Scheidingsplanner Dymphie den Hollander

Gepubliceerd op 24-02-2023 door de Scheidingsplanner

Artikel van de maand

Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand deelt onze nieuwe collega Dymphie den Hollander haar persoonlijke verhaal over haar start en werk als Scheidingsplanner. In het interview vertelt zij uitgebreid over haar achtergrond, beweegredenen en werkwijze. Zo leer je onze Scheidingsplanners een beetje beter kennen.

Hoe ben jij in het vak van scheidingsbemiddelaar terecht gekomen?

“Na mijn financiële opleiding heb ik in 2013 gesolliciteerd bij de verzekeringstak van collega Gerard Heijnen. Hij had echter ondersteuning nodig bij zijn praktijk als Scheidingsplanner, daarom heb ik daar de financiële kant van een scheiding opgepakt. Dat vond ik leuk en mooi werk om te doen. Ik heb veel met cijfers en als je dan financiële plannen kunt maken en je klanten overzicht kunt geven, dan is dat gewoon fantastisch.

Ik vond mijzelf toen nog wel te jong om de redelijk zware gesprekken met de klanten aan te gaan, dat bleef Gerard doen. Naarmate de jaren verstreken dacht ik dat ik hier inmiddels wel klaar voor was en heb ik ook de gesprekken onder Gerard zijn vleugels opgepakt. Eerst samen en later alleen. Dat maakte dit werk voor mij nog leuker. Ik heb nu de uitdaging en de passie om mijn klanten in een face tot face gesprek al te voorzien van veel informatie en eventuele oplossingen. Dit maakt het plaatje compleet.”

Je bent nu zelf Scheidingsplanner geworden. Was dit een logische keuze?

“Ik wilde graag voor mijzelf beginnen, mijn eigen pad en aanpak bepalen. Ik kon natuurlijk een andere weg kiezen, maar de Scheidingsplanner heeft altijd als een warm bad aangevoeld. Dat we als vereniging naar vooruitgang streven past ook heel goed bij mij. Bovendien is het fijn om een achterban met veel kennis en kunde te hebben, waarop je altijd kunt teruggrijpen. Daarnaast hebben we jaarlijks opleidingsdagen, waardoor we altijd up-to-date zijn. Dat is veel waard.

Ook op marketinggebied is veel geregeld, zo hebben we een goede website met veel waardevolle informatie. Door mij aan te sluiten hoefde ik dit niet zelf op te gaan zetten. Alles bij elkaar maakte het gewoonweg een logische keuze. Ik had het geluk dat ik begin 2023 een aantal regio’s van Gerard kon overnemen. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen en hierdoor heb ik nu mijn eigen identiteit aan het gehele scheidingstraject gegeven.”

Wat heb je gedaan om je dit vak verder eigen te maken?

“Mijn hbo-opleiding Financial Service Management kwam goed van pas. Daarin zaten naast financiële planning, ook onderwerpen als hypotheken, vermogen en inkomen. Eigenlijk alle aspecten die ook op een scheiding van toepassing zijn. Na mijn besluit om voor mijzelf te gaan beginnen ben ik de opleiding tot Register Financieel Echtscheidingsadviseurs (RFEA) gaan volgen, deze opleiding heb ik in december 2022 met succes afgerond. In de opleiding zaten ook drie dagen training op het gebied van mediation en gesprekstechnieken, dat was heel fijn. De gesprekken zijn leuk om te doen en gaan nu erg goed.”

Wat vinden jouw klanten belangrijk in jouw begeleiding?

“Ze willen voornamelijk weten wat hun te doen staat. Ze willen dus uitgebreid geïnformeerd worden over wat er moet gebeuren. Daarnaast willen ze graag duidelijkheid en structuur, want dat geeft rust. Ook willen ze graag dat er oplossingen voor ze gevonden worden. Dat begrijp ik heel goed, want soms zijn er verschillende scenario’s mogelijk om een bepaalde weg te gaan bewandelen, waardoor hun wensen wel ingevuld kunnen worden.”

En wat vind jij belangrijk in jouw begeleiding?

“Allereerst dat ik rust en zekerheid kan bieden. Daarnaast is het belangrijk dat zij onder mijn begeleiding tot afspraken komen, waarmee ze op een goede manier aan een nieuwe toekomst kunnen bouwen. Dus zo min mogelijk losse eindjes en alles zoveel mogelijk vastleggen. Dat hoeft niet heel hard te zijn, ze kunnen altijd in overleg nog andere afspraken maken. Het vastleggen van afspraken maakt echter wel een einde aan de onzekerheid en juist die onzekerheid zorgt voor heel veel onrust. Mijn belangrijkste taak in het proces is dat ze met elkaar in gesprek blijven en dat er geen grote ruzies ontstaan, want dat helpt helaas niet voor een goede afwikkeling of afronding van de relatie .”

Wat vind je zo mooi aan dit werk?

“Het meest mooie vind ik dat ik mensen in dit emotionele traject houvast, structuur en oplossingen kan bieden. Dat ze keuzes hebben, omdat er soms meerdere opties zijn. Het is heel fijn dat je hiermee rust kunt creëren. Ik vind het ook fantastisch als mensen mij na afloop van het traject bedanken voor de rust en het overzicht die ik gegeven heb. En natuurlijk dat ze na soms hele emotionele trajecten weer op een goede manier verder kunnen met hun leven, ook met de kinderen. Natuurlijk kunnen de gesprekken voor mij soms ook zwaar zijn, maar als mensen je hun vertrouwen geven en je kunt hen helpen, geeft dat je ook weer energie. Dat alles bij elkaar maakt het een mooi vak.”

Wegen alle aspecten van een scheiding even zwaar?

“Wij begeleiden de financiële, fiscale, juridische en emotionele aspecten van een scheiding. Ik denk dat vooral het totaalplaatje moet kloppen, maar het menselijke aspect is wel een heel belangrijk onderdeel van mijn werk. Daarnaast wegen de belangen van de kinderen bij mij altijd heel zwaar in alle aspecten die bij een scheiding komen kijken. Daarom ontvangen mijn klanten ook het zogenoemde kindpakket. Dit is een informatiepakket met alles wat er rondom de kinderen geregeld moet worden waaronder een ouderschapsplan.

Het doel is om zo snel mogelijk duidelijkheid voor de kinderen te creëren. Dus wanneer zijn de kinderen bij wie, wie zorgt hiervoor en wie daarvoor? Ook als de kinderen nog heel erg jong zijn is die duidelijkheid heel belangrijk, want ook jonge kinderen krijgen vaak meer van de scheiding mee dan je denkt. Hoe eerder we de toekomst voor de ouders inzichtelijk hebben, des te sneller we de ouders en de kinderen rust kunnen bieden en ze weer verder kunnen.

Naast de praktische zaken in het kindpakket, biedt het kindpakket ook de mogelijkheid voor een gratis Kindgesprek met een gecertificeerde Kindercoach. Zij gaat circa 45 minuten met het kind of de kinderen in gesprek en aansluitend nog 15 minuten met de ouders. Tijdens dit gesprek krijgt het hele gezin tips en tricks hoe om te gaan met deze emotionele periode, hoe kunnen zij elkaar helpen. Dit is in veel dossiers al heel waardevol gebleken!“

Heb je tot slot nog een tip voor mensen die gaan scheiden?

“Zorg ervoor dat er rust en duidelijkheid ontstaat en blijf met elkaar in gesprek. Zoek ook iemand waar je een goed gevoel bij hebt om jullie te begeleiden. Luister naar elkaar en blijf op een goede manier met elkaar praten, ondanks dat je het ergens niet mee eens bent of dat je het anders had verwacht. Er valt overal wel een mouw aan te passen, dus blijf in overleg en blijf aangeven wat je wel en wat je niet wenst.”

Dymphie den Hollander - Scheidingsplanner Amersfoort - Apeldoorn - Arnhem - Barneveld - Ede-Wageningen - Ermelo–Harderwijk - Veenendaal

Scheidingsplanner Dymphie den Hollander

Alle artikelen van de maand

Terug naar boven