Hoe zit het met de schulden?

Scheiden en de schulden

Scheiden met schulden is, net als bij alle andere financiële zaken, vaak een lastige klus. Er ontstaan meestal veel vragen over hoe de schulden verdeeld moeten worden. Wat zijn de opties, eventuele fiscale consequenties en wanneer stopt de aansprakelijkheid? Daarnaast is het belangrijk dat de afspraken goed meegenomen worden in het echtscheidingsconvenant en afgestemd worden met de schuldeisers. Begeleiding door een deskundig financieel adviseur in echtscheiding is beslist aan te raden om verrassingen achteraf te voorkomen.

Aan welke schulden moet ik bij de scheiding denken?

Schulden zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende schulden/leningen zijn:

  • Mogelijke onderwaarde van de koopwoning
  • Hypotheekschuld van een koopwoning
  • Levensverzekeringen met een afkoopwaarde
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Kopen op afbetaling of op betaling achteraf
  • Leasecontracten
  • Creditcard schuld
  • Studieschuld
  • Negatief banksaldo

Om tot een goede verdeling te kunnen komen, moet je eerst al je schulden in kaart brengen. Noteer alle gegevens van de schuld, zoals de hoogte van de schuld, datum aangaan en looptijd van de schuld, betalingstermijnen en de maandelijkse aflossing en het rentepercentage. Ook is het belangrijk om te weten of de schulden voor of tijdens het huwelijk zijn ontstaan.

Gemeenschappelijke schulden na echtscheiding

Gemeenschappelijke schulden na echtscheiding

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle gemeenschappelijke schulden die je tijdens het huwelijk bent aangegaan. Dit geldt ook voor schulden bij de scheiding die maar op één naam staan.

Daarnaast tellen voorhuwelijkse schulden ook mee in de gemeenschappelijke schulden, tenzij je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. In deze situatie blijven de schulden die je voor het huwelijk bent aangegaan privé.

Schulden splitsen na scheiding

De gemeenschappelijke schulden kun je in principe tussen beiden splitsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de schulden te blijven betalen door je bijdrage naar je ex-partner over te maken die vervolgens de schuld afbetaalt. Je kunt ook bij de schuldeiser proberen de lening te laten splitsen in twee aparte leningen waar je als individu aansprakelijk voor bent. Andere afspraken maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld dat een partner met een hoger inkomen een groter deel van de schuld op zich neemt. Maar let op: een ongelijke splitsing van de gemeenschappelijke schulden kan fiscale gevolgen hebben. De belastingdienst kan dit als een schenking zien, waardoor één van beiden wellicht schenkingsrecht moet betalen. Laat je dus goed adviseren over wat voor jou de beste optie is om de schulden te splitsen, ook met het oog op de aansprakelijkheid na de scheiding.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Leg in het echtscheidingsconvenant goed vast hoe je de schulden samen splitst. Stem de afspraken over wie de schulden na de scheiding betaalt ook goed af met de schuldeisers. Neem de gemaakte afspraken met de kredietverstrekker ook in het convenant op. Schuldeisers kunnen anders namelijk, ondanks de afgesproken splitsing, na de echtscheiding alsnog bij jou de stoep staan, als jouw ex-partner zijn of haar deel van de schuld niet voldoet.

Scheidingsplanner Edwin Zeegers

Kan ik scheiden en de schulden op mij nemen?

Afhankelijk van het soort lening, kun je proberen de schuld op je te nemen na de scheiding. In de praktijk wordt dan meestal de bestaande lening overgesloten naar een nieuwe lening op jouw naam. Uiteraard moet jij voldoende inkomen hebben om de schuld in zijn geheel te kunnen overnemen en de kredietverstrekker moet hiermee instemmen. Ook moeten eventuele fiscale gevolgen in kaart gebracht worden.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Schulden maken tijdens de scheiding

Zolang het echtscheidingsverzoek nog niet is ingediend bij de rechtbank, vallen nieuwe schulden die tijdens de scheidingsperiode worden aangegaan in de gemeenschap van goederen. Neem deze nieuwe schulden ook mee in het echtscheidingsconvenant en stem ook hier de afspraken met de schuldeisers af.

Aansprakelijkheid schulden na echtscheiding, hoe zit het?

Na de scheiding ben je niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden die jouw ex-partner dan maakt. Maar let op: na de scheiding kun je nog wel aansprakelijk zijn voor de schulden die jouw ex-partner tijdens het huwelijk heeft gemaakt. Ook al heb je deze schulden eerlijk verdeeld. Dus nogmaals: leg in het (echt)scheidingsconvenant niet alleen vast wie welke schulden na de scheiding betaalt, maar dat ook de betreffende schuldeisers akkoord zijn gegaan met deze onderlinge afspraak.

Zo voorkom je dat jij alsnog aansprakelijk bent als jouw ex-partner zijn/haar schuld niet nakomt. Want als de schuldeisers niet akkoord gaan met jullie onderlinge afspraken, dan kan het zijn dat zij jou uiteindelijk toch dwingen om de schuld te voldoen die jij onderling aan de andere partner hebt toebedeeld. Je krijgt daardoor wel een vordering op jouw ex-partner. Het is dan alleen wel de vraag wanneer die vordering zal worden ingelost

Aansprakelijkheid schulden na echtscheiding

Financieel advies bij jouw scheiding

Bij een scheiding spelen de financiën een even belangrijke rol als de juridische rechten en plichten. Je kunt pas echt vooruitkijken als je inzicht in je financiële toekomst hebt. In onze totaaloplossing combineren wij financieel, fiscaal en juridisch advies. Al onze scheidingsadviseurs zijn financiële experts en weten precies hoe het werkt met het huis, de hypotheek, de alimentatie, het bedrijf, noem maar op. Wij zijn van de laatste wet- en regelgeving op de hoogte, weten hoe het zit met de fiscale gevolgen en kijken tevens naar de lange termijn.

Je kunt bij ons dus totaal omvattend financieel advies bij jouw scheiding verwachten. Geen losse eindjes en geen verrassingen achteraf. Bovendien verwoorden wij de financiële complexiteit van jouw scheiding in begrijpelijke taal. Wij maken samen met jou zulke duidelijke en transparante afspraken dat je echt in staat bent om vooruit te kijken. Zo weet je snel waar je na de scheiding precies aan toe bent. Wij kunnen je op basis van mediation begeleiden of - als dat echt niet lukt - eenzijdig/alleen bijstaan.

Mediation bij een scheiding

Mediation

Wij helpen jullie bij voorkeur op basis van mediation. Onze mediators begeleiden de gesprekken en houden de onderlinge communicatie op gang. Tijdens de mediation zorgen zij ervoor dat je samen duurzame afspraken maakt, die draagvlak hebben voor de toekomst. Wij denken altijd creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Bij de Scheidingsplanner is de mediator en financieel adviseur dezelfde persoon. Hierdoor weten wij heel snel of bepaalde wensen ook echt financieel haalbaar zijn. Deze aanpak zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling van jouw scheiding.

Eenzijdig scheiden

Lukt het om bepaalde redenen niet om samen aan tafel afspraken te maken? Wij kunnen je ook helpen bij een eenzijdige scheiding. Wij zijn dan jouw vertrouwenspersoon en behartigen jouw belangen. We proberen wel om er in goed overleg met de andere partij samen uit te komen om langdurige procedures zoveel mogelijk te voorkomen. Uiteraard brengen wij bij een eenzijdige scheiding ook jouw financiële toekomst volledig in kaart. Ook in dit traject denken wij creatief en oplossingsgericht met je mee om alle opties op tafel te krijgen, zodat je tot overeenstemming kunt komen.

Onze hulp bij een eenzijdige scheiding

Vrijblijvend kennismaken

Een scheidingstraject is een vertrouwenstraject. Vertrouwen geven en krijgen begint met persoonlijk kennismaken, iets van de Scheidingsplanner graag met jou doet. Ons vrijblijvend kennismakingsgesprek geeft jou de gelegenheid om jouw verhaal te vertellen en jouw vragen te stellen. Wij nemen de tijd om jouw situatie te inventariseren en jouw vragen te beantwoorden. Ook geven we je meer inzicht in onze werkwijze. Maak gerust een afspraak, wij nemen de kosten voor onze rekening.

Gratis scheidingsboekje 

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven