Hoeveel is onze eigen woning waard?

Gepubliceerd op 16-05-2023 door de Scheidingsplanner

Ons koophuis: hoeveel is het waard?

Als je gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het huis tussen beide partners. Of je nu de woning moet gaan verkopen of dat één van jullie in het huis blijft wonen en de hypotheek overneemt, het is belangrijk dat jullie de waarde van de woning goed laten bepalen. Dit kan door middel van een taxatie door een onafhankelijke taxateur of makelaar. Jullie weten dan wat de reële marktwaarde van jullie woning is.

Het belang van een goede waardebepaling

Het is van belang een juiste waarde vast te stellen en wel om de volgende 3 redenen:

  • De Belastingdienst kijkt graag met jullie mee als jullie goederen verdelen als gevolg van een scheiding. Wordt in de verdeling aan één van beide echtelieden teveel toebedeeld dan kan er sprake zijn van een schenking met schenkbelasting als gevolg. Als je een woning laat taxeren door een onafhankelijk deskundige en je past deze taxatiewaarde toe in de onderlinge verdeling kan de Belastingdienst geen schenkingsgedachte aantonen.
  • Als jullie samen tot een verdelingswaarde komen en deze waarde toepast in de verdeling van goederen kan het zijn dat in de toekomst bij een feitelijke verkoop van de woning een andere waarde en daarmee opbrengst wordt gerealiseerd. Ter voorkoming van een frustratie is het opmaken van een taxatie aan te bevelen.
  • Bij een overname van een woning door één van de echtelieden dient er vaak een officiële waardebepaling te worden overhandigd als voorwaarde voor de beoordeling van hypotheekovername door de hypotheekverstrekker.

Overwaarde van de woning

Als dan blijkt dat de woning meer waard is dan de bestaande hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Dit bedrag aan overwaarde moeten jullie samen delen.

Minderwaarde of onderwaarde van de woning

Is de woning minder waard dan de hypotheekschuld, dan is er sprake van een minder- of onderwaarde. In feite is de schuld hoger dan de waarde van het huis. Ook deze schuld moeten jullie samen delen.

Terug naar boven