Scheiden, hoe doe je dat?

Ga ik scheiden of blijven?

Ga ik scheiden of blijven? Eén van de grootste dilemma’s in een mensenleven, want ooit heb jij jouw ja-woord gegeven en wilde je samen oud worden. Inmiddels hebben jullie samen aardig wat bagage opgebouwd en jullie hebben waarschijnlijk de nodige ups en downs met elkaar meegemaakt. Dat is heel normaal, geen enkele relatie bevindt zich altijd in rustig vaarwater. Als een relatie echter continu slechte periodes kent, zal er structureel iets moeten veranderen.

Lees verder

Scheiden en dan?

‘Scheiden en nu’ is vaak het eerste wat men zich afvraagt als de beslissing genomen is. Bij de vraag ‘Scheiden en nu’ breekt in ieder geval een nieuwe fase aan in jouw scheidingstraject. Een periode waarin je veel zaken moet gaan regelen. Maar waar begin je? En hoe ga je alles aanpakken? Met deze ‘Scheiden en nu’-tips helpen wij je op weg naar een goede start van jouw nieuwe toekomst.

Lees verder

Stappenplan scheiden

Als je besloten hebt om te gaan scheiden komt er heel veel op je af. Voor veel scheidende mensen is het vaak onduidelijk hoe ze de scheiding nu precies moeten aanpakken en welke stappen erbij komen kijken. Ons stappenplan helpt je op weg en geeft je inzicht.

Lees verder

Scheiding aanvragen

Heb je de knoop doorgehakt en wil je de scheiding aanvragen? Dan moet je hiervoor een verzoekschrift bij de rechtbank indienen. Voordat je echter het verzoek kunt indienen, moet er nog veel geregeld worden en samen afspraken maken. Waarmee moet je rekening houden?

Lees verder

Scheiden op latere leeftijd

Steeds meer mensen gaan op latere leeftijd scheiden. Deze zogenoemde 'senioren scheiding' kent echter andere gevolgen en aandachtspunten dan een scheiding op jongere leeftijd. Zo moet bijvoorbeeld bij de financiële gevolgen veel meer naar de langere termijn gekeken worden.

Lees verder

De onderhoudsplicht

Na de scheiding hebben ex-partners een onderhoudsverplichting tegenover elkaar en tegenover hun eventuele kinderen. Deze onderhoudsverplichting is wettelijk geregeld en vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek. De afspraken die je met elkaar maakt over de onderhoudsplicht worden opgenomen in het scheidingsconvenant. Hoe ziet de onderhoudsplicht eruit?

Lees verder

Hoe voorkom ik een vechtscheiding?

Gelukkig is het aantal vechtscheidingen de afgelopen jaren flink afgenomen. Partners die gaan scheiden doen er goed aan om zich te informeren over wat een vechtscheiding nu precies is, wat de impact is en hoe ze een vechtscheiding kunnen voorkomen. Want voorkomen is beter dan genezen, zeker als je kinderen hebt!

Lees verder

Hoe verwerk je een scheiding?

Veel mensen vergelijken een scheiding met een rollercoaster. Hoge pieken en diepe dalen wisselen elkaar voortdurend af en de emoties kunnen alle kanten opvliegen. Normale en dagelijkse dingen kunnen je soms ineens te veel worden. Wat zijn de rouwfases bij een scheiding en hoe verwerk je nu een scheiding?

Lees verder

Scheiden van tafel en bed

Veel mensen denken dat ze van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. Dat klopt echter niet, want ook bij scheiden van tafel en bed is een gang naar de rechter nodig. Hoe werkt een scheiding van tafel en bed nu precies?

Lees verder

Terug naar boven