Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Kinderen zijn altijd de dupe van een vechtscheiding

Geen (echt-)scheiding is hetzelfde, zeker gezien het verloop ervan. Zo is er de harmonieuze ‘overlegscheiding’, waarbij met respect en fatsoen voor elkaar samen naar passende oplossingen wordt gezocht. Daarnaast is er ook de vechtscheiding. Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink afgenomen. Dit is mede te danken aan de vele aandacht in de media over bijvoorbeeld het kunnen scheiden zonder strijdende advocaten.

Wij, als landelijke vereniging de Scheidingsplanner, doen er in onze praktijk alles aan om vechtscheidingen te voorkomen, zeker als er kinderen bij de echtscheiding betrokken zijn. Het is onze missie om ervoor te zorgen dat scheidende ouders samenwerken in de ontstane situatie in plaats van tegen elkaar te strijden. Als een kind de dupe dreigt te worden van de strijd tussen de ouders, dan steken we eerst al onze energie in het focussen op de belangen van henzelf en van de kinderen om uit een vechtscheiding te kunnen blijven.

Wat is een vechtscheiding?

In een vechtscheiding hebben partijen ernstige conflicten met elkaar en blijkt een goede communicatie niet goed mogelijk. Een vechtscheiding omvat vaak meer dan alleen negatieve gevoelens en emoties tegenover de ex-partner en de scheiding. Zeker als er kinderen in het spel zijn, kan dit bewust of onbewust doorwerking hebben in de uitvoering van de rol als ouders. Een vechtscheiding is dan ook niet in het belang van kinderen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van een vechtscheiding?

Er bestaan verschillende varianten van vechtscheidingen. Toch zijn er belangrijke kenmerken voor een vechtscheiding te benoemen, we zetten er een aantal voor u op een rijtje:

  • Geen onderlinge directe communicatie tussen de ex-partners
  • De scheiding wordt een strijd en veelal via advocaten in de rechtbank uitgevochten
  • Voortdurend negatief handelen richting de ex-partner
  • Kinderen kunnen worden gebruikt om bepaalde zaken voor elkaar te krijgen
  • Het contact tussen het kind met de andere ouder wordt veelal bemoeilijkt
  • Er wordt over alles ruzie gemaakt, compromissen zijn niet mogelijk
  • Er wordt elkaar niks gegund, alleen de eigen belangen staan voorop

Herkent u zich in één of meerdere van deze kenmerken? Grote kans dat u in een vechtscheiding terecht gaat komen of dat u zich al in een vechtscheiding bevindt. Zoek direct professionele hulp! Een vechtscheiding kan jaren duren, veroorzaakt daarnaast veel pijn en verdriet en kost u onnodig veel geld.

Persoonlijke tips van uw Scheidingsplanner

> Wees en blijf open, transparant en vooral eerlijk tegen elkaar;
> Blijf vooral met elkaar in gesprek, hoe moeilijk dit ook is;
> Probeer je in te leven en hou rekening met elkaars gevoelens;
> Luister naar elkaar en geef ieder de ruimte;
> Probeer je emoties te scheiden van je wensen. Dit zorgt voor ruimte om redelijke en billijke afspraken voor beiden te kunnen maken;

Scheidingsplanner Gerard Heijnen

Vechtscheiding gevolgen kind

Een vechtscheiding kent alleen maar verliezers, waarbij de kinderen de grootste verliezers zijn. Ouders beseffen vaak onvoldoende wat een vechtscheiding met hun kind doet. Als één van de ouders het contact van het kind met de andere ouder onmogelijk maakt, is dit meer dan schadelijk voor het kind. Dit geldt ook als dat kind moeten luisteren naar de gemene dingen die ouders over elkaar zeggen. Of als ze zien dat ouders elkaar negeren. Een kind houdt evenveel van beide ouders en komt hierdoor in een vernietigend loyaliteitsconflict.

Het kind kan hierdoor ernstige psychische klachten krijgen, waar het jarenlang veel last van kan hebben. Een kind kan hierdoor emotioneel verwaarloosd raken, angstig en eenzaam zijn. De prestaties op school worden minder, het contact met andere kinderen neemt af en soms keert een kind zich geheel in zichzelf en vervreemden ze min of meer. Ook ondervindt een kind op latere leeftijd vaak problemen in eigen persoonlijke relaties.

Vechtscheiding stoppen

Laten we eerlijk zijn, het voorkomen van een vechtscheiding is beter dan het genezen van de verwoestende gevolgen. Als men al in een enorm conflict en gerechtelijke procedures verzeild is geraakt, is het meestal moeilijk om een vechtscheiding nog te kunnen stoppen. Vraag u daarom als scheidende ouder bij voorbaat af hoe u later wil terugkijken op uw scheiding. En misschien nog belangrijker: hoe wilt u dat uw kinderen later op uw scheiding terugkijken? Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan of dat ze het fijn vinden dat u het zo goed heeft aangepakt? Ook als scheidende ouders heeft u een voorbeeldfunctie voor de kinderen. Kinderen krijgen meer mee van een scheiding dan u denkt. U bent verantwoordelijk voor het welzijn van uw kinderen, dus bescherm ze en voorkom te allen tijd een vechtscheiding!

Vechtscheiding voorkomen

Ons belangrijkste advies is om altijd voor een overlegscheiding te kiezen om een vechtscheiding te kunnen voorkomen. Gaat u scheiden? Neem dan direct contact op met een Scheidingsplanner bij u in de buurt. Samen met uw kundige Scheidingsplanner wordt uw situatie professioneel en kundig benaderd. Als u als ouders de belangen van de kinderen vooropzet en hier ook naar handelt, dan is de kans groot dat de scheiding op een succesvolle manier verloopt. Lees ook onze 10 tips om een vechtscheiding te voorkomen

Vechtscheiding hulpverlening

Er zijn verschillende instanties die ouders kunnen adviseren over hoe zij het beste hun kinderen voor, tijdens en na de scheiding kunnen begeleiden. Zo kunnen ouders bij een stichting als Villa Pinedo bewust worden van wat er in het hoofd en hart van hun kind omgaat tijdens een echtscheiding. Deze kennis helpt de ouders om een vechtscheiding te voorkomen. Verder is een korte begeleiding door een Succesvol Scheiden-coach ook een passende manier om klaar te zijn voor een overlegscheiding bij de Scheidingsplanner.

Impact vechtscheiding op overige familie

In een vechtscheiding kunnen ex-partners alleen nog maar negatief zijn over elkaar. Ze hebben geen goed woord meer voor elkaar over. Omdat ze de negatieve verhalen aan iedereen die het maar wil horen doorvertellen, kunnen andere familieleden bij de vechtscheiding betrokken raken. De impact op met name de (groot)ouders is groot. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine blijkt dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Bedenk echter dat voor uw kinderen al veel zekerheden wegvallen. Grootouders kunnen voor hun kleinkinderen juist een enorm rustpunt zijn en hen steun bieden tijdens uw scheiding. Denk dus goed na over het behoud van deze familiebanden tijdens uw scheiding.

Wat wij voor u kunnen betekenen

Wij proberen bij een scheiding altijd als eerste de communicatie tussen ouders weer op gang te brengen. Vaak is er door de tijd heen een situatie tussen de ouders ontstaan waarin de communicatie steeds minder is geworden. De communicatie die er is bestaat dan vaak alleen uit verwijten naar elkaar. Er wordt helaas niet meer naar elkaar geluisterd. Hierdoor is er in de relatie geen sprake meer van een gezonde balans.

Met behulp van bemiddeling/mediation kan de Scheidingsplanner u in een conflictsituatie een goede oplossing bieden. Als neutrale en onafhankelijke bemiddelaar/mediator zorgen wij ervoor dat er weer naar elkaar geluisterd wordt. We stellen als doel dat de scheidende partijen niet alleen maar aan hun eigen situatie denken, maar ook aan de situatie van de kinderen. Wij begeleiden u als ouders van A tot Z in het maken van gezamenlijke afspraken over de gevolgen van het beëindigen van uw affectieve relatie. Ook kijken wij naar uw rol als samenwerkende ouders van uw kinderen. Wij zorgen ervoor dat er voor alle betrokkenen een fijn leven is na de scheiding met ieder een eigen (financieel) plan.

Zit er nog iets tussen procederen en bemiddeling/mediation in?

Mocht communicatie ook door middel van bemiddeling/mediation geen haalbare zaak zijn, dan zijn er uiteraard ook tussenvarianten denkbaar. Hierbij kan gedacht worden aan eenzijdige belangenbehartiging, waarbij een ieder wordt bijgestaan door een eigen adviseur die vervolgens enige emotie kan filteren en op zoek kan gaan naar een passende oplossing. Ervaring leert dat procederen op deze wijze vaak voorkomen kan worden. De Scheidingsplanner kan in deze situatie oplossingsgericht met u meedenken.

Vragen of een afspraak maken?

Als u een vechtscheiding wilt voorkomen, dan bent u bij de Scheidingsplanner aan het juiste adres. Door onze kennis, ervaring en opleidingen kunnen wij u uitstekend begeleiden. Wij regelen uw scheiding van A tot en met Z, inclusief de afwikkeling bij de rechtbank. Alle emotionele, financiële en fiscale aspecten van uw scheiding komen aan bod. Meer weten? Maak gerust een vrijblijvende afspraak bij een van onze vestigingen.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons digitale scheidingsboekje 'Een nieuwe start' aan. In dit boekje vertellen wij u alles wat u moet weten over scheiden, de zaken die geregeld moeten worden en de keuzes die u kunt maken.

Terug naar boven