Uit elkaar gaan met een koophuis

Gepubliceerd op 08-04-2021 door de Scheidingsplanner

Inhoudsopgave uit elkaar gaan na samenwonen met een koophuis

> Wat zijn de woonwensen?
> Koophuis verkopen
> Zonder samenlevingscontract
> Met samenlevingscontract

Uit elkaar gaan met een koophuis: wat zijn de woonwensen?

Als je uit elkaar gaat met een koophuis na samenwonen, dan is het belangrijk dat er eerst naar de woonwensen gekeken wordt. Want misschien heeft een van jullie wel de wens om in het koophuis te blijven wonen. De vraag is natuurlijk wel of dit financieel haalbaar is. Om dit te bepalen is inzicht in de volgende zaken nodig:

  • Hebben jullie wel of geen samenlevingscontract?
  • Wie is de eigenaar van het koophuis?
  • Wel een samenlevingscontract: wat staat er in het contract?
  • Wat is het inkomen na het uit elkaar gaan (kun je de hypotheek alleen betalen)?

Wij kunnen tijdens ons traject met onze onafhankelijke hypotheekscan al voor jullie inzichtelijk maken of jouw woonwensen financieel haalbaar zijn of niet. Omdat wij jouw financiën na het uit elkaar gaan helder maken, kan de hypotheekverstrekker makkelijker en sneller beoordelen of je de hypotheek kunt overnemen. Dit geeft duidelijkheid en rust. Lees meer over onze hypotheekscan

Koophuis verkopen

Heeft geen van beiden de wens om in de woning te blijven wonen? Dan verkopen jullie de woning. Hoe jullie de opbrengst of schuld moet verdelen hangt af van wie de eigenaar van de woning is. Ook spelen de gemaakte afspraken in een eventueel samenlevingscontract een belangrijke rol.

Uit elkaar met koophuis zonder samenlevingscontract

De eerste stap is het vaststellen wie de eigenaar van het koophuis is. Er zijn twee opties:

  • Het huis staat op beider namen
  • Het huis staat op één naam

Bij de eerste optie koopt de partner die in het huis blijft wonen de andere partner uit. Bij verkoop van de koopwoning wordt de opbrengst (bij overwaarde) of schuld (bij onderwaarde) met elkaar gedeeld. Bij de tweede optie is die partner de eigenaar, hij/zij kan in de woning blijven wonen. Wil deze partner dit niet, dan is hij/zij gerechtigd om de woning te verkopen. De opbrengst of schuld hoeft niet met de andere partner gedeeld te worden.

Uit elkaar met koophuis met samenlevingscontract

Is één van jullie beiden eigenaar? De andere partner kan dan geen aanspraak maken op het koophuis, tenzij jullie andere afspraken hebben laten vastleggen in jullie samenlevingscontract. Kijk dus eerst na wat jullie in jullie samenlevingscontract hebben afgesproken.

Staat het huis op naam van jullie beiden? Raadpleeg dan ook jullie samenlevingscontract voor de gemaakte afspraken. Staan er in het contract geen concrete afspraken over de woning? Bij verkoop delen jullie de over- of onderwaarde met elkaar. Wil je in het huis blijven wonen? Dan moet jij jouw ex-partner uitkopen.

Meer informatie over het overnemen van de hypotheek, het uitkopen van een ex-partner en de onder- en overwaarde lees je op ‘Scheiden en de hypotheek’. Je vindt er ook een ‘checklist hypotheek’.

Terug naar boven