De boedelverdeling bij een scheiding

Hoe werkt de boedelverdeling bij een scheiding?

Als je gaat scheiden, dan moet je alle bezittingen die jullie hebben met elkaar gaan verdelen. Een boedelverdeling is dan ook een onderdeel van elke scheiding. Onder de boedelverdeling, oftewel je inboedel, valt alles in en rond je huis wat waarde heeft. Denk bijvoorbeeld aan je meubels, televisie, boeken, gereedschap en serviesgoed, maar ook aan je auto of caravan. Hoe de boedelverdeling bij je echtscheiding precies werkt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop je met elkaar hebt samengeleefd (het zogenoemde huwelijksgoederenregime).

De boedelverdeling bij gemeenschap van goederen

Bij een algehele gemeenschap van goederen is de gehele inboedel gemeenschappelijk bezit. Jij en je ex-partner krijgen daarom allebei de helft van de waarde van de totale inboedel. Deze regel is ook van toepassing bij een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden. Ben je in beperkte gemeenschap van goederen getrouwd? Dan vallen de spullen die je voor je huwelijk in je bezit had niet onder het gemeenschappelijk bezit.

Meer informatie over de boedelverdeling bij een (beperkte) gemeenschap van goederen vind je hier: scheiden in gemeenschap van goederen

De boedelverdeling bij huwelijkse voorwaarden

Als je op huwelijkse voorwaarden getrouwd bent, dan zijn de voorwaarden in je ‘huwelijkscontract’ leidend. Dit geldt ook bij een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden. In principe heb je dus vastgelegd wat van jullie samen is en wat niet. Gezamenlijk bezit moet je met elkaar verdelen. Let er bij deze huwelijksvorm overigens ook op dat je het jaarlijkse verrekenbeding goed heeft toegepast.

Meer informatie over de boedelverdeling bij huwelijkse voorwaarden vind je hier: scheiden met huwelijkse voorwaarden

Verdeling van de inboedel na samenwonen

Bij het uit elkaar gaan van samenwoners zijn de voorwaarden die je hebt opgesteld in je samenlevingscontract van kracht. Kijk dus in je samenlevingscontract na wat je ten aanzien van de bezittingen/inboedel hebt vastgelegd. Heb je geen samenlevingscontract? Dan wordt het een stuk lastiger. In principe geldt het uitgangspunt dat ieder terugkrijgt wat van hem/haar is. Je moet dit wel kunnen aantonen door bijvoorbeeld een bankafschrift of een aankoopnota. Spullen die je gezamenlijk hebt aangeschaft vallen in ieder geval onder gezamenlijk bezit en moet je onderling verdelen.

Meer informatie over het uit elkaar gaan van samenwoners vind je hier: samenleving beëindigen

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Vaak ontstaat er discussie over de waarde van de te verdelen inboedel. Ga daarbij niet uit van de verzekerde inboedelwaarde, maar kijk naar de vervangingswaarde. Een handig hulpmiddel hierbij is marktplaats. Hier vind je vaak vergelijkbare inboedel en de prijzen geven vaak een aardige indicatie.

Scheidingsplanner Richard Komen

Hoe pak je de boedel verdelen aan?

  • Inventariseer welke spullen je met elkaar moet gaan verdelen: maak dus samen een lijst
  • Bekijk allebei wat je graag zelf wil hebben; onderhandel over spullen die je beiden graag wilt houden
  • Bepaal de waarde van de spullen: bedenk hierbij dat het om gebruikte spullen gaat en de marktwaarde moet hanteren
  • Stel de definitieve verdeellijst op en bekijk de totale waarde van ieders deel: deze waarden moeten min of meer gelijk uitkomen
  • Tot slot leg je de verdeling vast in je echtscheidingsconvenant

Probeer in alle billijkheid tot een boedelverdeling te komen waar je beiden achter kunt staan. Waarschijnlijk vindt je het allebei fijn om eigen verjaardagscadeaus en/of spullen uit je familie zelf te behouden. Bedenk dat als je er samen niet uitkomt, de rechter moet gaan bepalen wie wat krijgt.

Erfenissen, schenkingen en pensioenafspraken vallen overigens niet automatisch onder gezamenlijk bezit, besteed hier aandacht aan. Dit geldt ook voor zogenoemde verknochte goederen, zoals sieraden en kleding.

Spullen verkopen tijdens de scheiding

Zonder wederzijdse instemming kun je geen spullen verkopen tijdens de scheiding. Bedenk dat zolang de boedelscheiding nog niet is uitgesproken de spullen van jullie beiden zijn. Je kunt dus alleen spullen tijdens de scheiding verkopen als je hiervoor beiden toestemming geeft.

En hoe zit het met herinrichtingskosten?

Als een van jullie beiden na de scheiding in het huis blijft wonen, dan heeft de partner die gaat verhuizen extra kosten. Dit zijn de zogenoemde herinrichtingskosten voor de nieuwe woning: kosten voor het bewoonbaar maken van een woning bij een verhuizing. Denk bijvoorbeeld aan kosten van de verf of behang, de vloerbedekking of het laminaat, vitrage of gordijnen enzovoorts. Probeer deze herinrichtingskosten ook met elkaar te verrekenen, zodat er een gelijkwaardige verdeling is. Inrichtingskosten, zoals kosten voor meubilair, hoef je niet met elkaar te delen.

Vragen of een afspraak maken?

De boedelverdeling behelst meer dan alleen het verdelen van spullen in en rond het huis. Er zijn nog veel andere zaken die je tijdens de scheiding moet verdelen, denk bijvoorbeeld aan een de eigen woning, het vermogen, eventuele schulden en het pensioen. Het is vaak lastig om zonder hulp samen goede afspraken te maken over alle financiële zaken. Wij maken op basis van jouw financiële gegevens, wensen en belangen een alles omvattend financieel plan voor jouw nieuwe toekomst. Meer weten? Maak gerust een vrijblijvende afspraak bij een van onze vestigingen.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWil je meer inzicht in wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje je een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt je waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven