Wat is birdnesting?

Birdnesting: een nieuwere vorm van de zorgregeling voor de kinderen

Als je gaat scheiden en kinderen hebt, dan moeten jullie met elkaar goede afspraken gaan maken over de zorgregeling voor jullie kinderen. Beide ouders hebben na de echtscheiding het recht om de kinderen te blijven zien. Tijdens het scheidingstraject moeten jullie dus samen gaan bepalen wanneer de kinderen bij de ene en bij de andere ouder verblijven.

Jullie hebben samen diverse keuzemogelijkheden om de zorgregeling vorm te geven. De (basis)weekendregeling wordt nog steeds afgesproken, maar verliest inmiddels flink aan terrein. Steeds meer ouders kiezen voor co-ouderschap, waarbij de kinderen ongeveer bij beide ouders evenveel tijd verblijven. Een nieuwere vorm van een zorgregeling is birdnesting. Wat is birdnesting precies en wat komt er bij kijken?

Birdnesting betekenis

Birdnesting is een bijzondere vorm van co-ouderschap. De kinderen blijven bij birdnesting na de scheiding in het gemeenschappelijke huis wonen. Bij andere vormen wisselen de kinderen volgens een vast zorgschema naar het huis van de andere ouder. Bij birdnesting wisselen de kinderen dus niet van woning, maar zijn het dus de ouders die elkaar gaan afwisselen. Eén van de ouders ‘vliegt als het ware uit’. Voor de ouders moet er dus andere woonruimte gezocht gaan worden. Iedere ouder kan tijdelijk bij iemand in gaan wonen (vrienden/kennissen) of er wordt tijdelijk een tweede woonruimte gehuurd of aangekocht voor gedeeld gebruik.

Als de birdnesting-ouders een woning delen scheelt dat natuurlijk veel geld, omdat ze dan de woonlasten met elkaar kunnen delen. De vraag is echter of dit in jullie situatie haalbaar is; jullie moeten hier wel mee om kunnen gaan. Het blijft een woning van jullie samen en het zal daardoor misschien minder als een eigen plek gaan voelen.

Birdnesting voordelen

Birdnesting voordelen

De voordelen zijn met name voor de kinderen groot. Zij blijven op hun vertrouwde plek wonen, in de buurt van hun school, vriendjes en vriendinnetjes. Bovendien hoeven zij niet hun spullen in te pakken, omdat zij van huis moeten wisselen. Kinderen kunnen het namelijk vervelend vinden om steeds te moeten ‘verhuizen’. Birdnesting betekent voor hun geen wisseldagen en daarnaast spelen loyaliteitskwesties veel minder een rol. Dit is meestal voor de ouders ook het grootste voordeel en de reden dat zij voor birdnesting kiezen. Zij willen hun kinderen een stabiele woonsituatie en rust bieden; er verandert tenslotte al genoeg door de scheiding.

Birdnesting nadelen

De nadelen van birdnesting spelen eigenlijk alleen bij de ouders. Allereerst zijn zij tenslotte degene die steeds wisselen van woonplek. Daarnaast brengt birdnesting vaak extra woonlasten met zich mee. Ten derde verloopt door het gezamenlijk gebruik van de gemeenschappelijke woning het proces van de gewenste ontvlechting van elkaars privéleven minder vlot. Door het gezamenlijk gebruik van een woning blijven de ouders nog heel erg met elkaar verbonden en kunnen zij daardoor misschien moeilijker een nieuw leven na de scheiding opbouwen. Birdnesting wordt daarom vaak als een goede oplossing voor de korte termijn gezien.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Birdnesting als oplossing voor de huidige woningmarkt

Door de krapte op de huidige woningmarkt is het vaak moeilijk om een andere woning te vinden. Birdnesting kan (tijdelijk) een oplossing bieden voor dit probleem. Veel ouders zijn bereid gedurende een bepaalde periode hun kinderen een vertrouwd onderdak te bieden en zelf om en om te wisselen als gevolg van een scheiding. Birdnesting is dan zelfs minder belastend, omdat de uitvliegende ouders maar de helft van de tijd gebruik hoeft te maken van hun hulp of van de hulp van derden (vrienden/kennissen). Zij hebben dus ook periodes waarin zij het gemeenschappelijke huis weer voor hunzelf hebben.

Ook wij horen vaak de noodkreet 'Ik wil scheiden, maar ik heb geen woning'. Er is echter vaak meer mogelijk dan je in eerste instantie denkt. Met onze onafhankelijke hypotheek scan kunnen wij snel inzichtelijk maken of jullie woonwensen financieel haalbaar zijn. Met onze financiële kennis denken wij creatief met jullie mee in mogelijke oplossingen. Bovendien doen wij dit werk al ruim 15 jaar. Door onze ervaring kunnen we nog sneller schakelen, van de gebaande paden afwijken en bedenken dit of dat kan ook. Wij hebben dan ook meestal meer dan één oplossing. Wij geven jullie tevens inzicht in hoe jullie die mogelijkheden kunnen realiseren en welke afspraken er nodig zijn om tot concrete oplossingen te komen.

Lees meer over onze onafhankelijke hypotheekscan

Birdnesting financieel en fiscaal

Als jullie birdnesting overwegen, dan doen jullie er goed aan om het financiële en fiscale (on)mogelijkheden te laten uitzoeken. Er zitten namelijk veel financiële en fiscale haken en ogen aan birdnesting. Er is ook geen standaardantwoord op alle financiële vragen.

De beslissingen die jullie als ouders moeten nemen hangen af van de specifieke situatie en van alle aanwezige belangen. Laat je dus goed adviseren over de mogelijkheden en welke opties het beste bij jullie situatie passen.

Lees hier meer over birdnesting financieel en fiscaal

Birdnesting financieel en fiscaal

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Bij birdnesting is het van belang om goede afspraken met elkaar te maken en zeker ook over de praktische zaken. Want juist over de praktische zaken kunnen op een gegeven moment de ergernissen toenemen. De kliko is niet aan de straatkant gezet, de was is niet gedaan, er is niet schoongemaakt en het beddengoed is ook niet verschoond. Bovendien was de koelkast leeg en waren er geen boodschappen gedaan. Zomaar wat zaken waardoor men op een gegeven moment toch naar eigen plek gaat verlangen. Ook kan bij birdnesting een nieuwe partner voor wrijving gaan zorgen. Zeker als hij/zij blijft overnachten in het bed waarin jij later ook weer moet slapen. Kun jij hiermee omgaan? Denk hier dus goed over na als je birdnesting overweegt. Zet de afspraken op papier en neem ze op in het ouderschapsplan.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Ervaring birdnesting

Onze collega Leon van Laarhoven van de Scheidingsplanner Oss heeft ten tijden van zijn eigen scheiding zelf birdnesting ervaren. Zijn persoonlijke ervaring lees je in dit artikel: Birdnesting; een eigen ervaring

Podcast over kinderen en scheiden

Onze hulp bij een scheiding met kinderen

Wij begeleiden jullie in het overleg over de afspraken en geven jullie tips en adviezen. Samen stellen wij een ouderschapsplan op, waarin precies wordt opgenomen hoe de zorg wordt verdeeld. Hierbij adviseren we je over de verschillende vormen van ouderschap, zoals co-ouderschap. Ook bevat het ouderschapsplan een uitgebreide berekening van de kinderalimentatie, exact toegespitst op jullie situatie. Zo zorgen we er samen voor dat alle zaken inzichtelijk en goed geregeld zijn voor een beetje nieuw geluk.

Allesomvattend financieel advies

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven