10 misverstanden rondom kinderalimentatie

Scheiden tijdens de coronacrisis: op gepaste afstand bij een vestiging of online via videobellen

Bij een scheiding bent u wettelijk verplicht om samen afspraken te maken over uw kinderen. De kinderalimentatie behoort tot één van die afspraken. Voor veel scheidende ouders is de kinderalimentatie echter vaak een moeilijk onderwerp, mede door de misverstanden die erover bestaan. Om u op weg te helpen, hebben wij een top 10 van misverstanden over kinderalimentatie samengesteld.

Alimentatieverplichting eindigt zodra mijn kind 18 jaar wordt

Nee, dit is niet juist. U heeft een onderhoudsplicht totdat uw kind 21 jaar wordt. Tot die tijd blijft u dus verplicht om bij te dragen aan de kosten van levensonderhoud en studie, ongeacht of uw kinderen wel of niet thuis wonen.

Alimentatie stopt altijd na 21ste jaar

De wettelijke plicht tot het betalen van kinderalimentatie eindigt inderdaad als uw kind 21 jaar wordt, tenzij uw kind kan aantonen dat het zelf niet in zijn levensonderhoud kan voorzien en dus nog behoeftig is. Daarnaast kunt u zelf in afwijkende afspraken hebben vastgelegd dat u als ouder – nadat uw kind 21 jaar is geworden – nog in de kosten blijft bijdragen, bijvoorbeeld omdat uw kind nog studeert. Hierdoor kan een kind na zijn 21ste verjaardag toch nog recht op alimentatie hebben.

Dé gids voor scheidende stellen

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan gratis ons digitale scheidingsboekje “Een nieuwe start”. In dit boekje vertellen wij u alles wat u moet weten over scheiden, de zaken die geregeld moeten worden en de keuzes die u hierin kunt maken. Ook bieden we een praktisch overzicht van de te nemen stappen.

Scheidingsboekje aanvragen

Scheidingsboekje

De kinderalimentatie kan niet meer gewijzigd worden

Dit kan wel. Als uw financiële omstandigheden wijzigen (u verliest bijvoorbeeld uw baan), dan kan dit betekenen dat de kinderalimentatie moet worden gewijzigd. Uw draagkracht waarop de alimentatie tijdens de scheiding is berekend verandert hierdoor namelijk. Door de alimentatie te laten herberekenen weet u zeker dat het huidige alimentatiebedrag nog bij uw nieuwe situatie past. Totdat u samen nieuwe afspraken heeft gemaakt, blijft de eerder vastgestelde alimentatiebijdrage van kracht. Komt u er samen niet uit, dan kan de rechter een gewijzigde bijdrage vaststellen.

Mijn ex moet extra betalen voor niet-dagelijkse kosten

Nee, dat hoeft niet. In principe moet de alimentatieontvanger ook niet-dagelijkse kosten vanuit het vastgestelde alimentatiebedrag betalen. Niet-dagelijkse kosten zijn bijvoorbeeld de aanschaf van een laptop of fiets of een hobby en/of sport.

Ik heb er recht op om te weten waaraan de kinderalimentatie wordt besteed

Nee, dat is niet waar. Uw ex-partner is als ontvanger van de kinderalimentatie niet verplicht om aan u verantwoording af te leggen hoe de kinderalimentatie is besteed. Ook hoeft uw ex-partner geen toestemming te vragen of hij/zij de alimentatie aan bepaalde zaken mag besteden. Uw ex-partner is dus ook niet verplicht om u te voorzien van betalingsoverzichten of bankafschriften.

Mijn ex komt de afspraken niet na, ik mag de betaling dus stoppen

Nee, dit is geen reden om met het betalen van kinderalimentatie te stoppen. U zult dus moeten blijven doorbetalen.

Ik zie mijn kind niet dus ik hoef geen alimentatie te betalen

Dit is een veelgehoord misverstand. De verplichting om alimentatie te betalen staat echter los van de contactregeling tussen u en uw kind. Dus ook als u geen omgang met uw kind heeft, blijft u verplicht om alimentatie te betalen.

Wij sluiten het betalen van kinderalimentatie uit

Nee, dit kan niet. U heeft een wettelijke verplichting tot het betalen van kinderalimentatie. Een dergelijke afspraak is dus niet rechtsgeldig.

Bij co-ouderschap hoef ik geen kinderalimentatie te betalen

Ook al heeft u met elkaar co-ouderschap afgesproken en wonen de kinderen voor 50% bij beide ouders, dan kan er tóch sprake zijn van een verplichting tot het betalen van kinderalimentatie. Bijvoorbeeld omdat de ene ouder meer draagkracht heeft en een bijdrage in de kosten voor de andere ouder noodzakelijk is.

Recht op alimentatie geldt pas na de scheiding

Nee, men heeft niet pas na de scheiding recht op kinderalimentatie. Zodra u als ouders niet meer samenwoont, dan moet de niet-verzorgende ouder een bijdrage in de verzorgingskosten van de kinderen aan de verzorgende ouder gaan betalen.

TIP: stel met zorg en aandacht het ouderschapsplan op

Voorkomen is beter dan genezen. Voor uw kinderen is de scheiding al vervelend genoeg. Ruzie over misverstanden kunnen ze missen als kiespijn. Besteedt dus tijdens de scheiding veel aandacht aan het opstellen van een goed ouderschapsplan. De ervaring leert dat hierdoor veel misverstanden voorkomen kunnen worden. Maak dus samen afspraken over onder meer de contactregeling en de kinderkosten waarin u zich beiden kunt vinden. Denk hierbij ook aan wat voor uw kinderen belangrijk is tijdens de scheiding. Onze werkmodellen van het ouderschapsplan bieden u een goede ondersteuning bij het opstellen hiervan.

Zijn er tot slot na uw scheiding omstandigheden met betrekking tot uw kinderen gewijzigd? Bijvoorbeeld omdat in de praktijk bepaalde gemaakte afspraken toch niet blijken te werken voor u? Wijzig dan het ouderschapsplan in nieuwe afspraken die wel gaan werken. U vermindert hiermee de kans dat er nieuwe conflicten gaan ontstaan. Bovendien heeft u samen weer eens goed op het netvlies staan wat uw kinderen de komende jaren nodig hebben om stabiel en gelukkig te zijn. 

Uw scheiding financieel goed geregeld

Wij werken op basis van een unieke methode: Scheidingsplan®. Dit allesomvattende financiële plan maakt uw scheiding inzichtelijk, zodat u samen weloverwogen beslissingen kunt nemen. Alle financiële zaken die op uw situatie van toepassing zijn worden hierin meegenomen. De alimentatie, uw eigen woning, uw inkomen na de scheiding, uw pensioen, belastingzaken, noem maar op. Bovendien nemen uw eventuele kinderen een belangrijke plek in het Scheidingsplan® in. Voor hun wordt alles geregeld: van de kinderalimentatie en de omgangsregeling tot het ouderschapsplan. Wilt u meer weten over onze werkwijze? Maak gerust een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Maak een vrijblijvende afspraak