Alleen/ eenzijdig scheiden

Echtscheiding aanvragen zonder partner

Helaas is het niet altijd mogelijk om het scheidingstraject samen met je aanstaande ex-partner te doorlopen. Bijvoorbeeld omdat de reden van de scheiding te emotioneel is. Of omdat je bang bent dat je belangen niet goed behartigd worden. Of een van jullie vindt het moeilijk om voor de eigen belangen op te komen, omdat dit voortkomt uit het rollenpatroon tijdens jullie relatie. Zo zijn er tal van redenen die het gewoonweg niet mogelijk maken om samen in goede harmonie de scheiding te regelen. De echtscheiding aanvragen zonder partner, oftewel eenzijdig scheiden, kan dan een optie zijn. We leggen je hier graag uit hoe een eenzijdige scheiding precies werkt en waar je op moet letten.

Kan je eenzijdig scheiden?

Ja, je kunt jouw echtscheiding aanvragen zonder je partner. Wij adviseren je echter om altijd eerst te bekijken of samen scheiden (mediation) echt geen optie is voor jullie. Misschien heb je al een brief ontvangen van de advocaat van je aanstaande ex-partner? Wij gaan graag het viergesprek met jou en met je ex-partner en zijn/haar advocaat aan om de knelpunten te bespreken. Blijkt dat dit geen optie is, dan kunnen wij jou uiteraard eenzijdig bijstaan.

Wat is een eenzijdige scheiding?

Als jij de echtscheiding zonder jouw partner wilt aanvragen, dan behartigt jouw Scheidingsplanner alleen jouw belangen. Hij/zij is jouw vertrouwenspersoon en neemt je het gehele proces uit handen; inclusief het contact met de advocaat van je aanstaande ex-partner. Het uitgangspunt bij eenzijdig scheiden via de Scheidingsplanner is dat wij proberen om in goed overleg met de andere partij tot afspraken te komen. Apart strijden levert in onze visie namelijk alleen maar verliezers op. Niemand is gebaat bij ellenlange procedures bij de rechtbank, hoge kosten en onnodige escalaties.

Voordelen eenzijdig scheiden

Je echtscheiding aanvragen zonder partner via de Scheidingsplanner kent de volgende voordelen:

  • De Scheidingsplanner behartigt tezamen met een samenwerkende advocaat alleen jouw belangen
  • De Scheidingsplanner is tevens jouw eigen vertrouwenspersoon
  • Door deskundige begeleiding vanuit twee samenwerkende professionals tot goede afspraken komen met je ex-partner
  • Financiële, fiscale én juridische begeleiding voor één schappelijk uurtarief en met oog voor de mens
  • Duidelijkheid over jouw toekomstige financiële situatie
Voordelen eenzijdig scheiden

De insteek van eenzijdig scheiden bij de Scheidingsplanner is altijd om er in goed overleg met elkaar proberen uit te komen in plaats van tot het einde aan toe te strijden. Uiteraard worden jouw belangen altijd volledig behartigd, maar met als resultaat dat je toch beiden achter de gemaakte afspraken kunt staan. Dit blijkt na de scheiding vaak bij te dragen aan een goede verstandhouding tussen jou en je ex-partner. Een juiste scheidingshouding zorgt voor een verminderde scheidingspijn en scheidingslast bij de kinderen en bij alle anderen in jullie omgeving.

Daarnaast kom jij met een juiste scheidingshouding ook zelf met een positiever gevoel uit de scheiding. Onze aanpak van een eenzijdige scheiding maakt het voor jou een stuk makkelijker om op een positieve manier je leven weer te kunnen oppakken.

Nadelen eenzijdig scheiden

  • Scheidingstraject duurt langer bij eenzijdig scheiden
  • Kosten zijn hoger doordat ieder een eigen adviseur heeft
  • Meer kans op opvolgende rechtbankprocedures

Alles in één keer goed geregeld.

Ruim 15 jaar ervaring met een hoge klantwaardering

Begeleiding op financieel, fiscaal en juridisch gebied

Met oog voor de emoties en de kinderen

Allesomvattend Scheidingsplan®

Snel inzicht in de financiële toekomst & woonwensen

Creatief en oplossingsgericht meedenken

Ervaringen

"Hele prettige begeleiding van het hele team. Onze vragen werden snel en deskundig beantwoord."

"Zeer meedenkend en zeer tevreden. Deskundig aanpak. Ik ben ontzettend goed door dit proces geholpen. Ik weet dat het zonder jullie niet zo vlot was verlopen. Fijn is dit proces niet, maar door jullie er goed doorheen gekomen."

Eenzijdig scheiden kosten

Wat jouw eenzijdige scheiding kost hangt vooral af van welke aanpak je kiest en wat je wenst te bereiken. Koste wat het kost je gelijk halen met meerdere procedures of er in goed overleg uitkomen en hier en daar wat water bij de wijn doen? Met die laatste aanpak kun je flink op de kosten besparen. De kosten van eenzijdig scheiden zijn verder afhankelijk van hoe de onderhandelingen verlopen en hoe snel jullie overeenstemming kunnen bereiken. Daarnaast spelen de diverse onderwerpen binnen de scheiding ook een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het moeten afwikkelen van allerlei financiële zaken, zoals een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, het pensioen of een eigen onderneming.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Hoe lang jouw eenzijdige scheiding precies gaat duren is afhankelijk van welke aanpak je kiest. Kies je beiden voor een eigen advocaat? Hou er dan rekening mee dat er meestal tussen jullie geen onderling overleg plaatsvindt. De betrokken advocaten/adviseurs zullen elkaar over en weer voorstellen voorleggen. Deze voorstellen worden dan met ieder van jullie apart besproken en herschreven tot een meer passende variant. Het samen eens worden staat niet voorop, jouw eigen advocaat zal maximaal voor jouw belangen opkomen. Een eenzijdige scheiding duurt door onder meer de gerechtelijke procedures langer dan een scheiding vanuit bemiddeling.

Onze aanpak bij eenzijdig scheiden

Onze aanpak van een eenzijdige scheiding werkt dus anders. Wij bespreken eerst samen met jou jouw wensen, doelstellingen en belangen. Daarna gaan wij in overleg met jouw ex-partner en proberen samen met zijn/haar scheidingsadviseur tot onderlinge afspraken te komen. 

Wij doen er hierbij alles aan om lange rechtbankprocedures te voorkomen, dit streven wij in goed overleg met jou als eerste na. Doordat wij creatief en oplossingsgericht met je meedenken kunnen wij vaak meerdere uitkomsten bedenken, waarmee je tot overeenstemming kunt komen. 

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Financieel eenzijdig scheiden

Een groot voordeel van eenzijdig scheiden via de Scheidingsplanner is dat wij op heldere wijze jouw financiële toekomst in kaart brengen. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt, want een helder toekomstbeeld zorgt voor veel duidelijkheid en gemoedsrust. Wij brengen jouw financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat je echt in staat bent om weer positief vooruit te kijken.

Financieel en fiscaal advies vatten wij in begrijpelijke taal voor je samen in een persoonlijk plan: het Scheidingsplan®; een allesomvattend plan voor jouw scheiding. Het is jouw persoonlijke plan en het bereidt je voor op je nieuwe start, op je toekomst na de scheiding. Het Scheidingsplan® zorgt voor duidelijkheid in jouw situatie en de te nemen stappen. Bij ons is jouw scheidingsadviseur tevens je financieel adviseur. Dit zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling. Tot slot zorgen we er ook voor dat de afspraken getoetst worden aan alle financiële en fiscale wet- en regelgeving, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Vragen of een afspraak maken?

Is er ruzie of zijn jullie beider wensen onverenigbaar? De Scheidingsplanner kan jouw belangen behartigen en overzicht brengen in je situatie. Wij bespreken eerst samen met jou je wensen, doelstellingen en belangen. Hierbij kijken wij niet alleen naar alle praktische zaken, maar hebben wij ook oog voor je emoties. Waar nodig en mogelijk houden wij jullie wederzijdse belangen nauwlettend in de gaten. Als er bijvoorbeeld kinderen in het spel zijn, dan stellen wij hun belangen centraal. Wij doen er in ieder geval van alles aan om een vechtscheiding te voorkomen, dit streven wij in goed overleg met jou als eerste na. 

Podcast kennismakingsgesprek

Terug naar boven