Scheiden en eigen huis

Eigen huis en scheiding

Een eigen huis is bij een scheiding meestal een lastig onderwerp. Niet alleen op financieel gebied, maar vaak ook emotioneel. Uw eigen huis is immers dé plek waar u zich waarschijnlijk al jaren thuis voelt. Uw droomhuis, waar u samen wellicht lang naar gezocht heeft. Maar als u gaat scheiden, dan gaat uw woonsituatie veranderen. Minimaal een van u zal de woning gaan verlaten. Hoe moet u het huis dan gaan verdelen? Kunt u de hypotheek van het koophuis na de scheiding overnemen? Hoe zit het met de waardebepaling van de woning? Moet u uw ex-partner uitkopen? Allerlei vragen waar de Scheidingsplanner als financieel specialist u uitstekend mee kan helpen.

Wat te doen met ons huis bij een scheiding?

Allereerst is het belangrijk om uw situatie in kaart te brengen, zodat we u goed kunnen adviseren over alle vragen die bij u spelen. Deze vragen spelen hierbij een belangrijke rol:

  • Is de woning eigendom van één van u of gezamenlijk bezit?
  • Rest er nog een hypotheekschuld op het koophuis?
  • Heeft de woning overwaarde?
  • Heeft één van beiden de wens om in het huis te blijven wonen?
  • Welke verzekeringen of beleggingen zijn er aan de hypotheek gekoppeld?

We horen overigens tijdens dit begintraject vaak de vraag: “Eerst scheiden of eerst huis verkopen”? Laten we voorop stellen dat het voor de scheidingsprocedure niet noodzakelijk is dat de woning eerst verkocht wordt. Daarnaast is het niet wenselijk om hierover overhaaste beslissingen te nemen. Wij adviseren u om eerst alle wensen en mogelijkheden goed op een rijtje te zetten, voordat u beslist wat u met het huis doet na de scheiding.

Huis verdelen bij scheiding

Als u gaat scheiden en samen een eigen huis bezit, dan is er bij de echtscheiding sprake van een verdeling van het huis tussen beide partners. Als het huis door de scheiding moet worden verkocht, moeten beide partners delen in de opbrengst. Of als een van u beiden na de scheiding in het huis blijft wonen, dan moet de hypotheek op naam van die partner gezet worden. De andere partner moet vervolgens uitgekocht worden. Welke optie u ook kiest, het is belangrijk om alle aspecten die bij de verdeling van de woning komen kijken goed te regelen. U wilt immers ook na de scheiding een plezierige plek hebben om thuis te komen!

Waardebepaling van de woning bij de scheiding

De waardebepaling van het koophuis is een belangrijk onderdeel tijdens het maken van de financiële afspraken. Een waardebepaling is nodig, ongeacht of de woning verkocht gaat worden of niet, omdat een van u beiden in het huis blijft wonen. Aan de hand van de waardebepaling wordt de hoogte van het verkoop- of uitkoopbedrag vastgesteld. De waardebepaling van het huis kan door een erkend taxateur uitgevoerd worden. Dit heeft als extra voordeel dat eventuele toekomstige discussies over de waarde kunnen worden voorkomen.

Kan ik de hypotheek overnemen na de scheiding?

Bij een scheiding met een eigen huis horen wij, om diverse redenen, vaak de wens dat een van de partners in de eigen woning kan blijven wonen. Om te bepalen of de wens om de woning over te nemen realiseerbaar is, zal eerst nagegaan moeten worden of dit financieel mogelijk is. Dit betekent dat eerst uw inkomen na de scheiding inzichtelijk moet zijn, zodat bekeken kan worden of u de hypotheek van de woning kunt betalen. Als dit financieel haalbaar is, wordt na de scheiding de hypotheek door de blijvende partner overgenomen. U zet het huis na de scheiding dan op één naam.

Uitkopen partner

Als u na de scheiding in de woning blijft wonen en de hypotheek overneemt, dan moet u uw ex-partner uitkopen. Uw ex-partner heeft hierbij recht op de helft van de waarde van de woning. De uiteindelijke waarde van het koophuis hangt af van de waardebepaling en de huidige hypotheek. Ligt de taxatiewaarde hoger dan de huidige hypotheek, dan is er sprake van overwaarde. U moet in deze situatie de helft van de overwaarde uitbetalen aan uw ex-partner. Is er echter sprake van onderwaarde, dan moet uw ex-partner de helft van de onderwaarde aan u uitbetalen.

Verdeling huis bij huwelijkse voorwaarden

Bent u op huwelijkse voorwaarden getrouwd? Dan gelden voor de verdeling van het huis de voorwaarden die u in uw huwelijkse voorwaarden heeft opgenomen. Bekijk dus goed of u voor een koude uitsluiting of een beperkte gemeenschap heeft gekozen. Ook kan het zijn dat u verrekenbeding met elkaar heeft afgesproken, controleer dan goed of u elk jaar de financiën met elkaar verrekend heeft. Het is meestal verstandig om een financieel specialist mee te laten kijken, omdat hier best wel wat ogen en haken aan zitten. De Scheidingsplanner helpt u graag.

Hypotheek na scheiding

Wilt u na de scheiding een nieuwe woning kopen? Bepaal dan ook welk bedrag u aan eigen middelen kunt inbrengen, welk belang u hecht aan het aflossen van de hypotheekschuld en in welke vorm u een hypotheek wenst af te sluiten. Vindt u het lastig om deze vragen te beantwoorden? Schakel dan altijd een financieel deskundige in. De Scheidingsplanner kan al tijdens het scheidingstraject beoordelen welke woonwensen er voor u mogelijk zijn of niet. Wij bekijken uw huidige situatie en zetten alle keuzemogelijkheden voor u op een rijtje. Hierdoor kunnen wij u snel duidelijkheid en rust geven.

Scheiden en eigen woning fiscaal

De fiscale regels rondom scheiden en eigen woning worden over het algemeen onderschat. Meestal omdat men niet op de hoogte is van de regels en mogelijkheden die gelden. Ook de mediator of de advocaat heeft vaak de financiële en fiscale kennis niet in huis om dit goed te regelen. De Belastingdienst constateert dan ook veel fouten in de belastingaangifte van scheidende stellen. Met als gevolg dat scheidende mensen veel geld mislopen of juist een boete krijgen. Dat laat u zich toch niet gebeuren?

Aanvullende producten hypotheek

In veel gevallen is aan de hypotheekschuld een product verbonden om in de toekomst de hypotheek (deels) af te lossen. Dat kan bijvoorbeeld een spaarverzekering, een beleggingsrecht of een kapitaalverzekering zijn. Wat gaat u met dit opgebouwde vermogen doen bij de scheiding? Heeft u het nodig voor een nieuwe hypotheek of juist niet, omdat u op basis van de nieuwe fiscale regels toch al grotendeels moet gaan aflossen op de hypotheek? En hoe gaat u dit spaarpotje onderling verdelen? Allemaal vragen waar wij u mee kunnen helpen.

Scheiden met een eigen huis bij de Scheidingsplanner

Bij de verdeling van de eigen woning bij een scheiding komt dus aardig wat kijken. Wat is de waarde van de woning en de hoogte van de resterende hypotheekschuld? Welke verzekeringen of beleggingen zijn aan de woning verbonden? Kan een van u er blijven wonen of wordt het huis verkocht? Kortom, de verdeling van het huis kan nogal een klus zijn. De Scheidingsplanner helpt u hier graag bij, of u het huis nu wilt behouden of wilt verkopen. Wij zetten niet alleen alle financiële zaken voor u op een rij, maar we geven ook antwoord op praktische vragen. Bijvoorbeeld wat de nieuwe hypotheeklasten zijn, maar ook hoe u deze verandering in uw belastingaangifte opneemt. Zo heeft u snel duidelijkheid, zodat u straks naar volle tevredenheid kunt wonen; in welk huis dan ook!