Scheiden zonder advocaat

Is scheiden zonder een advocaat mogelijk?

Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als je gaat scheiden, dan moet je een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan je scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld. Je kunt echter wel scheiden zonder een advocaat op het moment dat je voor een scheidingsbemiddelaar kiest die ook dit laatste kleine stukje van het gehele traject voor jou uit handen neemt. Je kunt de echtscheiding dan aanvragen zonder een advocaat in te schakelen. De Scheidingsplanner werkt samen met advocaten, zodat wij ook de aanvraag bij de rechtbank kunnen afronden.

Kunnen samenwoners uit elkaar gaan zonder advocaat?

Voor samenwoners die uit elkaar gaan zijn de rechten en plichten niet vastgelegd in de wet, behalve dat men voor minderjarige kinderen een ouderschapsplan moet opstellen. Dit betekent dat je geen verzoek bij de rechtbank hoeft in te dienen. Je kunt als samenwoners dus zonder advocaat of rechter uit elkaar gaan. Het maakt hierbij niet uit of je wel of geen samenlevingscontract heeft. Uit elkaar gaan bij samenwonen betekent echter wel bijna net zoveel zaken regelen als bij een huwelijk. Om alle zaken goed met elkaar af te wikkelen, kan het verstandig zijn om je te laten begeleiden door een scheidingsadviseur. De Scheidingsplanner kan je op dit vlak uitstekend helpen.

Is scheiden van tafel en bed zonder advocaat mogelijk?

Scheiden van tafel en bed komt tegenwoordig niet heel veel meer voor. Toch kunnen mensen redenen hebben om voor deze vorm van scheiden te kiezen. De echtscheidingsprocedure bij scheiden van tafel en bed is vrijwel gelijk aan de procedure voor een officiële scheiding. Je zult dus ook de stap naar de rechter moeten zetten. Hierdoor is scheiden van tafel en bed zonder advocaat in principe niet mogelijk. Bij scheiden van tafel en bed moet je echter ook (financiële) afspraken met elkaar maken en een echtscheidingsconvenant laten opstellen. Ook moeten de afspraken voor de minderjarige kinderen in een ouderschapsplan vastgelegd worden. Je doet er hierdoor goed aan om een scheidingsadviseur je scheiding van tafel en bed te laten regelen. Bij de Scheidingsplanner is de juridische afwikkeling altijd inbegrepen. Wij zorgen dus ook voor de advocaat en de gang naar de rechtbank.

Wetsvoorstel scheiden zonder advocaat

Hoe zit het met het wetsvoorstel voor het scheiden zonder advocaat?

In 2014 is er een wetsvoorstel ingediend om scheiden zonder advocaat of rechter mogelijk te maken. Gehuwden of geregistreerde partners zonder kinderen of met meerderjarige kinderen konden zodoende een echtscheiding aanvragen zonder advocaat of rechter. Stellen met minderjarige kinderen waren uitgesloten van dit wetsvoorstel. In 2017 heeft de minister van Justitie en Veiligheid het wetsvoorstel na de nodige kritiek ingetrokken. Het wetsvoorstel is daardoor definitief van de baan en is scheiden zonder advocaat of rechter vooralsnog niet mogelijk.

Hoe kun je de scheiding regelen zonder advocaat?

Door een mediator of scheidingsbemiddelaar in te schakelen die het totale scheidingstraject voor je regelt. Zij nemen namelijk ook de juridische afwikkeling voor hun rekening, zodat je de scheiding kunt regelen zonder een advocaat aan tafel. Je wordt begeleid in het maken van afspraken, er wordt een echtscheidingsconvenant opgesteld en voor de kinderen worden de afspraken in een ouderschapsplan vastgelegd.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Scheiden zonder advocaat is de beste optie als je alles in eigen hand wilt houden en als er ruimte is om samen naar maatwerkoplossingen te zoeken die duurzaam zijn. Het bevordert tevens het behouden van een goede relatie na de scheiding door een zorgvuldige afwikkeling van alle aspecten die bij een scheiding spelen. Tot slot bespaart het scheiden zonder advocaat tijd en kosten.

Scheidingsplanner Gerard Heijnen

Waarom scheiden zonder advocaat of mediator?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten eerst de onderlinge verschillen duidelijk zijn. Wat doet een advocaat of mediator nu precies? In hoofdlijnen handelt een advocaat de scheiding voornamelijk juridisch af. Of je gezamenlijk een advocaat of ieder een eigen advocaat inschakelt, maakt nog wel een wereld van verschil in de aanpak van de scheiding. Het doel van een mediator is voornamelijk gezamenlijk tot afspraken komen, met als uitgangspunt het oplossen van conflicten. Een mediator geeft hierbij nauwelijks tot geen advies of sturing. Gedegen financieel en fiscaal advies is in de regel bij een mediator of advocaat niet mogelijk.

Tip: twijfel je tussen een mediator, advocaat of de Scheidingsplanner? Doe dan de scheiden zonder advocaat test.

Verschillen advocaat, mediator en Scheidingsplanner

Ben jij juist op zoek naar een allesomvattende aanpak? Dan ben je bij de Scheidingsplanner aan het juiste adres. Wij bieden begeleiding op juridisch, financieel en fiscaal gebied. Ook gaan we advies, sturing en emotionele ondersteuning niet uit de weg.

De belangrijkste verschillen tussen de aanpak van een advocaat, mediator en de Scheidingsplanner hebben wij voor jou hieronder inzichtelijk gemaakt.

Je kunt hier ook een overzicht van de onderlinge verschillen downloaden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Verschillen advocaat, mediator en Scheidingsplanner

Scheiden met een eigen advocaat

 • Eenzijdig (alleen) scheiden, zonder onderling overleg
 • Door middel van een voorstel aan de partner of via een gerechtelijke procedure tot afspraken komen
 • Maximaal vechten voor jouw belangen in de rechtszaal
 • Neemt je mee in het juridische doolhof

Scheiden met een gezamenlijke advocaat

 • Samen scheiden, met overleg onder begeleiding
 • Gezamenlijk tot afspraken komen, met als uitgangspunt rechten/plichten en de scheiding zelf
 • Maakt juridische gevolgen inzichtelijk
 • Juridische afhandeling van de echtscheiding

Scheiden met een mediator

 • Samen scheiden, met overleg onder begeleiding
 • Brengt het acceptatieproces op gang
 • Duurzame afspraken, die draagvlak hebben voor de toekomst
 • Zorgen dat je ‘on speaking terms’ blijft
 • Juridische afhandeling van de echtscheiding

Scheiden bij de Scheidingsplanner

 • Samen scheiden op basis van mediation of eenzijdig (alleen) scheiden
 • Brengt het acceptatieproces op gang
 • Geeft sturing en advies
 • Zorgt dat je ‘on speaking terms’ blijft
 • Juridische afhandeling van de echtscheiding
 • Werkt alle financiële en fiscale vraagstukken uit
 • Maakt nieuwe financiële toekomst inzichtelijk met duurzame afspraken

Ben je benieuwd naar alle onderlinge verschillen? Download dan hier het overzicht of doe de test om te kijken welke professional jou het beste van dienst kan zijn.

Verschil advocaat en Scheidingsplanner

Allesomvattende aanpak

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Door ons financieel advies kunnen wij je vrij snel inzicht, overzicht en perspectief op jouw leven na de scheiding bieden. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven