10 misverstanden over partneralimentatie

Gepubliceerd op 04-08-2019 door de Scheidingsplanner

Wat zijn de meest voorkomende misverstanden over partneralimentatie?

Als u gaat scheiden, dan kunt u misschien recht hebben op partneralimentatie. Hoe lang en op hoeveel u recht kunt hebben, hangt af van de omstandigheden. Partneralimentatie is vaak een lastig onderwerp tijdens een scheiding. Dat komt meestal door de tegenstrijdige belangen die beide partijen hebben. En door misverstanden die over partneralimentatie bestaan. Om u op weg te helpen, hebben wij een top 10 van misverstanden over partneralimentatie samengesteld.

Man moet altijd betalen voor vrouw

Dit is een veelgehoord misverstand. De man betaalt niet automatisch voor de vrouw, het is echter vaak wel de uitkomst, omdat de inkomens verschillend zijn. De vrouw verdient namelijk over het algemeen minder dan de man, omdat zij meestal parttime werkt en vaker voor de kinderen zorgt.

De vastgestelde duur van partneralimentatie ligt vast

Nee, dat klopt niet. Er zijn weliswaar wettelijke richtlijnen voor de duur van de partneralimentatie, de rechtbank kan echter beslissen om bijvoorbeeld bij veranderde omstandigheden de duur van de partneralimentatie aan te passen. Het verlies van een baan is een voorbeeld van een veranderde omstandigheid.

Partneralimentatie geldt alleen bij een huwelijk

Veel mensen denken dat het recht op partneralimentatie alleen bij een huwelijk bestaat. Maar partneralimentatie moet soms ook worden betaald na het verbreken van een geregistreerd partnerschap. Voor samenwoners bestaan er geen wettelijke regels met betrekking tot het betalen van partneralimentatie, tenzij er andere afspraken in het samenlevingscontract staan of als u zelf toch andere afspraken wilt maken.

Alimentatie wordt alleen berekend aan de hand van mijn inkomen

Inkomen is één van de factoren die meespelen bij de hoogte van het alimentatiebedrag. Andere factoren zijn onder meer de behoefte (welk bedrag is er nodig om de huidige levensstandaard van de partner en de kinderen voort te zetten) en de draagkracht (hoeveel geld heeft u allebei te besteden en wat blijft over voor de alimentatie).

Dé gids voor scheidende stellen

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan gratis ons digitale scheidingsboekje “Een nieuwe start”. In dit boekje vertellen wij u alles wat u moet weten over scheiden, de zaken die geregeld moeten worden en de keuzes die u hierin kunt maken. Ook bieden we een praktisch overzicht van de te nemen stappen.

Scheidingsboekje aanvragen

Scheidingsboekje

Er is altijd recht op alimentatie

Partneralimentatie speelt een rol als de inkomens van u en uw ex-partner verschillen. Als één van de partners niet (volledig) in eigen onderhoud kan voorzien, draagt degene met het hoogste inkomen bij aan de kosten van levensonderhoud van degene met het laagste inkomen.

De partneralimentatie is niet fiscaal aftrekbaar

Kinderalimentatie is inderdaad niet fiscaal aftrekbaar, echter de partneralimentatie kunt u wel degelijk fiscaal aftrekken als 'Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen'.

Bij vreemdgaan of overspel vervalt het recht op alimentatie

De reden van de scheiding heeft geen invloed op het recht van partneralimentatie. Bij overspel vervalt het recht op alimentatie dus normaal gesproken niet.

Partneralimentatie eindigt bij pensioen

De alimentatie loopt ook door bij het behalen van de pensioenleeftijd. Wel ontstaat er een nieuwe situatie, waardoor er een herberekening zal moeten plaatsvinden.

Partneralimentatie eindigt als ex een nieuwe relatie heeft

Alleen als de alimentatie ontvangende ex-partner gaat samenleven met een nieuwe partner, vervalt de partneralimentatie. Als er wel een relatie met een nieuwe partner is, maar er wordt niet samengeleefd, dan loopt de partneralimentatie gewoon door.

Ervan afzien is voor altijd

Als de alimentatiebetaler al een aantal schulden op zich neemt, kan er onderling worden afgesproken dat de alimentatieontvanger afziet van alimentatie. Toch kan de alimentatieontvanger eventueel in een later stadium alsnog succesvol alimentatie afdwingen als hij/zij niet in het eigen onderhoud kan voorzien.

TIP: voorkom misverstanden met een goede alimentatieberekening

Alimentatie is tijdens het scheidingstraject meestal al een flink punt van discussie. Vooral de hoogte van de partneralimentatie kan vaak een struikelblok vormen. Misverstanden over de partneralimentatie dragen niet bij aan een goede relatie met elkaar na de scheiding, terwijl dit - zeker als u kinderen heeft - enorm belangrijk is. Laat daarom altijd uw alimentatie berekenen door een financieel expert zoals de Scheidingsplanner.

Wij kijken bij de berekening niet alleen naar de globale wettelijke bepalingen, maar ook naar wat in uw situatie reëel is. Hierbij houden we rekening met alle daadwerkelijke (voorspelde) uitgaven die beide partners na de scheiding hebben. Beide ex-partners kijken op die manier bij elkaar in de portemonnee en kunnen vervolgens samen beoordelen wat nu redelijk naar elkaar toe is. Door het op deze manier inzichtelijk maken van de alimentatie, kunnen op termijn veel misverstanden voorkomen worden. 

Klopt de vastgestelde alimentatie nog?

Tot slot kan uw situatie nadat u gescheiden bent natuurlijk altijd wijzigen. Zo kunt u te maken krijgen met verandering van inkomen, een nieuwe baan met een gewijzigd inkomen of een nieuwe partner. Dit kunnen redenen zijn om de alimentatie te herberekenen, zodat duidelijk wordt wat een reële alimentatie zou zijn in uw nieuwe situatie. En bent u het samen eens over de uitkomst? Laat de nieuwe afspraken dan goed vastleggen om nieuwe misverstanden te voorkomen. 

Terug naar boven