Tips voor het behouden van familiebanden

Gepubliceerd op 27-11-2020 door de Scheidingsplanner

Verstoorde familiebanden bij een (vecht)scheiding

Zeker bij vechtscheidingen komen verstoorde familiebanden met grootouders vaak voor. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine blijkt zelfs dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Dat komt onder meer doordat als ouders aan het scheiden zijn, er aan het behoud van deze familiebanden meestal niet veel aandacht wordt besteed. Hierdoor is het behoud van familiebanden met opa en oma niet zo vanzelfsprekend.

Inhoudsopgave familiebanden en scheiden

> Onderdeel van het conflict
> Tips voor ouders
> Tips voor grootouders
> Neem direct mee tijdens scheiding

Grootouders en kleinkinderen onderdeel van het conflict

De impact is dus vooral bij vechtscheidingen heel groot. Dit komt doordat bij een vechtscheiding meestal puur vanuit emoties wordt geregeerd en er niet vanuit het belang van het kind wordt gedacht. En het kind? En de grootouders? Die worden zo onderdeel van het conflict. Dit tot groot verdriet van het kind, oma en opa. Daarnaast moeten grootouders er natuurlijk ook zelf voor waken dat zij door hun eigen gedrag geen onderdeel van het conflict worden. Ieder familielid zal zijn/haar steentje moeten bijdragen.

Wij geven je als ouders of als grootouders graag een aantal tips om de familiebanden tijdens een (vecht)scheiding te behouden.

Tips voor het behoud van familiebanden voor ouders

 • Koppel het belang van jouw kinderen los van jouw eigen emoties in de scheiding.
 • Gebruik jouw kinderen niet als een machtsmiddel ten opzichte van jouw ex-partner en dus ook niet naar zijn of haar ouders.
 • Kijk naar het belang van de grootouders voor de kinderen. Er zijn meerdere belangen te bedenken voor het behoud van de familiebanden tussen jouw kinderen en hun grootouders:
Tips voor het behoud van familiebanden voor ouders
 • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg. Grootouders kunnen dan juist een enorm rustpunt zijn en steun bieden
 • Grootouders hebben doorgaans tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn het vormgeven van hun nieuwe toekomst
 • Veel grootouders passen op werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding kun je ze hard nodig hebben
 • Kleinkinderen met veel contact met hun grootouders hebben minder emotionele problemen en gedragsproblemen

Tips voor het behoud van familiebanden voor grootouders

 • Vang je kleinkinderen op zonder stemming te maken over een van hun ouders.
 • Geef je kleinkinderen stabiliteit in een moeilijke periode.
 • Kinderen zijn loyaal naar hun vader en moeder, kies dus geen partij.
 • Wees loyaal aan je eigen kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door je kind door dik en dun te verdedigen.
 • Biedt een luisterend oor en ondersteun je kind, maar versterk haar/zijn emoties niet. Naar de buitenwereld toe ben je dus neutraal. Je ex-schoonzoon/-dochter blijft nu eenmaal ook de vader/moeder van je kleinkinderen.

Zijn de familiebanden echter al zo verstoord dat je jouw kleinkinderen niet meer mag zien? Blijf de verjaardagen, school- en sportprestaties van de kleinkinderen volgen. Stuur kaartjes, gebruik Facebook of WhatsApp of breng een cadeautje. Hiermee laat je je kleinkinderen weten dat je ze niet vergeten bent. Dit houdt de mogelijkheid open dat het kleinkind later zelf contact opneemt.

Besteed aandacht aan het behoud van de familiebanden

Wij adviseren je om bij het opstellen van het ouderschapsplan in het belang van de kinderen ook voldoende aandacht te besteden aan het behoud van de familiebanden met hun grootouders. Besef in ieder geval dat grootouders altijd bij de rechter omgang met hun kleinkind kunnen aanvragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En wees eerlijk, in die situatie wil je toch niet terecht komen? De scheiding op zich is al moeilijk genoeg voor jou en voor jullie kind(eren).

Terug naar boven