanpak kunnen wij het mediationtraject bevorderen. Bovendien biedt de Scheidingsplanner je begeleiding op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Jouw mediator is tevens je financieel adviseur. Ook gaan wij advies, sturing en emotionele ondersteuning niet uit de weg. Bij ons vind je dus een allesomvattende aanpak, zonder extra kosten en met een vlottere afwikkeling! Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. We bespreken dan jullie situatie en kunnen jullie daarna een indicatie van de mediation-kosten geven.

Mediation scheiding kosten

Hoe lang duurt een scheiding bij mediation?

Hoe lang een scheiding bij mediation duurt is ook afhankelijk van jullie situatie. De factoren die van toepassing zijn bij de kosten van mediation gelden ook voor de duur van het mediationtraject. Gemiddeld duurt een mediation bij een scheiding zo’n drie tot zes maanden, afhankelijk van hoe snel jullie tot overeenstemming kunnen komen.

Persoonlijke tip van de scheidingsplanner

Als je uit elkaar gaat, is samen scheiden/mediation de beste optie. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, heb je veel minder kans om in een conflictsituatie terecht te komen. Daarnaast is bij samen scheiden het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer ieder een eigen adviseur inschakelt. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt.

Scheidingsplanner Wim de Zwart

Mediation bij de Scheidingplanner

De Scheidingsplanner heeft ruime ervaring met mediation en het begeleiden van overlegscheidingen. Onze mediators zijn onafhankelijk, neutraal en zoeken samen met jullie naar een voor beide partijen zo gunstig mogelijke oplossingen. Jullie mediator bespreekt eerst samen met jullie de afzonderlijke wensen, doelstellingen en belangen. Hierbij bekijken wij niet alleen alle praktische zaken, maar hebben wij ook oog voor de emoties.

Nadat we alles inzichtelijk hebben gemaakt gaan wij aan de slag met het Scheidingsplan®; een allesomvattend plan voor jullie scheiding. Het is jullie persoonlijke plan en het bereidt jullie voor op een  nieuwe start, je eigen nieuwe start na de scheiding. Het Scheidingsplan® wordt vervolgens in gezamenlijk overleg besproken. Zijn jullie beiden akkoord, dan stellen we het echtscheidingsconvenant op, dat na ondertekening door ons wordt ingediend bij de rechtbank.

Vragen of een afspraak maken?

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Uiteraard is dit gesprek vertrouwelijk en zijn hier geen kosten aan verbonden.

Waarom een Scheidingsplan®?

Terug naar boven