Scheiden en belasting

De Belastingdienst en scheiden

De Belastingdienst en scheiden, leuker kunnen we het niet maken. Jaarlijks gaat er veel mis met de belastingaangifte na de scheiding. Dat komt enerzijds omdat er tijdens de scheiding door advocaten en mediators te weinig aandacht wordt besteed aan zaken rondom scheiden en de Belastingdienst. Anderzijds hebben veel scheidingsbegeleiders niet voldoende kennis in huis om scheidende partners ook op dit gebied goed te begeleiden, met alle fiscale gevolgen van dien.

Meestal staat het maken van afspraken rondom de kinderen, het huis en de hypotheek, de alimentatie en het vermogen wel standaard op de agenda. De belastingregels verdienen echter net zoveel aandacht. Juist ook omdat de wetgeving rondom de Belastingdienst slechts zelden voor één uitleg vatbaar is. Je kunt honderden euro’s besparen en verrassingen achteraf voorkomen door middel van goed fiscaal advies tijdens jullie scheiding. Waar moet je rekening mee houden?

Apart aangifte inkomstenbelasting doen bij fiscaal partnerschap of niet?

Zolang jullie beiden op één adres staan ingeschreven, hebben jullie een fiscaal partnerschap met elkaar. Dit verandert na de scheiding. Op het moment dat een ieder op een eigen adres staat ingeschreven, en bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap het verzoekschrift bij de rechtbank wordt ingediend, verbreken jullie het fiscale partnerschap. In dat jaar kunnen jullie voor bepaalde posten ervoor kiezen om het gehele jaar elkaars fiscale partners te blijven. Dat kan soms gunstig zijn, je moet dan dus wel samen aangifte doen. Belastingtechnisch kan het soms zelfs in jullie voordeel zijn om het verzoekschrift tot echtscheiding later in te dienen ten gunste van bepaalde fiscale gevolgen. Of juist wat eerder in de afhandeling van de scheiding. Jullie Scheidingsplanner geeft jullie hierover graag advies.

De Belastingdienst bij een echtscheiding met een eigen woning

Bij de belastingaangifte is vooral de eigen woning en de hypotheek vaak een moeilijk onderwerp. Vragen die meespelen zijn wanneer jij of jouw ex-partner de woning heeft verlaten en of jullie samen nog als fiscale partners aangifte willen doen. Jullie moeten in ieder geval de waarde van de woning met elkaar verdelen als jullie samen eigenaar zijn van de woning. Hierbij kan er sprake zijn van overwaarde of onderwaarde. Jullie moeten dit met elkaar verrekenen, anders ziet de Belastingdienst dit mogelijk als een schenking en dat heeft weer allerlei andere gevolgen. Bij een overwaarde kunnen tevens de zogenoemde bijleenregeling en de verplichte aflossing van de hypotheekschuld meespelen. Dit heeft invloed op de hypotheekrenteaftrek van een eventueel nieuw aangekochte woning. Daarnaast zullen jullie tevens voor de renteaftrek de tweejaarperiode volgens de scheidingsregel goed in de gaten moeten houden.

Hoeveel belasting moet ik betalen over de alimentatie?

De kinderalimentatie kent geen gevolgen voor de belastingaangifte. Dit geldt niet voor de partneralimentatie. Voor de betaler is de partneralimentatie namelijk voor de belasting aftrekbaar en voor de ontvanger belast. Op basis van nieuwe belastingwetgeving wordt het percentage waartegen kan worden afgetrokken stapsgewijs afgebouwd naar 37% in 2023. Wat zijn echter de beste keuzes als je het bedrag van de partneralimentatie in één keer wilt afkopen? Hoe zit het bovendien als de partneralimentatie in natura uitbetaald wordt, bijvoorbeeld omdat de ex-partner de huur of de hypotheek van de woning betaalt? Ook hier is het belangrijk om vooraf alle gevolgen voor de Belastingdienst goed in kaart te brengen, dus voordat jullie een beslissing nemen.

De Belastingdienst en het pensioen

Er worden tijdens een scheiding nog wel eens andere afspraken over de verdeling van het pensioen gemaakt. Bijvoorbeeld omdat één van de partners de overwaarde van de woning niet gefinancierd krijgt om de andere partner uit te kopen. De oplossing wordt dan soms gevonden in een uitruil van het recht op de overwaarde en het recht op het te verevenen pensioen. Volgens de Belastingdienst kan dit echter niet zomaar, dus laat je hierover goed adviseren.

De Belastingdienst en de verdeling van spaargeld en inboedel

Jullie kunnen samen afspraken maken over de verdeling van spaargeld en inboedel. Het kan zijn dat je belasting verschuldigd bent als de één meer krijgt dan de ander. Er is dan sprake van onder- of overbedeling en jullie moeten dan misschien schenkbelasting betalen. Check dus goed de regels van de Belastingdienst alvorens jullie hierover samen afspraken maken.

De inkomstenbelasting na de scheiding: wat moet je doen?

Een aantal belangrijke zaken waar je niet al te lang mee moet wachten zijn:

  • DigiD aanvragen of wijzigen: het is belangrijk dat als jullie uit elkaar gaan jij zelf een eigen DigiD aanvraagt, als je die nog niet hebt. Heb je al wel een eigen DigiD, wijzig dan jouw wachtwoord.
  • Kijk naar jouw voorlopige aanslag inkomstenbelasting: door de scheiding verandert je financiële situatie. Dit heeft onvermijdelijk gevolgen voor de belasting die je betaalt of terugkrijgt. Zo mag je bijvoorbeeld de partneralimentatie die je betaalt opgeven als aftrekpost in jouw aangifte. Als je echter partneralimentatie ontvangt, moet je belasting gaan betalen. Ook moet bij ver- en aankoop van een woning de voorlopige teruggaaf die je ontvangt wellicht bijgesteld worden. Pas daarom, zodra jouw nieuwe financiële situatie duidelijk is, jouw voorlopige aanslag aan, zodat je financiële verrassingen kunt voorkomen.
  • Algemene heffingskorting: ontvang je nu een algemene heffingskorting en ga je na de scheiding aan het werk of een uitkering aanvragen? Denk er dan aan dat je deze heffingskorting ook via jouw werkgever of uitkeringsinstantie gaat ontvangen. Als je de algemene heffingskorting die je nu ontvangt niet stopzet, ga je de korting dus dubbel ontvangen. Laat de korting dus stopzetten om te voorkomen dat je later een groot bedrag moet terugbetalen.
  • Kindgebonden budget: het kindgebonden budget dat je ontvangt zal na de scheiding zeer waarschijnlijk wijzigen. Dat geldt tevens voor de eventuele kinderopvangtoeslag.
  • Beoordeel ook goed welke invloed de scheiding heeft op eventuele toeslagen, zoals de huur- en zorgtoeslag.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

 

Voorkom verrassingen achteraf en besteed in het kader van je scheiding voldoende aandacht aan de vaak vergeten fiscale consequenties van jullie afspraken!

Scheidingsplanner Wim de Zwart

Belastingdienst scheiden checklist

De Belastingdienst heeft een online checklist scheiden ontwikkeld, waarmee je jouw persoonlijke checklist kunt samenstellen. Na het beantwoorden van vragen over jouw persoonlijke situatie krijg je een overzicht te zien van welke zaken je moet gaan regelen. Ga hier naar de ‘Belastingdienst scheiden checklist’.

De belastingaangifte na de scheiding: waar gaat het mis?

De Belastingdienst constateert jaarlijks veel fouten in de aangifte inkomstenbelasting na de scheiding. De oorzaak is dat scheidende partners te vaak als laatste of zelfs helemaal niet aan de belastingaangifte en de toeslagen denkt. Daarnaast is men over het algemeen niet op de hoogte van de wettelijke fiscale regels en mogelijkheden. Hierdoor kan men veel geld mislopen of juist een boete krijgen. De Belastingdienst geeft dan ook het advies om tijdens de scheiding direct de gemaakte afspraken fiscaal te laten te controleren. Lees meer over ‘De belastingaangifte na de scheiding: waar gaat het mis?’.

Welke kosten van de scheiding zijn aftrekbaar?

Als aftrekposten van de scheiding kun je alleen de kosten voor het verkrijgen of behouden van de partneralimentatie indienen. De alimentatiegerechtigde mag de door hem/haar hiervoor betaalde kosten als aftrekpost opvoeren voor de inkomstenbelasting. Deze aftrekposten bevatten om onder meer:

  • Advocaatkosten/kosten mediator
  • Telefoonkosten
  • Portokosten
  • Reiskosten
  • Incassokosten

Vragen of een afspraak maken?

Scheiden en belasting, een hele klus. De Belastingdienst geeft zelf niet voor niets de tip om een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen, voordat je de afspraken vastlegt. Bij de Scheidingsplanner ben je aan het juiste adres, wij zijn experts in financieel en fiscaal advies bij jouw scheiding. Wij helpen je om alle belastingzaken in kaart te brengen en bekijken samen met jullie wat de beste keuzes zijn. Zo weten jullie zeker wat de gevolgen zullen zijn voor de belasting en toeslagen. Bovendien hebben jullie de zekerheid dat de gemaakte afspraken goed in jullie echtscheidingsconvenant worden vastgelegd, zodat jullie later niet voor verrassingen komen te staan. Meer weten? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Terug naar boven