Hoe lang duurt een scheiding?

Gepubliceerd op 12-12-2023 door de Scheidingsplanner

Scheiden of mediation: hoe lang duurt dat?

Hoelang een scheiding duurt hangt geheel van jullie persoonlijke situatie af. Kunnen jullie de scheiding in harmonie met behulp van mediation samen regelen of staan jullie van de start af al lijnrecht tegenover elkaar? Hoelang jullie scheiding duurt valt en staat dus met de wijze hoe jullie met elkaar omgaan. Als jullie onder begeleiding van een mediator met elkaar aan tafel afspraken kunnen maken en het snel met elkaar eens zijn, kan jullie scheiding gemiddeld binnen twee tot vier maanden bij de rechtbank aangevraagd worden.

Inhoudsopgave hoe lang duurt een scheiding

> Factoren die meespelen bij duur scheiding
> Mediation kan duur scheiding bevorderen
> Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?
> Hoe lang duurt de uitspraak van de rechter?
> Hoe lang duurt de inschrijving bij de gemeente?

Factoren die meespelen bij hoe lang een scheiding duurt

Hoe ingewikkeld jullie scheiding is, speelt een belangrijke rol in hoe lang jullie scheiding duurt. Welke financiële zaken moeten er bijvoorbeeld allemaal afgewikkeld worden? Denk aan een koopwoningde alimentatie, eventuele schulden, jullie pensioen of een eigen onderneming. Het verdelen van jullie financiële vermogen moet zorgvuldig gebeuren om verrassingen achteraf te voorkomen. Hierin moeten ook de fiscale gevolgen van jullie afspraken meegenomen worden.

Hebben jullie een eigen woning? Dan hebben jullie woonwensen veel invloed op de tijdsduur. Zeker als er overleg moet worden gepleegd met een hypotheekadviseur of een hypotheekverstrekker. En als jullie minderjarige kinderen hebben, dan moet er in ieder geval nog wettelijk verplicht een ouderschapsplan opgesteld worden. Ook hoe lang jullie zelf tijd nodig hebben om een beslissing te kunnen nemen heeft gevolgen voor de duur van jullie scheiding.

En verschil je op enkele punten nog van inzicht? Dat heeft vanzelfsprekend invloed op hoelang jouw scheiding gaat duren. Jullie hebben dan meerdere gesprekken nodig om het samen eens te worden, waardoor het traject langer gaat duren. Hoeveel extra gesprekken jullie nodig hebben hangt af van in hoeverre jullie het niet met elkaar eens zijn en of jullie beiden bereid zijn om compromissen te sluiten. Daarnaast beïnvloeden ook emoties die kunnen meespelen de duur van het scheidingstraject, omdat er dan vaak eerst nog zaken moeten worden uitgesproken om door te kunnen.

Mediation bevordert duur scheidingstraject

Samen scheiden op basis mediation beïnvloedt in de basis de duur van jullie scheiding positief. Tijdens de mediation staat namelijk het begeleiden van de communicatie en de onderhandelingen centraal. Het grootste voordeel van mediation is dat meestal vrij snel een oplossing kan worden bereikt. De mediator houdt de communicatie tussen jullie beiden op gang en helpt jullie zo om nader tot elkaar te komen. Jullie beider verhaal wordt gehoord, dingen worden uitgesproken en je krijgt een stuk erkenning en begrip. Alles bij elkaar werkt mediation vaak de-escalerend, waardoor je veel minder kans hebt om in een conflictsituatie terecht te komen.

Podcast over mediation

Hoelang duurt een eenzijdige scheiding?

De situatie is heel anders als je lijnrecht tegenover elkaar staat en ieder een eigen scheidingsadviseur in de hand neemt. Jouw scheiding zal hierdoor veel langer duren en meer kosten met zich meebrengen. In de praktijk zien we wel aanleidingen om toch voor een eenzijdige scheiding te kiezen. Jij of jouw partner kan samen aan tafel te emotioneel vinden, je kunt bang zijn dat jouw eigen belangen niet goed behartigd worden of je vindt het bijvoorbeeld moeilijk om voor jouw eigen belangen op te komen.

Hoelang jouw eenzijdige scheiding precies gaat duren is onder meer afhankelijk van welke aanpak je kiest. Hebben jullie ieder een eigen advocaat? Dan vindt er geen onderling overleg plaats. Je probeert met jouw ex-partner tot afspraken te komen door middel van een voorstel aan zijn/haar advocaat of via een gerechtelijke procedure. Het samen eens worden staat niet voorop, jouw eigen advocaat zal maximaal voor jouw belangen vechten. Hierdoor heb je veel meer kans om in een vechtscheiding terecht te komen. Een eenzijdige scheiding kan in dit geval vele maanden of zelfs wel jaren duren.

Eenzijdig scheiden werkt bij de Scheidingsplanner net even anders. Wij behartigen natuurlijk jouw belangen en brengen overzicht in jouw situatie. Wij bespreken eerst samen met jou jouw wensen, doelstellingen en belangen. Daarna gaan wij in overleg met jouw ex-partner en proberen samen met zijn/haar scheidingsadviseur tot onderlinge afspraken te komen. Wij doen er hierbij alles aan om een vechtscheiding te voorkomen, dit streven wij in goed overleg met jou als eerste na. Met deze aanpak kunnen wij over het algemeen voorkomen dat je in gerechtelijke procedures terecht gaat komen.

Hoelang duurt de uitspraak van de rechter bij een scheiding?

Zodra jullie het samen eens zijn over de afspraken, wordt voor jullie het echtscheidingsconvenant opgesteld. Het convenant wordt daarna samen met het eventuele ouderschapsplan bij de rechtbank ingediend om jullie scheiding aan te vragen. Afhankelijk van bij welke rechtbank de aanvraag wordt ingediend, duurt het gemiddeld zo’n vier tot zes weken totdat de scheiding is uitgesproken. Sommige rechtbanken handelen de aanvraag sneller af, afhankelijk van hoe druk het is.

Hoelang duurt de inschrijving van de scheiding bij de gemeente

Nadat de rechter de scheiding heeft uitgesproken, moet jullie de scheiding nog laten inschrijven bij de gemeente. Pas dan ben je officieel gescheiden. Afhankelijk van bij welke gemeente de inschrijving wordt aangevraagd, verschilt de duur van de inschrijving van de scheiding gemiddeld tussen twee dagen tot twee weken.

Terug naar boven