De scheidingsmelding

Gepubliceerd op 17-05-2022 door de Scheidingsplanner

Hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden?

Na lang wikken en wegen neem je uiteindelijk toch het besluit om te gaan scheiden. Je hebt zeer waarschijnlijk eerst alle voor- en nadelen over scheiden of blijven op een rijtje gezet. Daarnaast heb je nagedacht over wat voor jou de gevolgen van de scheiding zijn. En wellicht heb je eerst nog onderzocht of jullie relatie nog een kans had. Maar nu weet je het zeker: ik wil de scheiding aanvragen. Zodra je de knoop hebt doorgehakt, sta je voor een moeilijke opgave: de scheidingsmelding. Oftewel, hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden? We geven je graag een aantal tips hoe je het beste met de scheidingsmelding om kunt gaan.

Inhoudsopgave scheidingsmelding partner

> Het belang van de scheidingsmelding
> Tips voor de scheidingsmelding
> Scheidingsmelding naar de kinderen

Het belang van de scheidingsmelding

Of jouw partner nu wel of niet al op de hoogte is van jouw twijfels over jullie relatie, ga altijd zorgvuldig om met de scheidingsmelding. De wijze waarop je jouw partner informeert dat je wil scheiden heeft veel invloed op de scheiding. Je kunt veel problemen tijdens de scheidingsprocedure voorkomen als de scheidingsmelding aan jouw partner op een goede manier verloopt. Meldt het dus niet uit emotie tijdens een ruzie, maar besteed aandacht aan het gesprek met jouw partner.

Tips voor de scheidingsmelding

Het gesprek met jouw partner vraagt om een goede voorbereiding. Zorg ervoor dat je voor jezelf jouw redenen om te gaan scheiden goed in kaart hebt gebracht. Een goede uitleg van jouw beweegredenen schept voor jouw partner duidelijkheid in het waarom. Daarnaast zijn deze tips van belang voor een goede scheidingsmelding:

  • Misschien een open deur, maar vertel jouw partner persoonlijk dat je wil gaan scheiden. Een e-mail of een WhatsApp is echt uit den boze!
  • Kies voor een rustig moment en neem de tijd voor het gesprek. Zorg ervoor dat jullie kinderen niet in de buurt zijn.
  • Draai niet om de boodschap heen en vertel op een rustige toon dat je wil scheiden. Leg uit wat voor jou de redenen is om uit elkaar te gaan.
  • Geef jouw partner ruimte om te reageren of vragen te stellen. Ga niet inhoudelijk in op verwijten, blijf rustig en geef jouw partner de tijd om zijn/haar emoties te uiten.
  • Bedenk dat jouw partner door de emoties en angst misschien op een manier kan reageren die eigenlijk helemaal niet bij zijn/haar karakter past. Houd hier rekening mee.
  • Na de scheidingsmelding komt ontkenning bij een partner vaak voor. Het kan dus zijn dat je de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen.
  • Als je voor 100% achter jouw beslissing staat geef de ander dan geen hoop, maar blijf aangeven dat de scheiding voor jou echt de enige weg is.
  • De scheidingsmelding is niet geschikt om direct afspraken te willen maken over bijvoorbeeld jullie koopwoning, de kinderen of de financiën. Hiervoor maken jullie samen een vervolgafspraak op een later tijdstip.
  • Blijf ook in de periode na het gesprek jouw partner ruimte geven om te reageren op jouw besluit. Jouw partner heeft tenslotte tijd nodig om jouw beslissing te verwerken.

Scheidingsmelding naar de kinderen

Na de scheidingsmelding aan jouw partner, wacht de volgende lastige opgave: de scheidingsmelding aan jullie kinderen. Wacht hier niet al te lang mee, je wil tenslotte niet dat jullie kinderen van iemand anders horen dat jullie gaan scheiden. Wat voor kinderen verder van belang is lees je hier: ‘Scheiden, hoe vertel ik het mijn kind?

Terug naar boven