Hoe vertel je je kinderen dat je gaat scheiden?

Jullie echtscheiding vertellen aan de kinderen

Als jullie definitief de keuze hebben gemaakt om te gaan scheiden, is de eerstvolgende stap het informeren van jullie kinderen. Veel scheidende ouders worstelen met de vraag: 'hoe vertellen we de kinderen dat wij gaan scheiden?'. En natuurlijk weten wij als Scheidingsplanners dat het ontzettend moeilijk zal worden om de kinderen hierover te informeren. Een scheiding is een verdrietige gebeurtenis in het leven jullie kinderen, wat niet betekent dat er voor jullie kinderen na de scheiding geen fijne toekomst meer kan zijn.

Alles valt en staat met hoe jullie er als samenwerkende ouders samen in slagen een goede ouderrelatie te behouden tijdens en na de scheiding. De wijze waarop ouders met de scheiding, met elkaar en met de kinderen omgaan is voor de kinderen van cruciaal belang. Dit geldt met name ook voor het moment dat jullie samen aan de kinderen gaan vertellen over de aanstaande scheiding. Het zorgvuldig kiezen van woorden en het zo rustig mogelijk brengen van deze impactvolle boodschap zijn van belang.

De scheidingsmelding: samen de kinderen vertellen dat jullie gaan scheiden

De ervaring leert dat kinderen er het meeste baat bij hebben als ouders samen vertellen dat zij gaan scheiden. We noemen deze gezamenlijke scheidingsmelding door ouders het ‘paraplu-gesprek’. Dit ‘paraplu-gesprek’ is heel erg noodzakelijk voor de juiste verwerking van de scheiding door jullie kinderen. Tijdens dit gesprek vertellen jullie samen als ouders aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.

Maak jullie kinderen meteen duidelijk dat jullie beiden de uitdrukkelijke wens hebben om een goede, liefdevolle relatie met hen te willen behouden. Zet eventuele onjuiste veronderstellingen en misverstanden hierover direct recht. Vanzelfsprekend geven jullie tijdens dit gesprek de kinderen ruimschoots de gelegenheid om te reageren op de boodschap van de aanstaande scheiding.

Bedenk dat vaak de ‘scheidingsboodschap’ zelf niet als verrassend op de kinderen zal overkomen. De kans is zelfs aanwezig dat ze zelf al nagedacht hebben over een aantal zaken. Nodig jullie kinderen uit deze gedachten en wensen naar voren te brengen. Neem hen serieus in het scheidingstraject door ze te betrekken en gun hen daarmee ook een eigen verwerking van deze impactvolle verandering in hun levens.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Vertel het samen, da’s de belangrijkste tip van allemaal. Kinderen willen namelijk altijd hun ouders beschermen. Als zij de boodschap om te scheiden van één van jullie beiden vernemen gaan zij zich verantwoordelijk voelen voor het geluk de verlaten ouder. Met als gevaar het overnemen van de ‘ouderrol’ met allerlei ongewenste gevolgen van dien, zoals overdreven beschermen en extra (onnodig) verzorgen.

Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Hoe pak je het vertellen aan de kinderen aan?

Kies in ieder geval een moment uit waarbij alle gezinsleden niet gestoord (kunnen) worden en neem ruim de tijd voor het ‘paraplu-gesprek’. Het is ook prettig als de ouders na het gesprek de tijd nemen om te kijken wat het gesprek bij de kinderen (afzonderlijk) teweeg heeft gebracht. Een moment vlak voor het begin van het weekend zou een goed moment kunnen zijn om het ‘paraplu-gesprek’ aan te gaan, bijvoorbeeld de vrijdagavond.

Zorg er als ouders voor in het verdere verloop van dat weekend (en daarna) dat jullie beiden ruim beschikbaar zijn voor de kinderen en voor hun eventuele vragen en/of zorgen. Extra aandacht voor jullie kinderen om te peilen/ervaren hoe ze met de scheidingsboodschap omgaan is aan te bevelen en ga – waar nodig - het gesprek aan. Wie weet hebben ze na verloop van tijd nog vragen hebben of maken ze zich ergens zorgen over? Herhaal dit in de komende tijd, zodat jullie kinderen in de gelegenheid zijn om hun vragen te stellen, hun gevoelens en zorgen te uiten. Het liefst in een vast patroon.

Hoe voer je als ouders een goed ‘paraplu-gesprek’?

Wij geven jullie als ouders graag een aantal tips om zo goed mogelijk een ‘paraplu-gesprek’ te kunnen voeren:

Tip 1: voer het gesprek samen en bereid het gesprek samen voor. Jullie blijven beiden ouders, ook na de scheiding. Oefen desnoods met elkaar het ‘paraplu-gesprek’. Bedenken hoe het gesprek zal gaan verlopen is namelijk heel iets anders dan het daadwerkelijk voeren. Door samen te oefenen en de scheidingswoorden uit te spreken halen jullie de scherpte uit het komende gesprek. De opkomende emoties tijdens het oefenen dragen bij tot bewustwording van jullie eigen emoties. Wellicht zijn jullie als ouders hierdoor beter in staat de emoties te beheersen wanneer jullie daadwerkelijk met de kinderen in gesprek gaan over de scheiding.

Tip 2: zorg dat jullie overeenstemming hebben over de reden van de scheiding. Hierdoor ontstaan er tijdens het ‘paraplu-gesprek’ geen onnodige verrassingen.

Tip 3: ga binnen alle redelijkheid met de kinderen niet te diep in op de reden van de scheiding. Hou hierbij met name rekening met de leeftijden van jullie kinderen. Volwassenen beslissen te gaan scheiden, niet de kinderen. Dit is iets tussen jullie als partners, waarbij eenieder ook een geheel andere beleving kan/mag hebben. Ga respectvol en fatsoenlijk om met de beleving van de ander. Probeer je te verplaatsen in de positie van de kinderen. Niet zozeer ‘mama/papa is verliefd op een ander’, maar eerder ‘we merken dat we niet meer gelukkig zijn wanneer we samen zijn’.

Tip 4: voer het gesprek op een plek waar de kinderen zich veilig voelen. Dit geeft de kinderen de gelegenheid zich vrij te uiten.

Tip 5: Het is natuurlijk prima om de eigen emoties te tonen tijdens het ‘paraplu-gesprek’, maar reguleer zo goed als mogelijk de intensiteit. Door het tonen van de eigen emoties nodigen jullie de kinderen ook uit hun emoties te laten blijken en dat dat oké is. Het is herkenbaar voor kinderen om gevoelde tranen er ook te laten zijn. Benoem ook ieders eigen gevoel: "Ik vind het moeilijk en ben er zelf verdrietig van." Maak samen als ouders helder dat jullie de zorgende ouders blijven en dat ouders kinderen troosten, niet andersom.

Vragen of een afspraak maken?

Heb jij vragen over scheiden of wil jij jouw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen je graag verder. Je kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied: van de eigen woning tot de alimentatie en tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen je stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met je mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWil je meer inzicht in wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje je een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt je waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven