Een geregistreerd partnerschap ontbinden

Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap

Als jullie een geregistreerd partnerschap hebben en jullie willen gaan scheiden, dan moeten jullie het geregistreerd partnerschap officieel ontbinden. Het ontbinden van een geregistreerd partnerschap verschilt in de meeste gevallen niet heel veel van het ontbinden van een huwelijk. Bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap krijgen jullie namelijk ook te maken met rechten, plichten en procedures. Wat komt er allemaal kijken bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap?

Gevolgen ontbinding geregistreerd partnerschap

Zoals gezegd verschillen de gevolgen van de ontbinding van een geregistreerd partnerschap niet veel van de ontbinding van een huwelijk. De gevolgen zijn onder meer afhankelijk of jullie het partnerschap met of zonder partnerschapsvoorwaarden zijn aangegaan. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn de gevolgen min of meer te vergelijken met het ontbinden van een huwelijk in algehele gemeenschap van goederen. Het beëindigen van een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden komt nagenoeg overeen dezelfde gevolgen als het ontbinden van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden.

De wijze waarop jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan is dus bepalend voor de afspraken die jullie met elkaar gaan maken over bijvoorbeeld de financiën tijdens jullie scheiding. Denk hierbij aan:

Een verschil tussen de ontbinding van een geregistreerd partnerschap ten opzichte van het huwelijk is gelegen in de vraag of jullie samen minderjarige kinderen hebben. Op het moment dat jullie geen minderjarige kinderen samen hebben, zijn jullie niet verplicht om het geregistreerd partnerschap te laten ontbinden via de rechter. Als jullie als partners het eens zijn om het geregistreerd partnerschap te beëindigen, dan kunnen jullie een verklaring laten opstellen door een advocaat of notaris. Deze verklaring moet dan wel binnen drie maanden zijn ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand van de gemeente waar jullie het geregistreerd partnerschap zijn aangegaan. Deze weg van ontbinding van het geregistreerd partnerschap is enkele toegestaan als er geen minderjarige kinderen zijn, waarvan beide partners juridisch de ouders zijn of waarover zij gezamenlijk het gezag uitoefenen. Indien jullie wel samen minderjarige kinderen hebben is dit niet mogelijk en zal de ontbinding via de rechtbank verlopen.

Scheiden geregistreerd partnerschap zonder partnerschapsvoorwaarden

Als jullie vóór 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan zonder partnerschapsvoorwaarden, dan is er sprake van een partnerschap in een algehele gemeenschap van goederen. Na deze datum hebben jullie automatisch een partnerschap in een beperkte gemeenschap van goederen. Wat de algemene regels zijn bij een scheiding bij een gemeenschap van goederen en hoe de regels ‘algeheel’ en ‘onbeperkt’ onderling verschillen kun je nalezen op ‘scheiden bij een gemeenschap van goederen’.

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

 

Bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap is het belangrijk om te bepalen wat partijen eigenlijk hebben WILLEN afspreken. Vaak wijkt dat namelijk sterk af van wat de notaris juridisch in de partnerschapsvoorwaarden heeft vastgelegd.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Scheiden geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap met partnerschapsvoorwaarden? Dan zijn die specifieke voorwaarden die jullie hebben opgesteld het uitgangspunt bij een eventuele scheiding. Hierdoor lijkt de ontbinding van het geregistreerd partnerschap vaak een stuk makkelijker, maar de ervaring leert ons dat de destijds opgestelde partnerschapsvoorwaarden op het moment van scheiden meestal veel vraagtekens oproepen. Hierover kun je meer lezen op ‘scheiden met huwelijkse voorwaarden’.

Hoe zit het met het koophuis?

Hebben jullie samen een koophuis? Dan spelen allereerst de eigen woonwensen een belangrijke rol in het nemen van de beslissingen ten aanzien van deze woning. Wil een van jullie beiden het koophuis overnemen of gaan jullie de woning verkopen? Hoe zit het dan met de hypotheek, overwaarde, restschuld en overdrachtsbelasting? En wat zijn de fiscale gevolgen van jullie beslissingen? Meer informatie is na te lezen op 'De koopwoning bij het ontbinden van een geregistreerd partnerschap'

En met de alimentatie?

Ook na het ontbinden van een geregistreerd partnerschap blijven jullie wettelijk verplicht om financieel voor elkaar en voor jullie eventuele kinderen te zorgen. In een dergelijke situatie moeten jullie met elkaar afspraken gaan maken over de partner- en kinderalimentatie. Je leest hier meer over op 'Ontbinden geregistreerd partnerschap en alimentatie'

Wat moeten jullie regelen voor jullie kinderen?

Willen jullie het geregistreerde partnerschap ontbinden en hebben jullie kinderen? Ga dan samen na welke zaken met hun welzijn te maken hebben. Besteed samen de nodige aandacht aan de zorg-/omgangsregeling. Kiezen jullie bijvoorbeeld voor co-ouderschap of past een andere zorgregeling misschien toch beter bij jullie situatie? Bij minderjarige kinderen moet het geregistreerde partnerschap overigens altijd via de rechtbank beëindigd worden. In dat geval hebben jullie de wettelijke verplichting om een ouderschapsplan op te stellen. Dit ouderschapsplan wordt tegelijkertijd met jullie eigen scheidingsconvenant ingediend bij de rechter.

Geregistreerd partnerschap ontbinden zonder advocaat

Als jullie geen minderjarige kinderen hebben, dan kunnen jullie kiezen het geregistreerd partnerschap via een advocaat of notaris te laten ontbinden. Wel moeten jullie de advocaat of notaris verzoeken om de officiële ontbindingsovereenkomst bij de burgerlijke stand van de gemeente te laten indienen. In deze ontbindingsovereenkomst staan de afspraken die jullie met elkaar gemaakt hebben.

Ook in dergelijke situaties is het verstandig om deze ontbindingsovereenkomst in samenwerking met de Scheidingsplanner op te stellen. De Scheidingsplanner regelt als veelzijdig expert op het gebied van scheidingen het ontbinden van het geregistreerd partnerschap van A tot Z. Jullie kunnen beiden rekenen op financieel advies bij de scheiding, zodat ieders financiële toekomst tot in de puntjes duidelijk wordt. Daarnaast staan we stil bij de emoties die meespelen.

Als het jullie lukt om samen aan tafel afspraken te maken, kan de Scheidingsplanner jullie op basis van mediation begeleiden. Lukt dit niet, dan is eenzijdig scheiden ook via ons mogelijk.

Hoelang duurt de ontbinding van een geregistreerd partnerschap?

Net zoals bij een ‘gewone’ scheiding hangt de duur van de ontbinding van het partnerschap van verschillende factoren af. Kunnen jullie samen in goede harmonie afspraken maken of staan jullie voortdurend lijnrecht tegenover elkaar? Hoelang het duurt valt en staat in eerste instantie met de manier hoe jullie met elkaar blijven omgaan. Wellicht nemen jullie over bepaalde zaken verschillende standpunten in, wat kan leiden tot bepaalde discussies. Daarnaast spelen emoties een belangrijk aspect binnen het gehele traject. Emoties kunnen namelijk bepaalde keuzes tijdelijk in de weg staan, doordat ze te heftig zijn. Het bespreekbaar maken van deze gevoelens leidt vaak tot meer onderling begrip tussen partijen. Dit begrip geeft vervolgens meer ruimte voor het vervolgen van het scheidingstraject.

De complexiteit van een scheiding en de gehele specifieke (financiële) situatie spelen beiden een rol in de duur van de ontbinding. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Het verdelen van het aanwezige financiële vermogen moet in ieder geval zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen. Hierin moeten ook de fiscale gevolgen van de gemaakte afspraken meegenomen worden.

Hebben jullie een eigen woning? Dan hebben de afzonderlijke woonwensen invloed op de tijdsduur. Zeker als er overleg moet worden gepleegd met een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker. Met onze onafhankelijke hypotheekscan kunnen wij echter wel snel inzichtelijk maken of jullie woonwensen haalbaar zijn.

Vanzelfsprekend bepalen jullie samen zelf het tempo van de scheiding. Wij hebben begrip voor de gevoeligheden en blijven daarom vanuit onze opleiding altijd flexibel.

Geregistreerd partnerschap ontbinden, wat zijn de kosten?

Ook de kosten van de beëindiging van het geregistreerd partnerschap zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord kan dus helaas niet worden gegeven. De belangrijkste factor is ook hier de gegeven specifieke situatie. Zijn jullie nog ‘on speaking terms’ met elkaar of lukt het niet meer om met elkaar aan tafel te zitten? Daarnaast speelt hoe ingewikkeld de scheiding is ook een belangrijke rol. In het artikel ‘Wat kost een scheiding?’ vinden jullie meer informatie over dit onderwerp. Het artikel is gebaseerd op een ‘gewone’ scheiding, maar kan ook als uitgangspunt worden gebruikt voor het ontbinden van een geregistreerd partnerschap.

Vragen of een afspraak maken?

Heb jij vragen over jouw scheiding of wil jij jouw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen je graag verder. Je kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied: van de eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen je stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Wil je meer inzicht in wat er allemaal bij jouw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. Je verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die je daarbij kunt maken.

Terug naar boven