10 tips om een vechtscheiding te voorkomen

Gepubliceerd op 10-12-2021 door de Scheidingsplanner

Een vechtscheiding voorkomen

Een vechtscheiding is voor alle partijen schadelijk. Voor jezelf, maar vooral ook voor de kinderen. Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink gedaald. Dat komt omdat scheidende mensen steeds vaker voor een overlegscheiding oftewel mediation kiezen. Dat is ook logisch, want waar advocaten zich soms alsmaar kunnen verliezen in het verdedigen van standpunten en het verzinnen van juridische trucjes, zorgt mediation juist voor overleg en onderhandeling. Wij adviseren daarom altijd om voor een overlegscheiding te kiezen. Om het risico op een vechtscheiding verder te verkleinen geven wij je nog graag een tiental tips om een vechtscheiding te voorkomen.

1. Verdiep je in de wereld van scheiden.

Als je voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet je vaak niet wat er allemaal op je afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de eerste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe ga je het aanpakken? Welke professionele hulp ga je zoeken? Op onze website vind je over alle onderwerpen veel informatie.

2. Volg de online workshop van Villa Pinedo.

Stichting Villa Pinedo werkt in het belang van het kind samen met jongeren aan gedragsverandering bij ouders. Hierbij vertellen jongeren aan ouders wat de langdurig beschadigende effecten van een vechtscheiding bij kinderen zijn. Je kunt bij Villa Pinedo een online training volgen om te leren hoe je de pijn als gevolg van de scheiding voor je kinderen kunt beperken.

3. Leg de schuld niet bij de ander

Waarschijnlijk verschil je van mening waarom je gaat scheiden. Door alle emoties wordt de schuld vaak alleen bij de ander neergelegd. Doe dit niet. Je gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken, met als gevolg dat je ook geen respect meer voor elkaar hebt. Dat lost niets op.

4. Blijf naar elkaar luisteren

Hoe moeilijk dat ook kan zijn, blijf naar elkaar luisteren en hou de communicatielijn open. Niemand is er gebaat bij als de communicatie zich tijdens de scheiding verhardt. Probeer je in te leven in je ex-partner en te begrijpen wat hij/zij bedoelt. Stel vragen en probeer te begrijpen wat er in de communicatie gebeurt.

5. Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als je nog onder één dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leer je ook allebei om los te laten.

6. Water bij de wijn doen

Realiseer je dat niet alles zal worden of zal gaan zoals je wilt. Als je afspraken met elkaar gaat maken, dan dien je beiden water bij de wijn te doen. Hakken in het zand werkt alleen maar vertragend. Voor de kinderen is het alleen maar prettig als er snel duidelijkheid is. Niemand is er dus bij gebaat als je blijf vasthouden aan je eigen belangen en wensen.

7. Doe aan zelfreflectie

Wanneer je steeds alleen maar naar je gelijk zoekt, dan maakt je het conflict alleen maar erger. Neem ook eens rustig de tijd om over jezelf na te denken en aan wat je eigen aandeel is in deze situatie. En vooral: wat je er aan kunt doen om de situatie beter te maken.

8. Laat oud zeer los

Misschien heel lastig, maar laat oud zeer liggen waar het ligt. Het heeft geen zin om steeds naar het verleden te kijken. Kijk liever naar de toekomst en hoe de situatie op een goede manier opgelost kan worden. Uiteraard staan hierin de belangen van de kinderen centraal.

9. Niet zeggen, maar schrijven

Door de emoties kunnen we anders reageren dan gewoonlijk. Door machteloosheid, woede en pijn zeggen we soms dingen die eerder tegen ons kunnen gaan werken dan voor ons. Schrijf dus dingen eerst op voordat je deze naar elkaar gaat roepen, e-mailen, sms’en of appen. Laat het ook even rusten om later te kijken of je boodschap op de juiste manier overkomt.

10. Nieuwe partner

Is er een nieuwe partner in het spel? Prima, maar steek niet alleen al je energie in deze nieuwe relatie. Denk ook aan de relatie die nog afgewikkeld moet worden. Vaak ben je al verder in het proces dan je ex-partner, die nog moeite kan hebben om de situatie te aanvaarden en zich verlaten of gekwetst voelt. En confronteer je kinderen er voorlopig nog niet mee. Ze hebben al veel te verwerken. Het kan er bovendien voor zorgen dat hun loyaliteitsconflict groter wordt.

Terug naar boven