Vakantietips voor gescheiden ouders

Gepubliceerd op 16-06-2019 door de Scheidingsplanner

Tips voor de vakanties na de scheiding

De zomervakantie; we kijken er allemaal bijna het hele jaar naar uit. De vakantiebestemming uitzoeken, een lijstje maken van wat er allemaal in de koffer moet en de buren vragen om de post te verzorgen en de planten water te geven. Daarna kan de vakantiepret beginnen. Voor gescheiden ouders heeft de vakantieperiode echter vaak wat meer voeten in de aarde, zeker als het de eerste zomervakantie na de scheiding betreft. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we allemaal van een onbezorgde tijd kunnen genieten? We hebben een aantal vakantietips voor gescheiden ouders verzameld om de eerste stappen te kunnen zetten. 

1. Laat je kinderen aan de nieuwe situatie wennen

Als ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, brengt de tijd van vakantie vieren vooral veranderingen voor de kinderen mee. Voor de kinderen betekent dit meestal dat een deel van de vakantie met mama en een deel van de vakantie met papa wordt doorgebracht. Dat is niet alleen voor de betreffende ouder een nieuwe situatie, maar natuurlijk net zo goed voor de kinderen. Het is voor jouw kinderen belangrijk dat ze de tijd krijgen om zich rustig voor te bereiden op deze nieuwe wijze van vakantie vieren. Bespreek daarnaast ook met de kinderen wat hun eigen wensen voor de vakantieperiode zijn, wat vinden zij in deze nieuwe situatie fijn?

2. Nieuwe partners mee op vakantie

Als de nieuwe partner van papa of mama voor het eerst meegaat op vakantie, en misschien ook wel zijn/haar kinderen, dan verandert er nog meer voor de kinderen. In plaats van alleen met papa of mama op vakantie, wordt het dan ineens: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer!

Bedenk dat kinderen het vooral op vakantie leuk vinden om veel te doen met hun eigen ouders. Als de aandacht van die ouder in deze nieuwe situatie over meer personen verdeeld moet worden, komen de kinderen hierdoor minder in beeld. En als deze andere personen in hun ogen ook nog eens ‘vreemden’ zijn, bijvoorbeeld omdat de kinderen alleen nog maar enkele uurtjes per week te maken hebben gehad met de nieuwe partner en haar/zijn gezin, kan het zo maar gebeuren dat de kinderen dit als niet leuk ervaren.

3. Zorg op tijd voor de benodigde documenten

Omdat het nog vaak fout gaat, herhalen we deze tip nog maar een keer. Als jij als gescheiden ouder met je kinderen naar het buitenland op vakantie gaat, regel dan op tijd – naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen – ook de onderstaande formulieren om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Geboorteakte *
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Kopie retourticket van het kind (indien van toepassing)
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Optioneel: neem een kopie van het ouderschapsplan mee

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig. Controleer bovendien ook tijdig of bovengenoemde lijst nog actueel is!

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

4. Tijdens de vakantie

Hoe ga je als achterblijvende ouder om met het feit dat jouw ex-partner met jullie kinderen op vakantie is? Tijdens deze vakantie zul je ongetwijfeld je kinderen missen. Bedenk welke afspraken je als gescheiden, maar tevens samenwerkende ouders kunnen maken, om deze vakantieperiode voor iedereen zo fijn mogelijk te maken. Enkele contactmomenten voor de achterblijvende ouder tijdens zo’n vakantie kunnen heel aangenaam zijn. Bedenk ook meteen hoe het voor de kinderen zal zijn. Spreek als ouders samen af hoe vaak er telefonisch of ander contact kan zijn tussen alle betrokkenen. Op deze manier kan iedereen genieten van een fijne vakantie.

Hebben de kinderen nog geen eigen mobiele telefoon? Stem af wanneer jullie als ouders contact leggen, zodat de kinderen met de achterblijvende ouder kunnen bellen tijdens de vakantie. Vanzelfsprekend deel je deze afspraak met de kinderen, zodat zij ook weten waar ze aan toe zijn. Als de kinderen wel een eigen mobiele telefoon hebben, houdt dan contact op een dusdanige manier dat zowel de vakantievierende ouder als de achterblijvende ouder er geen last van ondervinden. En zorg dat je positief blijft over het contact tussen de andere ouder met de kinderen.

5. Geniet van jouw vrije tijd zonder de kinderen

Wat ga jij zelf doen in de periode dat de kinderen zonder jou op vakantie zijn? Maak een plan voor jezelf voor deze periode zonder de kinderen. Je hebt immers jouw handen vrij om alles aan te pakken wat je zou willen. Misschien eindelijk eens die langgekoesterde stedentrip ondernemen? Of zijn er nog dingen aan of rond het huis te doen?

Veronachtzaam jezelf niet door in deze periode een overvolle werkagenda aan te houden, omdat je dan zo min mogelijk aan de kinderen kunt denken. Probeer op een zo goed mogelijke balans te vinden in deze periode: geniet van deze ‘ik-tijd’. Dit zal net na de scheiding wellicht niet meevallen. Probeer jezelf stap voor stap te laten wennen aan de nieuwe situatie en gun jezelf de tijd hierin een nieuwe werkbare toekomst te vinden.

Terug naar boven