Hoe zit het met de belasting en alimentatie?

Gepubliceerd op 27-12-2017 door de Scheidingsplanner

Hoe moet je de alimentatie in de belastingaangifte verwerken?

Jaarlijks worden er veel fouten gemaakt in de eerste belastingaangifte na een scheiding. Daarom zetten we het verwerken van de ontvangen of betaalde kinder- en partneralimentatie in de belastingaangifte hier graag even voor je op een rijtje.

Je ontvangt partneralimentatie

Als je partneralimentatie ontvangt, moet je deze invullen onder ‘andere inkomsten’ (Box 1) bij de aangifte inkomstenbelasting. Dit houdt in dat je er waarschijnlijk nog inkomstenbelasting over moet betalen.

De kosten die je maakte om de alimentatie daadwerkelijk te ontvangen, zoals advocaatkosten, zijn bij jouw aangifte inkomstenbelasting eenmalig als aftrekbare kosten in te vullen.

De Scheidingsplanner adviseert om via een voorlopige aanslag van de Belastingdienst de inkomsten uit alimentatie op te geven. Je betaalt dan maandelijks belasting over de partneralimentatie. Dit voorkomt verrassingen na afloop van het jaar.

Je ontvangt kinderalimentatie

De ontvangen kinderalimentatie hoef je niet in te vullen bij de belastingaangifte. De kosten die je maakt om de alimentatie voor jullie kinderen te ontvangen, zijn niet aftrekbaar.

Je betaalt partneralimentatie

De alimentatie die je betaalt voor jouw ex-partner, kun je opgeven als aftrekpost. Dit geldt voor de alimentatie als periodieke betaling, maar ook voor een afkoopsom ineens. Je kunt een voorlopige aanslag aanvragen en ontvangt dan maandelijks de teruggave inkomstenbelasting. Vanaf 2020 geldt er overigens een lagere fiscale aftrekbaarheid van de partneralimentatie.

Je betaalt kinderalimentatie

Als je kinderalimentatie betaalt, dan kun je tot 2017 een aftrekpost ‘uitgaven voor levensonderhoud kinderen’ op jouw aangifte inkomstenbelasting invullen. Vanaf 2017 is dit niet meer mogelijk.

Heb je vragen over alimentatie of de fiscale gevolgen hiervan? Neem dan gerust contact met ons op. De Scheidingsplanner kan je hier dan nader over informeren.

Terug naar boven