Verdeling feestdagen na de scheiding

Gepubliceerd op 21-12-2020 door de Scheidingsplanner

Hoe verdelen we de feestdagen na de scheiding?

In de praktijk zien wij dat het voor de verdeling van feestdagen voor ouders niet altijd makkelijk is om goede afspraken te maken. Dat komt vaak doordat levens en plannen in de loop van de tijd kunnen veranderen. Daarnaast zijn er meestal meerdere personen waarmee je, samen met de kinderen, de feestdagen wenst te vieren. Denk aan opa’s, oma’s, ex-schoonouders, nieuwe schoonouders en nieuwe partners met kinderen die soms ook met een omgangsregeling te maken hebben. Het is daarom verstandig om ruim op tijd de komende feestdagen met elkaar te bespreken. Hiermee voorkom je teleurstellingen en onduidelijkheden. Je leest hier vijf tips, hoe je dit het beste met elkaar kunt aanpakken.

1. Overleg op tijd

Als er met veel mensen en bijbehorende wensen rekening moet worden gehouden, dan kan de invulling van de feestdagen best wel een hele puzzel worden. Ga dus ruim op tijd met elkaar in gesprek over hoe de feestdagen ingevuld gaan worden. Dat voorkomt stress. Ook geeft het de kinderen rust als zij op tijd weten waar ze tijdens de feestdagen zijn.

2. Hou het simpel (en maak afspraken)

Je zult niet de hele kerstperiode met de kinderen kunnen doorbrengen. De kinderen willen in deze periode ook bij de andere ouder zijn. Andersom heeft de andere ouder ook behoefte aan een fijne kerst. Probeer wel in de verdeling van de feestdagen zo min mogelijk af te wijken van de reguliere zorgregeling. Voorkom tijdens de feestdagen een voortdurend heen-en-weer gereis voor de kinderen. Wees juist creatief in de afspraken

3. Breek met traditie

De scheiding brengt veranderingen met zich mee, ook rondom de viering van de kerstperiode. Ga er niet op voorhand van uit dat oude tradities altijd gehandhaafd kunnen worden. Misschien is het juist een idee als de kinderen beide kerstdagen bij de ene ouder zijn en dat ze dan met oud en nieuw bij de andere ouder zijn? In het jaar daarop kun je dat dan weer omdraaien. Een dergelijke afspraak schept rust en duidelijkheid voor beide ouders én de kinderen. Bovendien kan deze afspraak meteen een paar jaar mee. Leg de gemaakte afspraken schriftelijk met elkaar vast, zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Het is fijn om deze afspraken aan elkaar te bevestigen via een e-mailbericht. Dan kun je het nog eens rustig terugkijken als je niet meer precies weet wat de afspraken ook alweer waren.

4. Gun elkaar als ouders de feestdagen

Ga niet eindeloos met elkaar in discussie over de verdeling van de feestdagen. Gun de andere ouder ook fijne feestdagen met de kinderen. Stel je flexibel op, geef elkaar ruimte en doe hier en daar wat water bij de wijn. Als je de ander wat gunt en geeft, krijg je zelf vaak ook meer terug. Probeer het maar, het zal je meer opleveren dan je verwacht. Zo worden het voor iedereen warme feestdagen!

5. Denk aan de kinderen

Vanzelfsprekend is het jullie verantwoordelijkheid om als samenwerkende ouders tot een passende verdeling van de feestdagen te komen. Het is beter als dit overleg in eerste instantie zonder de kinderen plaats vindt. Als er tijdens dat overleg onverhoopt toch onenigheid ontstaat, dan is het aan jullie als ouders om tot een oplossing te komen. Belast de kinderen niet met de verdeling van de feestdagen. Voor kinderen in de puberleeftijd kan het overigens wél fijn zijn om van tevoren met elkaar te bespreken welke wensen zij hebben. Probeer daar samen invulling aan te geven.

Terug naar boven