Het scheidingstraject

Samen scheiden

Als u uit elkaar gaat, is samen scheiden/mediation de beste optie. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, heeft u veel minder kans om in een conflictsituatie terecht te komen. Daarnaast is bij samen scheiden het scheidingsproces meestal korter en zijn de kosten aanzienlijk lager dan wanneer u ieder een eigen adviseur inschakelt. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt.

Lees verder

Eenzijdig/Alleen scheiden

Helaas is het niet altijd mogelijk het scheidingstraject samen met uw partner te doorlopen. U of uw partner kan dit te emotioneel vinden of bang zijn dat de eigen belangen niet goed behartigd worden. Eenzijdig scheiden/alleen scheiden kan dan voor u een optie zijn.

Lees verder

Scheiden in (beperkte) gemeenschap van goederen

Wat zijn de algemene regels bij een scheiding voor een algehele en een beperkte gemeenschap van goederen en hoe verschillen deze regels onderling? En hoe werkt het bij een geregistreerd partnerschap?

Lees verder

Scheiden met huwelijkse voorwaarden

Hoe u bij uw scheiding uw (financiƫle) zaken met elkaar moet verdelen of verrekenen is onder meer afhankelijk van de manier waarop u met elkaar gehuwd bent. Als u getrouwd bent op huwelijkse voorwaarden, lijkt de scheiding misschien een stuk eenvoudiger, maar toch kent een scheiding ook hier de nodige haken en ogen.

Lees verder

Ontbinden geregistreerd partnerschap

Als u een geregistreerd partnerschap heeft en u wilt gaan scheiden, dan moet u het geregistreerd partnerschap officieel ontbinden. De procedure verschilt niet heel veel van het ontbinden van een huwelijk. Wat komt er bij kijken?

Lees verder

Checklist scheiden

Heeft u moeite om het overzicht te bewaren over alles wat er bij uw scheiding komt kijken? Onze checklist scheiden wijst u de weg. Het is namelijk geen geheim dat als u gaat scheiden, u heel veel zaken moet gaan regelen. Voor veel scheidende mensen is het lastig om alles goed op een rijtje te krijgen. Onze checklist helpt u om samen alles in kaart te brengen en om samen keuzes te maken.

Lees verder

Scheiden zonder advocaat

Veel mensen vragen zich af of scheiden zonder een advocaat mogelijk is. Het antwoord is ja en nee. Als u gaat scheiden, dan moet u een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Alleen een advocaat kan uw scheiding aanvragen bij de rechtbank, dit is wettelijk zo geregeld. U kunt echter wel scheiden zonder een advocaat op het moment dat u voor een scheidingsbemiddelaar kiest die ook dit laatste kleine stukje van het gehele traject voor u uit handen neemt.

Lees verder

Het echtscheidingsconvenant

Het echtscheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex-partner. In het echtscheidingsconvenant komen alle afspraken te staan die u en uw ex-partner over de echtscheiding hebben gemaakt. Hoe belangrijk is het convenant?

Lees verder

De boedelverdeling

Als u gaat scheiden, dan moet u alle bezittingen die u heeft met elkaar gaan verdelen. Een boedelverdeling is dan ook een onderdeel van elke scheiding. Hoe de boedelverdeling bij uw echtscheiding precies werkt, hangt voor een groot deel af van de wijze waarop u met elkaar heeft samengeleefd.

Lees verder

Terug naar boven