Veelgestelde vragen

Veel voorkomende vragen rondom en tijdens een echtscheiding.

Scheiden en wat nu? 

Als u zeker weet dat u wilt scheiden, is het goed om snel actie te ondernemen. U wilt immers graag weer naar de toekomst kijken en deze periode vlug achter u laten. De ervaring leert dat wanneer partijen er samen proberen uit te komen, het scheidingstraject sneller en soepeler verloopt dan wanneer u lijnrecht tegenover elkaar staat. De Scheidingsplanner kan u helpen er samen uit te komen.

Scheiden of blijven?

U weet niet zeker of u verder wilt met uw partner. Gaat u daadwerkelijk scheiden? Of wilt u er alles aan te doen om uw relatie te redden? Heeft u relatietherapie overwogen? Wat uw situatie ook is, als u overweegt te gaan scheiden verandert uw toekomstbeeld van het ene op het andere moment. Wat eerst vanzelfsprekend was, is dat nu niet meer. U heeft tal van vragen. Is mijn relatie nog te redden? Wat moet ik allemaal regelen als ik ga scheiden? En wat wordt mijn financiële situatie dan? De Scheidingsplanner helpt u in deze periode van twijfel. Door duidelijkheid te scheppen. Zodat u weet wat er op u afkomt bij een scheiding. Maar we brengen u ook graag in contact met deskundigen die u kunnen helpen uw relatie een nieuwe kans te geven.

In een vrijblijvend kennismakingsgesprek vertellen we u graag wat we voor u kunnen betekenen. Ons doel is u te helpen een weloverwogen keuze te maken. Want of u nu uiteindelijk wel of niet gaat scheiden, u wilt de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen gaan.

Wat kost scheiden, zonder advocaat?

De kosten die een scheiding met zich meebrengen zijn per situatie verschillend, soms kan een vast tarief worden afgesproken en voor andere situaties is een bepaald uurtarief meer geschikt. Uw Scheidingsplanner kan u er alles over vertellen tijdens een vrijblijvend en kosteloos intake gesprek.

Hoe lang duurt een scheiding?

De Scheidingsplanner begeleidt u gedurende het gehele scheidingsproces, dit duurt tussen de 2 maanden tot soms zelfs meerdere jaren. De duur van de scheiding hangt onder andere af van hoe het proces en de communicatie tussen aanstaande ex-partners verloopt. Samen met een advocaat zorgt de Scheidingsplanner dat de gemaakte afspraken worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant en dat de scheidingsaanvraag wordt afgehandeld door de rechtbank. U kunt dus op één adres terecht voor de totale begeleiding. Zo weet snel waar u aan toe bent en u hebt de zekerheid dat uw situatie optimaal, met zorg en aandacht, wordt bekeken. En dat geeft rust. Niet alleen tijdens de scheiding, maar ook juist voor de toekomst. Want uw leven na de scheiding is belangrijk. De Scheidingsplanner kijkt verder dan de horizon die scheiding heet en heeft oog voor uw leven wat daarna komt.

Scheiden hoe doe je dat, waar begin je en wat te regelen?

De werkwijze van de Scheidingsplanner is professioneel en informeel. Wij bekijken niet alleen alle praktische zaken, maar hebben ook oog voor uw emoties.

Tijdens een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek bespreken we uw situatie. Ook uw wensen, doelstellingen en belangen komen dan aan bod. We inventariseren de verschillende vermogensbestanddelen en stellen een voorlopige vermogensverdeling op. Verder bekijken we de mogelijkheden met betrekking tot de gezamenlijke woning en de zorg over de kinderen.

De Scheidingsplanner kan u ook deskundig begeleiden bij het opstellen van een ouderschapsplan. Wanneer alles is besproken en helder is voor iedereen, werken we dit uit tot een Scheidingsplan®. Het Scheidingsplan® is de basis voor het echtscheidingsconvenant.

Wat is scheiden van tafel en bed?

Bij een scheiding van tafel en bed wordt het huwelijk net als bij een gewone scheiding ontbonden. Echter de scheiding wordt anders dan bij een reguliere scheiding niet ingeschreven in het huwelijksregister van de burgerlijke stand, maar in het rechtbankregister. Het huwelijk wordt dan ook nog niet definitief ontbonden en dit kan een oplossing bieden om alleen financieel van elkaar te scheiden of dit wordt gedaan vanuit een bepaalde geloofsovertuiging.

Scheiden en hoe vertel ik het mijn kind?

Hoe u het ook wendt of keert, een scheiding is voor een kind altijd vervelend. Daarom is het van groot belang dat uw kinderen zo min mogelijk last hebben van de scheiding. Nu en in de toekomst. Want de toekomst van de kinderen moet goed zijn. Op emotioneel gebied uiteraard, maar ook op financieel en praktisch vlak. Het is immers voor kinderen heel belangrijk dat hun leven na de scheiding zo min mogelijk verandert. Bespreek dan ook heel goed  hoe en wanneer u het uw kind(eren) gaat vertellen met uw aanstaande ex-partner.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem gerust contact met ons op.

Dé gids voor scheidende stellen

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan gratis ons digitale scheidingsboekje “Een nieuwe start”. In dit boekje vertellen wij u alles wat u moet weten over scheiden, de zaken die geregeld moeten worden en de keuzes die u hierin kunt maken. Ook bieden we een praktisch overzicht van de te nemen stappen.

Scheidingsboekje aanvragen

Scheidingsboekje

Terug naar boven