Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Uw echtscheiding vertellen aan de kinderen

Als u definitief de knoop heeft doorgehakt om te gaan scheiden, is de eerstvolgende stap het informeren van uw kinderen. Veel scheidende ouders worstelen met de vraag: 'hoe vertel ik de kinderen dat wij gaan scheiden?'. En natuurlijk is het ontzettend moeilijk om het uw kinderen te moeten vertellen. Bedenk echter dat hoewel een scheiding een verdrietige gebeurtenis is in het leven uw kinderen, dit niet wil betekenen dat er voor uw kinderen na uw scheiding geen fijne toekomst kan zijn.

Alles valt en staat met hoe u er als samenwerkende ouders samen in slaagt een goede ouderrelatie te behouden tijdens en na de scheiding. De wijze waarop ouders met elkaar en naar de kinderen toe met de scheiding omgaan is voor de kinderen van cruciaal belang. Dit geldt natuurlijk ook voor het moment dat u uw kinderen gaat vertellen over uw scheiding; ga dan ook zorgvuldig met deze scheidingsmelding om!

De scheidingsmelding: samen uw kinderen vertellen dat u gaat scheiden

De ervaring leert dat kinderen er het meeste baat bij hebben als ouders samen aan hun kinderen vertellen dat zij gaan scheiden. We noemen dit de gezamenlijke scheidingsmelding of het ‘paraplu-gesprek’. Dit ‘paraplu-gesprek’ is heel erg noodzakelijk voor de juiste verwerking van de scheiding door uw kinderen. Tijdens dit gesprek vertelt u samen als ouders aan uw kinderen dat u gaat scheiden.

Maak uw kinderen meteen duidelijk dat u beiden de uitdrukkelijke wens heeft om een goede, liefdevolle relatie met uw kinderen te behouden. Zet eventuele onjuiste veronderstellingen en misverstanden hierover direct recht. Geef tijdens het gesprek uw kinderen ruimschoots de gelegenheid om te reageren op de boodschap van uw aanstaande scheiding.

Bedenk dat vaak de ‘scheidingsboodschap’ zelf niet als verrassend op de kinderen zal overkomen. De kans is groot dat ze zelf al nagedacht hebben over een aantal zaken. Nodig uw kinderen uit deze gedachten en wensen naar voren te brengen.

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

Vertel het samen, da’s de belangrijkste tip van allemaal. Kinderen willen namelijk altijd hun ouders beschermen. Als zij de boodschap om te scheiden van één van jullie beiden vernemen gaan zij zich verantwoordelijk voelen voor het geluk de verlaten ouder. Met als gevaar het overnemen van de ‘ouderrol’ met allerlei ongewenste gevolgen van dien, zoals overdreven beschermen en extra (onnodig) verzorgen.

Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Hoe pakt u het vertellen aan uw kinderen aan?

Kies in ieder geval een moment uit waarbij alle gezinsleden niet gestoord (kunnen) worden en neem ruim de tijd voor dit gesprek. Het is ook prettig als de ouders na het gesprek de tijd nemen om te kijken wat het gesprek bij de kinderen (afzonderlijk) teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het weekend zou een goed moment kunnen zijn het ‘paraplu-gesprek’ aan te gaan, bijvoorbeeld de vrijdagavond.

Zorg er als ouders voor in het verdere verloop van dat weekend dat u ruim beschikbaar bent voor de kinderen en hun eventuele vragen en/of zorgen. Kijk zelf hoe uw kinderen ermee omgaan en ga het gesprek aan om na te gaan of uw kinderen zelf nog vragen hebben of ergens mee zitten. Herhaal dit in de komende tijd, zodat uw kinderen in de gelegenheid zijn om hun vragen, gevoelens en eventuele zorgen te uiten. Het liefst in een vast patroon.

Hoe voert u als ouders een goed ‘paraplu-gesprek’?

Wij geven u als ouders graag een aantal tips om een goed ‘paraplu-gesprek’ te kunnen voeren:

Tip 1: voer het gesprek samen en bereid het gesprek samen voor. U blijft beiden ouders, ook na de scheiding. Oefen het ‘paraplu-gesprek’. Bedenken hoe het gesprek zal gaan verlopen is heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de scheidingswoorden uit te spreken haalt u de scherpte uit het komende gesprek. De opkomende emoties tijdens het oefenen dragen bij tot bewustwording van deze eigen emoties. Wellicht bent u als ouders hierdoor beter in staat de emoties te beheersen wanneer u daadwerkelijk met uw kinderen in gesprek gaat over de scheiding.

Tip 2: zorg dat u overeenstemming heeft over de reden van de scheiding, voordat u uw kinderen vertelt dat u gaat scheiden. Hierdoor ontstaan er tijdens het gesprek geen onnodige verrassingen.

Tip 3: ga met de kinderen niet te diep in op de reden van de scheiding. Hou hierbij rekening met de leeftijden van uw kinderen. Volwassenen beslissen te gaan scheiden, niet de kinderen. Dit is iets tussen u als partners, waarbij eenieder ook een geheel andere beleving kan hebben. Ga respectvol en fatsoenlijk om met de beleving van de ander. Houd de reden op het niveau van de kinderen. Niet zozeer ‘mama/papa is verliefd op een ander’, maar eerder ‘we merken dat we niet meer gelukkig zijn wanneer we samen zijn’.

Tip 4: voer het gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Dit geeft de kinderen de gelegenheid zich vrij te uiten.

Tip 5: Het is natuurlijk prima om de eigen emoties te tonen tijdens het ‘paraplu-gesprek’, maar reguleer zo goed als mogelijk de intensiteit. Door het tonen van uw eigen emoties nodigt u uw kinderen ook uit hun emoties te laten blijken en dat dat oké is. Het is herkenbaar voor kinderen om gevoelde tranen er ook te laten zijn. Benoem ook uw gevoel: "Ik vind het moeilijk en ben er zelf verdrietig van." Maak samen als ouders helder dat u de ouders bent en dat ouders kinderen troosten, niet andersom.

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u vragen over uw scheiding of wilt u uw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen u graag verder. U kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor u: van uw eigen woning tot de alimentatie en tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen u stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met u mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven