Wat is birdnesting?

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Birdnesting: een nieuwere vorm van de zorgregeling voor uw kinderen

Als u gaat scheiden en kinderen heeft, dan moet u met elkaar goede afspraken gaan maken over de zorgregeling voor uw kinderen. Beide ouders hebben na de echtscheiding het recht om de kinderen te blijven zien. Tijdens het scheidingstraject moet u dus samen gaan bepalen wanneer de kinderen bij de ene en bij de andere ouder verblijven. U heeft samen diverse keuzemogelijkheden om de zorgregeling vorm te geven. De (basis)weekendregeling wordt nog steeds afgesproken, maar verliest inmiddels flink aan terrein. Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer bij beide ouders evenveel tijd verblijven. Een nieuwere vorm van een zorgregeling is birdnesting. Wat is birdnesting precies en wat komt er nu precies bij kijken?

Birdnesting betekenis

Birdnesting is een bijzondere vorm van co-ouderschap. De kinderen blijven bij birdnesting na de scheiding in het gemeenschappelijke huis wonen. Bij andere vormen wisselen de kinderen volgens een vast zorgschema naar het huis van de andere ouder. Bij birdnesting wisselen de kinderen dus niet van woning, maar zijn het dus de ouders die elkaar gaan afwisselen. Eén van de ouders ‘vliegt als het ware uit’. Voor de ouders moet er dus andere woonruimte gezocht gaan worden. Iedere ouder kan tijdelijk bij iemand in gaan wonen (vrienden/kennissen) of er wordt tijdelijk een tweede woonruimte gehuurd of aangekocht voor gedeeld gebruik. Als de birdnesting-ouders een woning delen scheelt dat natuurlijk veel geld, omdat ze dan de woonlasten met elkaar kunt delen. De vraag is echter of dit in uw situatie haalbaar is; u moet hier wel mee om kunnen gaan. Het blijft een woning van u samen en het zal daardoor misschien minder als een eigen plek gaan voelen.

Birdnesting voordelen

De voordelen zijn met name voor de kinderen groot. Zij blijven op hun vertrouwde plek wonen, in de buurt van hun school, vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien hoeven zij niet hun spullen in te pakken, omdat zij van huis moeten wisselen. Kinderen kunnen het vervelend vinden om steeds te moeten ‘verhuizen’. Birdnesting betekent voor hun geen wisseldagen en daarnaast spelen loyaliteitskwesties veel minder een rol. Dit is meestal voor de ouders ook het grootste voordeel en de reden dat zij voor birdnesting kiezen. Zij willen hun kinderen een stabiele woonsituatie en rust bieden; er verandert tenslotte al genoeg door de scheiding.

Birdnesting nadelen

De nadelen van birdnesting spelen eigenlijk alleen bij de ouders. Allereerst zijn zij tenslotte degene die steeds wisselen van woonplek. Daarnaast brengt birdnesting vaak extra woonlasten met zich mee. Ten derde verloopt door het gezamenlijk gebruik van de gemeenschappelijke woning het proces van de gewenste ontvlechting van elkaars privéleven minder vlot. Door het gezamenlijk gebruik van een woning blijven de ouders nog heel erg met elkaar verbonden en kunnen zij daardoor misschien moeilijker een nieuw leven na de scheiding opbouwen. Birdnesting wordt daarom vaak als een goede oplossing voor de korte termijn gezien.

Birdnesting als oplossing voor de huidige woningmarkt

Door de krapte op de huidige woningmarkt is het vaak moeilijk om een andere woning te vinden. Hoewel het onze ervaring is dat iedereen op een gegeven moment toch een woning vindt, kan birdnesting tijdelijk een oplossing bieden voor dit probleem. Veel ouders zijn bereid gedurende een bepaalde periode hun kinderen een vertrouwd onderdak te bieden en zelf om en om te wisselen als gevolg van een scheiding. Birdnesting is dan zelfs minder belastend, omdat de uitvliegende ouders maar de helft van de tijd gebruik hoeft te maken van hun hulp of van de hulp van derden (vrienden/kennissen). Zij hebben dus ook periodes waarin zij het gemeenschappelijke huis weer voor hunzelf hebben.

Lees ook onze artikelen over ‘Ik wil scheiden, maar heb geen woning’

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

Bij birdnesting is het van belang om goede afspraken met elkaar te maken en zeker ook over de praktische zaken. Want juist over de praktische zaken kunnen op een gegeven moment de ergernissen toenemen. De kliko is niet aan de straatkant gezet, de was is niet gedaan, er is niet schoongemaakt en het beddengoed is ook niet verschoond. Bovendien was de koelkast leeg en waren er geen boodschappen gedaan. Zomaar wat zaken waardoor men op een gegeven moment toch naar eigen plek gaat verlangen. Ook kan bij birdnesting een nieuwe partner voor wrijving gaan zorgen. Zeker als hij/zij blijft overnachten in het bed waarin u later ook weer moet slapen. Kunt u hiermee omgaan? Denk hier dus goed over na als u birdnesting overweegt. Zet de afspraken op papier en neem ze op in het ouderschapsplan.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Birdnesting financieel en fiscaal

Als u birdnesting overweegt, dan doet u er goed aan om het financiële en fiscale (on)mogelijkheden te laten uitzoeken. Er zitten namelijk veel financiële en fiscale haken en ogen aan birdnesting. Er is ook geen standaardantwoord op alle financiële vragen. De beslissingen die de ouders moeten nemen hangen af van de specifieke situatie en van alle aanwezige belangen.

Lees hier meer over birdnesting financieel en fiscaal

Birdnesting vraagt dus een maatwerkoplossing, waarbij alle plussen en minnen gewogen moeten worden. Ook moeten er soms naar creatieve oplossingen gezocht worden, u bent hiervoor bij de Scheidingsplanner aan het juiste adres. Wij helpen u met onze financiële en fiscale kennis om weloverwogen beslissingen te nemen, waarbij wij alle andere aspecten van uw scheiding niet uit het oog verliezen. Ook bekijken wij of birdnesting voor u een optie kan zijn. Neem gerust contact op met een Scheidingsplanner bij u in de buurt voor meer informatie.

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u vragen over uw scheiding of wilt u uw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen u graag verder. U kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor u: van uw eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen u stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met u mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven