Hoe zit het met de belasting en alimentatie?

Gepubliceerd op 27-12-2017 door de Scheidingsplanner

Hoe moet u de alimentatie in uw belastingaangifte verwerken?

Jaarlijks worden er veel fouten gemaakt in de eerste belastingaangifte na een scheiding. Daarom zetten we het verwerken van de ontvangen of betaalde kinder- en partneralimentatie in de belastingaangifte hier graag even voor u op een rijtje.

U ontvangt partneralimentatie

Als u partneralimentatie ontvangt, moet u deze invullen onder ‘andere inkomsten’ (Box 1) bij uw aangifte inkomstenbelasting. Dit houdt in dat u er waarschijnlijk nog inkomstenbelasting over moet betalen.

De kosten die u maakte om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, zoals advocaatkosten, zijn bij uw aangifte inkomstenbelasting eenmalig als aftrekbare kosten in te vullen.

De Scheidingsplanner adviseert om via een voorlopige aanslag van de Belastingdienst de inkomsten uit alimentatie op te geven. U betaalt dan maandelijks belasting over de partneralimentatie. Dit voorkomt verrassingen na afloop van het jaar.

U ontvangt kinderalimentatie

De ontvangen kinderalimentatie hoeft u niet in te vullen op uw belastingaangifte. De kosten die u maakt om de alimentatie voor uw kinderen te ontvangen, zijn niet aftrekbaar.

U betaalt partneralimentatie

De alimentatie die u betaalt voor uw ex-partner, kunt u opgeven als aftrekpost. Dit geldt voor de alimentatie als periodieke betaling, maar ook voor een afkoopsom ineens. U kunt een voorlopige aanslag aanvragen en ontvangt dan maandelijks de teruggave inkomstenbelasting. Vanaf 2020 geldt er overigens een lagere fiscale aftrekbaarheid van de partneralimentatie.

U betaalt kinderalimentatie

Als u kinderalimentatie betaalt, dan kunt u tot 2017 een aftrekpost ‘uitgaven voor levensonderhoud kinderen’ op uw aangifte inkomstenbelasting invullen. Vanaf 2017 is dit niet meer mogelijk.

Heeft u vragen over alimentatie of de fiscale gevolgen hiervan? Neemt u dan gerust contact met ons op. De Scheidingsplanner kan u hier dan nader over informeren.

Terug naar boven