Hoe zit het met de schulden?

Scheiden en de schulden

Scheiden met schulden is, net als bij alle andere financiële zaken, vaak een lastige klus. Er ontstaan meestal veel vragen over hoe de schulden verdeeld moeten worden. Wat zijn de opties, eventuele fiscale consequenties en wanneer stopt de aansprakelijkheid? Daarnaast is het belangrijk dat de afspraken goed meegenomen worden in het echtscheidingsconvenant en afgestemd worden met de schuldeisers. Begeleiding door een deskundig financieel adviseur in echtscheiding is beslist aan te raden om verrassingen achteraf te voorkomen.

Aan welke schulden moet ik bij de scheiding denken?

Schulden zijn er in allerlei soorten en maten. De meest voorkomende schulden/leningen zijn:

  • Mogelijke onderwaarde van de koopwoning
  • Hypotheekschuld van een koopwoning
  • Levensverzekeringen met een afkoopwaarde
  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Kopen op afbetaling of op betaling achteraf
  • Leasecontracten
  • Creditcard schuld
  • Studieschuld
  • Negatief banksaldo

Om tot een goede verdeling te kunnen komen, moet je eerst al je schulden in kaart brengen. Noteer alle gegevens van de schuld, zoals de hoogte van de schuld, datum aangaan en looptijd van de schuld, betalingstermijnen en de maandelijkse aflossing en het rentepercentage. Ook is het belangrijk om te weten of de schulden voor of tijdens het huwelijk zijn ontstaan.

Gemeenschappelijke schulden na echtscheiding

Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan ben je beiden hoofdelijk aansprakelijk voor alle gemeenschappelijke schulden die je tijdens het huwelijk bent aangegaan. Dit geldt ook voor schulden bij de scheiding die maar op één naam staan. Bovendien tellen voorhuwelijkse schulden ook mee in de gemeenschappelijke schulden, tenzij je na 1 januari 2018 in (beperkte) gemeenschap van goederen bent getrouwd. In deze situatie blijven de schulden die je voor het huwelijk bent aangegaan privé.

Schulden splitsen na scheiding

De gemeenschappelijke schulden kun je in principe tussen beiden splitsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de helft van de schulden te blijven betalen door je bijdrage naar je ex-partner over te maken die vervolgens de schuld afbetaalt. Je kunt ook bij de schuldeiser proberen de lening te laten splitsen in twee aparte leningen waar je als individu aansprakelijk voor bent. Andere afspraken maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld dat een partner met een hoger inkomen een groter deel van de schuld op zich neemt. Maar let op: een ongelijke splitsing van de gemeenschappelijke schulden kan fiscale gevolgen hebben. De belastingdienst kan dit als een schenking zien, waardoor één van beiden wellicht schenkingsrecht moet betalen. Laat je dus goed adviseren over wat voor jou de beste optie is om de schulden te splitsen, ook met het oog op de aansprakelijkheid na de scheiding.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Leg in het echtscheidingsconvenant goed vast hoe je de schulden samen splitst. Stem de afspraken over wie de schulden na de scheiding betaalt ook goed af met de schuldeisers. Neem de gemaakte afspraken met de kredietverstrekker ook in het convenant op. Schuldeisers kunnen anders namelijk, ondanks de afgesproken splitsing, na de echtscheiding alsnog bij jou de stoep staan, als jouw ex-partner zijn of haar deel van de schuld niet voldoet.

Scheidingsplanner Edwin Zeegers

Kan ik scheiden en de schulden op mij nemen?

Afhankelijk van het soort lening, kun je proberen de schuld op je te nemen na de scheiding. In de praktijk wordt dan meestal de bestaande lening overgesloten naar een nieuwe lening op jouw naam. Uiteraard moet jij voldoende inkomen hebben om de schuld in zijn geheel te kunnen overnemen en de kredietverstrekker moet hiermee instemmen. Ook moeten eventuele fiscale gevolgen in kaart gebracht worden.

Schulden maken tijdens de scheiding

Zolang het echtscheidingsverzoek nog niet is ingediend bij de rechtbank, vallen nieuwe schulden die tijdens de scheidingsperiode worden aangegaan in de gemeenschap van goederen. Neem deze nieuwe schulden ook mee in het echtscheidingsconvenant en stem ook hier de afspraken met de schuldeisers af.

Aansprakelijkheid schulden na echtscheiding, hoe zit het?

Na de scheiding ben je niet meer aansprakelijk voor nieuwe schulden die jouw ex-partner dan maakt. Maar let op: na de scheiding kun je nog wel aansprakelijk zijn voor de schulden die jouw ex-partner tijdens het huwelijk heeft gemaakt. Ook al heb je deze schulden eerlijk verdeeld. Dus nogmaals: leg in het (echt)scheidingsconvenant niet alleen vast wie welke schulden na de scheiding betaalt, maar dat ook de betreffende schuldeisers akkoord zijn gegaan met deze onderlinge afspraak.

Zo voorkom je dat jij alsnog aansprakelijk bent als jouw ex-partner zijn/haar schuld niet nakomt. Want als de schuldeisers niet akkoord gaan met jullie onderlinge afspraken, dan kan het zijn dat zij jou uiteindelijk toch dwingen om de schuld te voldoen die jij onderling aan de andere partner hebt toebedeeld. Je krijgt daardoor wel een vordering op uw ex-partner. Het is dan alleen wel de vraag wanneer die vordering zal worden ingelost.

Vragen of een afspraak maken?

Heb jij vragen over jouw scheiding of wil jij jouw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen je graag verder. Je kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor jou: van de eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen je stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met je mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWil jij meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje je een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt je waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven