Alleen/ eenzijdig scheiden

Eenzijdig de scheiding aanvragen

Helaas is het niet altijd mogelijk het scheidingstraject samen met je partner te doorlopen. Jij of je partner kan dit te emotioneel vinden of bang zijn dat de eigen belangen niet goed behartigd worden. Een van jullie zou het daarnaast ook moeilijk kunnen vinden om voor de eigen belangen op te komen, bijvoorbeeld omdat dit voortkomt uit het rollenpatroon tijdens jullie relatie. Ook kan het vanwege allerlei redenen gewoonweg niet mogelijk zijn om in goede harmonie samen aan tafel te zitten. Eenzijdig scheiden/alleen scheiden kan dan voor jou een optie zijn. We leggen je hier graag uit hoe een eenzijdige scheiding precies werkt en waar je op moet letten.

Hoe werkt eenzijdig scheiden?

Wij adviseren je om eerst te bekijken of mediation/samen scheiden echt geen optie voor jullie. Wij gaan graag het gesprek met jou en je ex-partner aan om de knelpunten te bespreken en om die waar mogelijk weg te nemen. Blijkt dat dit echt geen optie is, dan kunnen wij jou uiteraard eenzijdig bijstaan.

Bij een eenzijdige scheiding zal jouw Scheidingsplanner alleen jouw belangen behartigen. Hij/zij is jouw vertrouwenspersoon en neemt jou het gehele proces uit handen; inclusief het contact met de adviseur of advocaat van je ex-partner. Het uitgangspunt bij eenzijdig scheiden via de Scheidingsplanner is dat wij proberen om zoveel mogelijk in overleg met de andere partij tot afspraken te komen. Apart strijden in plaats van apart scheiden levert in onze visie namelijk alleen maar verliezers op. Niemand is gebaat bij ellenlange procedures bij de rechtbank en onnodige escalaties. 

Voordelen eenzijdig scheiden

  • Jouw eigen adviseur behartigt bij eenzijdig scheiden alleen jouw (financiële) belangen
  • Bij eenzijdig scheiden heb je een eigen vertrouwenspersoon
  • Door deskundige bemiddeling toch tot goede afspraken komen met je ex-partner

De insteek van eenzijdig scheiden bij de Scheidingsplanner is altijd er in goed overleg met elkaar proberen uit te komen in plaats van tot het einde aan toe te strijden. Uiteraard worden jouw belangen altijd volledig behartigd, maar met als resultaat dat je toch beiden achter de gemaakte afspraken kunt staan. Dit blijkt vaak bij te dragen aan een goede verstandhouding tussen jou en je ex-partner na afloop van jullie relatie. Iets wat, zeker als er kinderen zijn, heel belangrijk is. Maar ook zelf kom je op deze manier met een positiever gevoel uit de scheiding dan wanneer er heel veel strijd is geweest. En dat maakt het een stuk prettiger om op een positieve manier je leven weer te kunnen oppakken.

Nadelen eenzijdig scheiden

  • Scheidingstraject kan bij eenzijdig scheiden langer duren
  • Kosten zijn hoger doordat ieder een eigen adviseur heeft
  • Meer kans op rechtbankprocedures

Bedenk echter dat een eigen adviseur je ook veel kan brengen. Daarnaast kunnen wij door onze jarenlange ervaring de aanwezige emoties goed filteren en beide partijen een spiegel voorhouden wat qua rechtspraak redelijke wensen en belangen zijn. Onze financiële kennis stelt ons staat naar passende oplossingen te zoeken; meestal hebben we meerdere opties voorhanden. Onze ervaring leert dat rechtbankprocedures en veel hogere kosten op deze wijze vaak voorkomen kunnen worden.

Wat kost een eenzijdige scheiding?

Wat jouw eenzijdige scheiding kost hangt vooral af van welke aanpak je kiest. Er goed in overleg uitkomen en hier en daar wat water bij de wijn doen of het onderste uit de kan willen halen en tot het einde toe strijden? Met die eerste aanpak kun je op de kosten besparen en met de tweede aanpak lopen de kosten vaak behoorlijk op. De kosten van eenzijdig scheiden in goed overleg zijn verder afhankelijk van hoe de onderhandelingen verlopen en hoe snel jullie overeenstemming kunnen bereiken. Daarnaast speelt hoe ingewikkeld de scheiding is ook een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan het moeten afwikkelen van allerlei financiële zaken, zoals een koopwoning, de alimentatie, eventuele schulden, het pensioen of een eigen onderneming.

Hoe lang duurt een eenzijdige scheiding?

Hoe lang jouw eenzijdige scheiding precies gaat duren is ook hier onder meer afhankelijk van welke aanpak je kiest. Kies je voor ieder een eigen advocaat? Hou er dan rekening mee dat er geen onderling overleg plaatsvindt. Je probeert met jouw ex-partner tot afspraken te komen door middel van een voorstel aan zijn/haar advocaat of via een gerechtelijke procedure. Het samen eens worden staat niet voorop, jouw eigen advocaat zal maximaal voor jouw belangen vechten. Jouw eenzijdige scheiding duurt door onder meer de gerechtelijke procedures langer.

Onze aanpak werkt dus anders. Wij bespreken eerst samen met jou jouw wensen, doelstellingen en belangen. Daarna gaan wij in overleg met jouw ex-partner en proberen samen met zijn/haar scheidingsadviseur tot onderlinge afspraken te komen. Wij doen er hierbij alles aan om lange rechtbankprocedures te voorkomen, dit streven wij in goed overleg met jou als eerste na. Doordat wij creatief en oplossingsgericht met je meedenken kunnen wij vaak meerdere uitkomsten bedenken, waarmee je tot overeenstemming kunt komen. 

Financieel eenzijdig scheiden

Een groot voordeel van eenzijdig scheiden via de Scheidingsplanner is dat wij tevens jouw financiële toekomst in kaart brengen. Onze klanten ervaren dit als een echt pluspunt, want juist de financiële toekomst zorgt voor veel onduidelijkheid en onrust. Ons financiële advies kan jou en je ex-partner juist verder brengen in het gehele proces, mede omdat wij het gehele plaatje voor jullie beiden inzichtelijk maken. Wij brengen je  financiële positie na de scheiding duidelijk in beeld, zodat je echt in staat bent om vooruit te kijken. 

Financieel en fiscaal advies vatten wij in begrijpelijke taal voor je samen in een persoonlijk plan. Bij ons is jouw scheidingsadviseur tevens je financieel adviseur. Dit zorgt voor een kostenbesparende en vlotte afwikkeling. Uiteraard zorgen we er ook voor dat de afspraken die je samen wilt maken ook getoetst worden aan alle financiële en fiscale wet- en regelgeving, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Vragen of een afspraak maken?

Is er ruzie en zijn jullie beider wensen onverenigbaar? Ook dan kan de Scheidingsplanner jouw belangen behartigen en overzicht brengen in je situatie. Wij bespreken eerst samen met jou je wensen, doelstellingen en belangen. Hierbij kijken wij niet alleen naar alle praktische zaken, maar hebben wij ook oog voor je emoties. Waar nodig en mogelijk houden wij jullie wederzijdse belangen nauwlettend in de gaten. Als er bijvoorbeeld kinderen in het spel zijn, dan stellen wij hun belangen centraal. Wij doen er alles aan om een vechtscheiding te voorkomen, dit streven wij in goed overleg met jou als eerste na. Nadat we alles inzichtelijk hebben gemaakt gaan wij aan de slag met het Scheidingsplan®; een allesomvattend plan voor jouw scheiding. Het is jouw persoonlijke plan en het bereidt je voor op je nieuwe start, op je toekomst na de scheiding. Het Scheidingsplan® zorgt voor duidelijkheid in jouw situatie en de te nemen stappen.

Terug naar boven