Een geregistreerd partnerschap ontbinden

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap

Als u een geregistreerd partnerschap heeft en u wilt gaan scheiden, dan moet u het geregistreerd partnerschap officieel ontbinden. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap verschilt niet heel veel van het ontbinden van een huwelijk. Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap krijgt u namelijk ook te maken met rechten, plichten en procedures. Wat komt er allemaal kijken bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Gevolgen ontbinding geregistreerd partnerschap

Zoals gezegd verschillen de gevolgen van de ontbinding van een geregistreerd partnerschap niet veel van de ontbinding van een huwelijk. De gevolgen zijn onder meer afhankelijk of u het partnerschap met of zonder partnerschapsvoorwaarden bent aangegaan. Heeft u een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn de gevolgen min of meer te vergelijken met het ontbinden van een huwelijk in gemeenschap van goederen. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden kent daarentegen vrijwel dezelfde gevolgen als het ontbinden van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden.

De wijze waarop u het geregistreerd partnerschap bent aangegaan is dus bepalend voor de afspraken die u met elkaar gaat maken over bijvoorbeeld de financiën tijdens uw scheiding. Denk hierbij aan:

Een groot verschil tussen de ontbinding van een geregistreerd partnerschap ten opzichte van het huwelijk is gelegen in de vraag of u samen minderjarige kinderen heeft. Op het moment dat u geen minderjarige kinderen samen heeft, bent u namelijk niet verplicht om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden via de rechter. Ontbinding via de gemeente waar u het geregistreerd partnerschap bent aangegaan kan dan al voldoende zijn. Indien u samen minderjarige kinderen heeft is dit niet mogelijk en zal de ontbinding via de rechtbank verlopen.

Scheiden geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden

Als u voor 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap bent aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden, dan heeft u een partnerschap in een algehele gemeenschap van goederen. Na deze datum heeft u automatisch een partnerschap in een beperkte gemeenschap van goederen. Wat de algemene regels zijn bij een scheiding bij een gemeenschap van goederen en hoe de regels ‘algeheel’ en ‘onbeperkt’ onderling verschillen leest u op ‘scheiden bij een gemeenschap van goederen’.

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

 

Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is het belangrijk om te bepalen wat partijen eigenlijk hebben WILLEN afspreken. Vaak wijkt dat namelijk sterk af van wat de notaris juridisch in de partnerschapsvoorwaarden heeft vastgelegd.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Scheiden geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden

Heeft u een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn de voorwaarden die u heeft opgesteld het uitgangspunt bij uw scheiding. Hierdoor lijkt de ontbinding van uw partnerschap vaak een stuk makkelijker, maar wat wij zien is dat de partnerschapsvoorwaarden op het moment van scheiden meestal veel vraagtekens oproepen. U leest hier meer over op ‘scheiden met huwelijkse voorwaarden’.

Hoe zit het met het koophuis?

Heeft u een koophuis? Dan spelen allereerst uw woonwensen een belangrijke rol in het nemen van de beslissingen ten aanzien van de woning. Wil een van u het koophuis overnemen of gaat u de woning verkopen? Hoe zit het dan met de hypotheek, overwaarde, restschuld en overdrachtsbelasting? En wat zijn de fiscale gevolgen van uw beslissingen? U leest er meer over op 'De koopwoning bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap'

En met de alimentatie?

Ook na het ontbinden van een geregistreerd partnerschap bent u wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en uw eventuele kinderen te blijven zorgen. U moet dus ook in deze situatie met elkaar afspraken gaan maken over de partner- en kinderalimentatie. U leest hier meer over op 'Ontbinden geregistreerd partnerschap en alimentatie'

Wat moet u regelen voor uw kinderen?

Wilt u uw geregistreerd partnerschap ontbinden en heeft u kinderen? Verdiep u dan in alle zaken die met hun welzijn te maken hebben. Besteed samen veel aandacht aan de zorg-/omgangsregeling. Kiest u bijvoorbeeld voor co-ouderschap of past een andere zorgregeling misschien toch beter bij uw situatie? Bij minderjarige kinderen moet uw geregistreerd partnerschap overigens altijd via de rechtbank beëindigd worden. U moet hiervoor wettelijk een ouderschapsplan opstellen en dit samen met uw scheidingsplan indienen bij de rechter.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder advocaat

Als u minderjarige kinderen heeft, dan moet de ontbinding van uw geregistreerd partnerschap via de rechtbank lopen. Als u geen minderjarige kinderen heeft, dan hoeft dit niet. Wel moet u een officiële overeenkomst bij de burgerlijke stand indienen. In deze overeenkomst staan de afspraken die u met elkaar gemaakt heeft.

In beide gevallen kunt u het beste een scheidingsexpert, zoals de Scheidingsplanner, inschakelen die het beëindigen van uw geregistreerd partnerschap van A tot Z regelt. U kunt bij ons rekenen op financieel advies bij uw scheiding, zodat uw financiële toekomst tot in de puntjes duidelijk wordt. Daarnaast staan we stil bij de emoties die meespelen. Ook besteden we veel tijd en energie in alle onderwerpen rondom uw kinderen.

Als het u lukt om samen aan tafel afspraken te maken, kunnen wij u op basis van mediation begeleiden. Lukt dit niet, dan is een eenzijdige scheiding ook bij ons mogelijk. Bij beide scheidingsvormen verzorgen wij tevens de afhandeling bij de rechtbank of het opstellen van de officiële overeenkomst voor de burgerlijke stand, zodat u geen advocaat nodig heeft.

Hoelang duurt de ontbinding van een geregistreerd partnerschap?

Net zoals bij een ‘gewone’ scheiding hangt de duur van de ontbinding van uw partnerschap van verschillende factoren af. Kunt u samen in harmonie afspraken maken of staat u van de start af al lijnrecht tegenover elkaar? Hoelang het duurt valt en staat dus in eerste instantie met de manier hoe u met elkaar omgaat. Wellicht denkt u over bepaalde zaken anders dan de ander en dat kan leiden tot bepaalde discussies. Daarnaast spelen emoties een belangrijk aspect binnen het gehele traject. Emoties kunnen namelijk bepaalde keuzes in de weg staan, waardoor het traject (wellicht) langer gaat duren. Ook hier staan wij bij stil, het is namelijk van belang dat deze punten worden uitgesproken, zodat het scheidingstraject vervolgens voortgezet kan worden.

De complexiteit van uw scheiding en de gehele (financiële) situatie heeft ook een belangrijke rol in hoelang de ontbinding duurt. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Het verdelen van uw financiële vermogen moet in ieder geval zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen. Hierin moeten ook de fiscale gevolgen van uw afspraken meegenomen worden.

Heeft u een eigen woning? Dan hebben uw woonwensen veel invloed op de tijdsduur. Zeker als er overleg moet worden gepleegd met een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker.

Wat wij nog het belangrijkste vinden is dat u zelf het tempo van de scheiding bepaalt. Wij helpen u graag en zijn hierin flexibel.

Geregistreerd partnerschap ontbinden, wat zijn de kosten?

Ook de kosten van de beëindiging van het geregistreerd partnerschap zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord kan dus helaas niet worden gegeven. De belangrijkste factor is ook hier uw situatie. Bent u nog ‘on speaking terms’ met elkaar of kunt u echt niet met elkaar aan tafel zitten? Daarnaast speelt hoe ingewikkeld uw scheiding is ook een belangrijke rol. In het artikel ‘Wat kost een scheiding?’ vindt u meer informatie over dit onderwerp. Het artikel is gebaseerd op een ‘gewone’ scheiding, maar kan ook als uitgangspunt worden gebruikt voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap. Indien u geen minderjarige kinderen heeft, bent u dus niet verplicht om de ontbinding via de rechter te laten verlopen. Dan bespaart u in ieder geval de kosten van de rechtbank.

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u vragen over uw scheiding of wilt u uw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen u graag verder. U kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor u: van uw eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen u stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met u mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven