Ga ik scheiden of blijven?

Wel of niet scheiden?

Ga ik scheiden of blijven? Eén van de grootste dilemma’s in een mensenleven, want ooit heb jij je ja-woord gegeven en wilde je samen oud worden. Inmiddels heb je samen aardig wat bagage opgebouwd en heb je waarschijnlijk de nodige ups en downs met elkaar meegemaakt. Dat is heel normaal, geen enkele relatie bevindt zich altijd in rustig vaarwater. Als een relatie echter continu slechte periodes kent, dan moet er structureel iets veranderen. En wordt dat scheiden of blijven? Heb je nog voldoende vertrouwen in elkaar om vast te houden en te blijven? Of is de liefde tussen jullie beiden over en is loslaten (scheiden) de enige optie?

Inhoudsopgave

> Top 10 redenen om te scheiden
> Wanneer besluit je om te blijven?
> En wanneer besluit je om te scheiden?
> Is scheiden van tafel en bed een alternatief?
> Scheiden of blijven test
> Wat zijn de gevolgen van een scheiding?

Top 10 redenen om te scheiden

Uit elkaar groeien is bij 52% van alle scheidingen de belangrijkste reden, op de voet gevolgd door het in het spel zijn van een ander (34%). Andere redenen om te gaan scheiden zijn:

 • De liefde is over
 • Botsende karakters
 • Mishandeling en/of intimidatie
 • Verschillende verwachtingen over de toekomst
 • Maar één van beiden heeft een kinderwens
 • Problemen met geld
 • Niet bereid tot het zoeken van oplossingen voor de problemen

Wanneer besluit je om te blijven?

Twijfel je over scheiden of niet? Ons eerste advies is om samen te bekijken of jullie relatie weer gelukkig kan worden. De belangrijkste vraag die je je hierbij moet stellen is: “Hou ik nog genoeg van mijn partner om door te gaan met de relatie?”. 

wel of niet scheiden

Andere redenen om te besluiten te blijven kunnen zijn:

 • Je hebt samen veel opgebouwd, meegemaakt en gedeeld
 • (Thuiswonende) kinderen
 • Je financiële positie
 • Het behouden van je sociale omgeving
 • Je bent beiden bereid om (professionele) hulp te zoeken

Als je besluit om te blijven dan moeten jullie beiden wel bereid zijn om aan jullie relatieproblemen te werken. Bekijk hierbij kritisch jouw eigen aandeel. Doe vooral ook ‘water bij de wijn’ en stel je verwachtingen bij. Voeg daar tijd, energie en doorzettingsvermogen aan toe om voldoende aanknopingspunten te hebben om voor je relatie te vechten. De belangrijkste stappen bij je twijfels over scheiden of niet zijn:

 • Ga een gesprek aan met je partner
 • Deel met je partner waar je mee zit
 • Zoek hulp als je er samen niet uitkomt

Persoonlijke tip van de Scheidingsplanner

Als het in je relatie niet meer zo gaat als dat je zou willen is vaak de vraag: wil ik verder met mijn relatie of gaan we scheiden? Ga dan bij jezelf na of er nog genoeg redenen zijn om te blijven en wat moet er eventueel veranderen. Doe eventueel om je te helpen bij je keuzes onze ‘scheiden of blijven test’. Met deze test, je eigen ideeën, gedachten en gevoelens kom je tot de voor jou beste conclusies.

Scheidingsplanner Jaap van der Meer

En wanneer besluit je om te scheiden?

Bij het maken van de beslissing over wel of niet scheiden is het belangrijk dat je niet uit emotie handelt. Weeg eerst alle voor- en nadelen goed tegen elkaar af voor je besluit om te scheiden. Bedenk dat, naast alle emoties die meespelen, een scheiding vooral ook financiële en praktische consequenties kent. Daarnaast zal jullie scheiding ook veel effect op jullie kinderen hebben. Stel jezelf minimaal de volgende vragen om het antwoord te vinden op de vraag wel of niet scheiden:

Scheiden of niet

Er hangt veel van jouw beslissing over scheiden of blijven af. Het is dus belangrijk om goed doordachte afwegingen te maken, voordat je besluit om te gaan scheiden of te blijven. Wil je je eerst verder verdiepen in het vraagstuk scheiden of niet voordat je besluit om te gaan scheiden? Lees dan vooral ook onze boekentips over scheiden of blijven.

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Is scheiden van tafel en bed een alternatief?

Veel mensen denken dat scheiden van tafel en bed een alternatief of tussenoplossing is voor een definitieve scheiding. En dat ze al van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. En dus geen echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan hoeven op te stellen. Niets is minder waar: een scheiding van tafel en bed heeft net zoveel consequenties als een ‘gewone’ scheiding.

Scheiden of blijven test

Ben jij benieuwd hoe jouw relatie ervoor staat? Doe dan onze ‘Scheiden of blijven test’. Deze relatietest van psychologe en relatietherapeut Randi Gunther bevat 15 vragen. Aan de hand van jouw antwoorden op de gestelde vragen kom je erachter waar jij in jouw relatie staat en wat voor jou de vervolgstappen kunnen zijn.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding?

Als je de knoop om te gaan scheiden hebt doorgehakt, dan gaat je leven in ieder geval drastisch veranderen. Meer informatie over de gevolgen van een scheiding vind je hier:

Ook geeft ons gratis digitale scheidingsboekje je veel informatie over alle facetten van een scheiding. Je kunt het boekje hier aanvragen.

Vragen of een afspraak maken?

Uiteraard gunnen wij iedereen een lange en gelukkige relatie, maar dat is helaas niet voor iedereen weggelegd. De vraag scheiden of blijven wordt vaker gesteld dan je denkt. Ben je er nog niet helemaal uit of je gaat scheiden of niet? Je kunt bij ons altijd een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek. Samen met jou beoordelen we dan waar de scheiding een oplossing voor moet zijn, en of een scheiding daar daadwerkelijk een oplossing voor is.

Gelukkig worden na scheiding

Terug naar boven