Scheiden, hoe doe je dat?

Ga ik scheiden of blijven?

Ga ik scheiden of blijven? Eén van de grootste dilemma’s in een mensenleven, want ooit heeft u uw ja-woord gegeven en wilde u samen oud worden. Inmiddels heeft u samen aardig wat bagage opgebouwd en u heeft waarschijnlijk de nodige ups en downs met elkaar meegemaakt. Dat is heel normaal, geen enkele relatie bevindt zich altijd in rustig vaarwater. Als een relatie echter continu slechte periodes kent, zal er structureel iets moeten veranderen. 

Lees verder over 'Scheiden of blijven'

Scheiden en nu?

‘Scheiden en nu’ is vaak het eerste wat men zich afvraagt als de beslissing genomen is. Bij de vraag ‘Scheiden en nu’ breekt in ieder geval een nieuwe fase aan in uw scheidingstraject. Een periode waarin u veel zaken moet gaan regelen. Maar waar begint u? En hoe gaat u alles aanpakken? Met deze ‘Scheiden en nu’-tips helpen wij u op weg naar een goede start van uw nieuwe toekomst.

Ga naar de 'Scheiden en nu'-tips

Stappenplan scheiden

Als u besloten heeft om te gaan scheiden komt er heel veel op u af. Voor veel scheidende mensen is het vaak onduidelijk hoe ze de scheiding nu precies moeten aanpakken en welke stappen erbij komen kijken. Ons stappenplan helpt u op weg en geeft u inzicht.

Ga naar het stappenplan scheiden

Scheiding aanvragen

Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u de scheiding aanvragen? Dan moet u hiervoor een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Voordat u echter het verzoek kunt indienen, moet er nog veel geregeld worden en samen afspraken maken. Waarmee moet u rekening houden?

Lees verder over uw scheiding aanvragen

Scheiden op latere leeftijd

Steeds meer mensen gaan op latere leeftijd scheiden. Deze zogenoemde 'senioren scheiding' kent echter andere gevolgen en aandachtspunten dan een scheiding op jongere leeftijd. Zo moet bijvoorbeeld bij de financiële gevolgen veel meer naar de langere termijn gekeken worden.

Lees meer over 'Scheiden op latere leeftijd'

De onderhoudsplicht

Na de scheiding hebben ex-partners een onderhoudsverplichting tegenover elkaar en tegenover hun eventuele kinderen. Deze onderhoudsverplichting is wettelijk geregeld en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De afspraken die u met elkaar maakt over de onderhoudsplicht worden opgenomen in het scheidingsconvenant. Hoe ziet de onderhoudsplicht eruit?

Lees meer over de onderhoudsplicht

Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink afgenomen. Partners die gaan scheiden doen er goed aan om zich te informeren over wat een vechtscheiding nu precies is, wat de impact is en hoe ze een vechtscheiding kunnen voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen, zeker als u kinderen heeft!

Ga naar 'Hoe voorkom ik een vechtscheiding'

Hoe verwerk je een scheiding?

Veel mensen vergelijken een scheiding met een rollercoaster. Hoge pieken en diepe dalen wisselen elkaar voortdurend af en de emoties kunnen alle kanten opvliegen. Normale en dagelijkse dingen kunnen u soms ineens te veel worden. Wat zijn de rouwfases bij een scheiding en hoe verwerk je nu een scheiding?

Ga naar 'Hoe verwerk je een scheiding?'

Scheiden van tafel en bed

Veel mensen denken dat ze van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. Dat klopt echter niet, want ook bij scheiden van tafel en bed is een gang naar de rechter nodig. Hoe werkt een scheiding van tafel en bed het precies?

Lees verder over scheiden van tafel en bed
Terug naar boven