Ga ik scheiden of blijven?

Scheiden tijdens de lockdown: persoonlijk bij een vestiging, online via videobellen of andere opties

Inhoudsopgave

> Wel of niet scheiden?
> Top 10 redenen om te scheiden
> Wanneer besluit je om te blijven?
> En wanneer besluit je om te scheiden?
> Scheiden of blijven test
> Is scheiden van tafel en bed een alternatief?
> Wat zijn de gevolgen van een scheiding?

Wel of niet scheiden?

Ga ik scheiden of blijven? Eén van de grootste dilemma’s in een mensenleven, want ooit heeft u uw ja-woord gegeven en wilde u samen oud worden. Inmiddels heeft u samen aardig wat bagage opgebouwd en u heeft waarschijnlijk de nodige ups en downs met elkaar meegemaakt. Dat is heel normaal, geen enkele relatie bevindt zich altijd in rustig vaarwater. Als een relatie echter continu slechte periodes kent, zal er structureel iets moeten veranderen. En wordt dat scheiden of blijven? Heeft u nog voldoende vertrouwen in elkaar om vast te houden en te blijven? Of is de liefde tussen u beiden over en is loslaten (scheiden) de enige optie?

Top 10 redenen om te scheiden

Uit elkaar groeien is bij 52% van alle scheidingen de belangrijkste reden, op de voet gevolgd door het in het spel zijn van een ander (34%). Andere redenen om te gaan scheiden zijn:

 • De liefde is over
 • Botsende karakters
 • Mishandeling en/of intimidatie
 • Verschillende verwachtingen over de toekomst
 • Maar één van beiden heeft een kinderwens
 • Problemen met geld
 • Niet bereid tot het zoeken van oplossingen voor de problemen

Wanneer besluit je om te blijven?

Twijfelt u over scheiden of niet? Ons eerste advies is om samen te bekijken of uw relatie weer gelukkig kan worden. De belangrijkste vraag die u zich hierbij moet stellen is: “Hou ik nog genoeg van mijn partner om door te gaan met de relatie?”. Andere redenen om te besluiten te blijven kunnen zijn:

 • U heeft samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld
 • (Thuiswonende) kinderen
 • Uw financiële positie
 • Het behouden van uw sociale omgeving
 • U bent beiden bereid om (professionele) hulp te zoeken

Als u besluit om te blijven dan moet u beiden wel bereid zijn om aan uw relatieproblemen te werken. Bekijk hierbij kritisch uw eigen aandeel, doe vooral ook ‘water bij de wijn’ en stel uw verwachtingen bij. Voeg daar tijd, energie en doorzettingsvermogen aan toe om voldoende aanknopingspunten te hebben om voor uw relatie te vechten. De belangrijkste stappen bij uw twijfels over scheiden of niet zijn:

 • Ga een gesprek aan met uw partner
 • Deel met uw partner waar u mee zit
 • Zoek hulp als u er samen niet uitkomt

Tip: relaties staan momenteel meer onder druk door de coronacrisis. Toch kunt u juist deze periode gebruiken om even stil te staan bij uw relatie, onze tips helpen u hierbij op weg.

Persoonlijke tip van uw Scheidingsplanner

Als het in je relatie niet meer zo gaat als dat je zou willen is vaak de vraag: wil ik verder met mijn relatie of gaan we scheiden? Ga dan bij jezelf na of er nog genoeg redenen zijn om te blijven en wat moet er eventueel veranderen. Doe eventueel om je te helpen bij je keuzes onze ‘scheiden of blijven test’. Met deze test, je eigen ideeën, gedachten en gevoelens kom je tot de voor jou beste conclusies.

Scheidingsplanner Jaap van der Meer

En wanneer besluit je om te scheiden?

Bij het maken van de beslissing over wel of niet scheiden is het belangrijk dat u niet uit emotie handelt. Weeg eerst alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor u besluit om te scheiden. Bedenk dat, naast alle emoties die meespelen, een scheiding vooral ook financiële en praktische consequenties kent. Daarnaast zal uw scheiding ook veel effect op uw kinderen hebben. Stel uzelf minimaal de volgende vragen om het antwoord te vinden op de vraag wel of niet scheiden:

Er hangt veel van uw beslissing over scheiden of blijven af. Het is dus belangrijk om goed doordachte afwegingen te maken, voordat u besluit om te gaan scheiden of te blijven. Wilt u zich eerst verder verdiepen in het vraagstuk scheiden of niet voordat u besluit om te gaan scheiden? Lees dan vooral onze boekentips over scheiden of blijven.

Scheiden of blijven test

Bent u benieuwd hoe uw relatie ervoor staat? Doe dan onze ‘Scheiden of blijven test’. Deze relatietest van psychologe en relatietherapeut Randi Gunther bevat 15 vragen. Aan de hand van uw antwoorden op de gestelde vragen komt u erachter waar u staat in uw relatie en wat voor u de vervolgstappen zijn.

Is scheiden van tafel en bed een alternatief?

Veel mensen denken dat scheiden van tafel en bed een alternatief of tussenoplossing is voor een definitieve scheiding. En dat ze al van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. En dus geen echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan hoeven op te stellen. Niets is minder waar: een scheiding van tafel en bed heeft net zoveel consequenties als een ‘gewone’ scheiding.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding?

Als u de knoop om te gaan scheiden heeft doorgehakt, gaat uw leven in ieder geval drastisch veranderen. Meer informatie over de gevolgen van een scheiding vindt u hier:

Ook geeft ons gratis digitale scheidingsboekje u veel informatie over alle facetten van een scheiding. U kunt het boekje hier aanvragen.

Vragen of een afspraak maken?

Uiteraard gunnen wij iedereen een lange en gelukkige relatie, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. De vraag scheiden of blijven wordt vaker gesteld dan u denkt. Bent u er nog niet helemaal uit of u gaat scheiden of niet? U kunt bij ons altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek. Samen met u beoordelen we dan waar de scheiding een oplossing voor moet zijn, en of een scheiding daar daadwerkelijk een oplossing voor is.

Terug naar boven