Als kind een scheiding verwerken

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Een scheiding verwerken als kind

Bij kinderen speelt het gevoel van verlies vaak een grote rol bij het verwerken van de scheiding. Er gaat immers veel in hun gezinsleven veranderen. Zo gaan ze papa en mama niet meer dagelijks zien. Moeten ze misschien verhuizen naar een nieuwe woning of wellicht zelfs naar een nieuwe school. Hoe een kind de scheiding verwerkt hangt onder meer af van zijn/haar leeftijd en karakter. Daarnaast heeft de manier waarop u als ouders zelf met uw scheiding omgaat veel invloed. We geven u een paar tips hoe u uw kinderen kunt helpen om de scheiding te verwerken.

Zorg voor een soepel proces

Zoals gezegd is de manier waarop uw kinderen uw scheiding ervaren sterk afhankelijk van hoe u met de scheiding omgaat. Daarom is het belangrijk dat uw scheiding zo soepel mogelijk verloopt. Maak daarom vooral geen ruzie waar ze bij zijn. Betrek ze daarnaast goed bij het proces en geef ze niet het gevoel dat ze er alleen voor staan.

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

Maak je ouders erop attent dat je graag meedenkt over de nieuwe situatie na de scheiding, zoals de inrichting van een nieuwe kamer, het verblijfschema en hoe met elkaar in contact te blijven;

Geef aan dat je ook moet wennen aan een nieuwe structuur of woonplek zoals zijzelf, waarbij de nieuwe partner van mama of papa na een tijdje hartstikke welkom is. Geef mij svp enige tijd om een eigen plekje te vinden;

Maak me bewust en spreek me erop aan als ik per ongeluk negatief praat over mama/papa als zij/hij er niet is. Dat doe ik niet expres, maar soms overvalt het gevoel me (bijvoorbeeld als ik verdrietig ben) en dan zeg ik zulke dingen…  

Scheidingsplanner Leon van Laarhoven

Blijf naar uw kinderen luisteren

Goed naar uw kinderen luisteren is niet alleen belangrijk tijdens het ‘paraplugesprek’, waarin u de kinderen vertelt dat u uit elkaar gaat. Kinderen kunnen bijvoorbeeld tijdens dit gesprek dichtklappen of door emoties overmand worden. De echte vragen komen meestal later. Maak daarom ook na het ‘paraplugesprek’ voldoende tijd vrij voor uw kinderen. Hierdoor kunnen zij hun verhaal kwijt en hun zorgen met u delen. Wacht echter niet tot zij met hun vragen bij u komen, maar plan zelf regelmatig een gesprek met uw kinderen in. Uw kinderen zullen misschien niet altijd ingaan op een uitnodiging voor een gesprek, maar het is wel goed dat u ze steeds een mogelijkheid biedt.

Stel uw kinderen gerust

Ook uw kinderen zijn, zelfs los van uw scheiding, net als alle andere kinderen onzeker over hun toekomst. Voor het kunnen verwerken van de scheiding is het belangrijk dat u als samenwerkende ouders de verantwoordelijkheid neemt om uw kinderen in deze periode gerust te stellen. Geef bijvoorbeeld aan dat u samen zo goed mogelijk voor hen blijft zorgen. En misschien heeft u daarbij nog niet alle antwoorden op hun vragen, zoals:

  • Hoe vaak zie ik papa of mama straks?
  • Kan ik op dezelfde school blijven?
  • Wie gaat mij naar school of een feestje brengen?
  • Is er straks nog wel voldoende geld voor sport, voor hobby, voor vakantie…?

Dat u nog niet alle antwoorden weet geeft niet. Geef gewoon eerlijk aan dat u bepaalde zaken nog niet weet, maar dat u dit samen als hun ouders gaat regelen. Stel uw kinderen zoveel als mogelijk - en eerlijk - gerust.

Vertel uw kinderen dat de scheiding niet hun schuld is

Veel kinderen zoeken de schuld van een scheiding bij zichzelf. Het is verstandig met regelmaat te benadrukken dat dit absoluut niet het geval is. Informeer uw kinderen over het feit dat de scheiding niets met hen te maken heeft, maar met de problemen tussen papa en mama. Ook na de scheiding kan het noodzakelijk zijn dat u als ouders de kinderen hiervan blijven overtuigen. Kinderen kunnen namelijk langere tijd blijven geloven dat de scheiding hun schuld is en dit staat de verwerking van uw scheiding in de weg.

Laat de kinderen contact houden met beide ouders

Het is logisch dat kinderen beide ouders minder regelmatig zien na een scheiding. Als het contact goed is en als het contact regelmatig plaatsvindt, hoeft dit geen probleem te vormen. Waar kinderen veel last van kunnen hebben, is als ze een van de twee ouders helemaal niet meer of zeer onregelmatig zien. Het is noodzakelijk dat u zich beseft dat het voor uw kinderen belangrijk is om goed contact te hebben met beide ouders. Het helpt uw kinderen bij het aanpassen naar de nieuwe situatie en het voorkomt problemen op latere leeftijd. Kinderen kunnen een scheiding eerder verwerken en beter een plaats geven als hun ouders in staat zijn elkaar de ouderrol te gunnen.

Geef uw kinderen een stem in uw scheiding

Geef uw kinderen de kans om zich te uiten en te vertellen wat zij belangrijk vinden. Schep hierbij niet te veel verwachtingen en geef aan dat u uiteindelijk samen - als hun verzorgende ouders - bepaalt welke afspraken er gemaakt worden. Het belangrijkste is dat uw kinderen zich gehoord voelen.

Stimuleer contact met familie

Uw kinderen kunnen uw scheiding beter verwerken als zij meerdere mensen in hun directe omgeving hebben die hun het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan. Het kan uw kinderen helpen als zij met hun emoties en vragen ook terecht kunnen bij andere volwassenen, zoals opa of oma of een ander familielid. Stimuleer deze contacten dan ook. Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg en grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn.

Stichting Villa Pinedo

Voor kinderen en ouders biedt Stichting Villa Pinedo een goed platform voor de verwerking van de scheiding. Het is dé plek in Nederland waar kinderen met gescheiden ouders hun ervaringen delen, elkaar adviseren en steunen. Zij kunnen op het forum voor kinderen vragen stellen of een luisterend oor krijgen van een buddy. Op het forum voor ouders kunt u zelf terecht om vragen te stellen en advies te krijgen. Daarnaast kunt u er online trainingen volgen die u leren door de ogen van uw kinderen te kijken.

Vragen of een afspraak maken?

Heeft u vragen over uw scheiding of wilt u uw situatie met ons bespreken? Onze Scheidingsplanners helpen u graag verder. U kunt bij ons op deskundig advies rekenen. Met onze totaaloplossing regelen we alles op financieel, fiscaal en juridisch gebied voor u: van uw eigen woning tot de alimentatie, tegemoetkomingen, noem maar op. Wij helpen u stap voor stap door het scheidingstraject, houden hierbij oog voor de emoties en denken in alles oplossingsgericht met u mee. Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Vraag ons gratis scheidingsboekje aan

Gratis scheidingsboekjeWilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Terug naar boven