Hoeveel is onze eigen woning waard?

Gepubliceerd op 04-03-2019 door de Scheidingsplanner

Inhoudsopgave waarde woning bij scheiding

> Ons koophuis: hoeveel is het waard?
> Het belang van een goede waardebepaling
> Overwaarde van de woning
> Minderwaarde of onderwaarde van de woning

Ons koophuis: hoeveel is het waard?

Als u gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het huis tussen beide partners. Of u nu uw woning moet gaan verkopen of dat één van u in het huis blijft wonen en de hypotheek overneemt, het is belangrijk dat u de waarde van de woning goed laat bepalen. Dit kan door middel van een taxatie door een onafhankelijke taxateur of makelaar. U weet dan wat de reële marktwaarde van uw woning is.

Het belang van een goede waardebepaling

Het is van belang een juiste waarde vast te stellen en wel om de volgende 3 redenen:

  • De Belastingdienst kijkt graag met u mee als u goederen verdeeld als gevolg van een scheiding. Wordt in de verdeling aan één van beide echtelieden teveel toebedeeld dan kan er sprake zijn van een schenking met schenkbelasting als gevolg. Als u een woning laat taxeren door een onafhankelijk deskundige en u past deze taxatiewaarde toe in de onderlinge verdeling kan de Belastingdienst geen schenkingsgedachte aantonen.
  • Als u samen tot een verdelingswaarde komt en deze waarde toepast in de verdeling van goederen kan het zijn dat in de toekomst bij een feitelijke verkoop van de woning een andere waarde en daarmee opbrengst wordt gerealiseerd. Ter voorkoming van een frustratie is het opmaken van een taxatie aan te bevelen.
  • Bij een overname van een woning door één van de echtelieden dient er vaak een officiële waardebepaling te worden overhandigd als voorwaarde voor de beoordeling van hypotheekovername door de hypotheekverstrekker.

Overwaarde van de woning

Als dan blijkt dat de woning meer waard is dan de bestaande hypotheekschuld is er sprake van een overwaarde. Dit bedrag aan overwaarde moet u samen met uw ex-partner delen.

Minderwaarde of onderwaarde van de woning

Is de woning minder waard dan de hypotheekschuld, dan is er sprake van een minder- of onderwaarde. In feite is de schuld hoger dan de waarde van het huis. Ook deze schuld moet u samen delen.

Terug naar boven