Scheiden en dan?

Uit elkaar en dan?

‘Scheiden en dan’ is vaak het eerste wat u zich zult afvragen als u overweegt om uw relatie te beëindigen. U heeft waarschijnlijk tal van vragen, zoals ga ik scheiden of niet? En als ik ga scheiden, waar moet ik dan beginnen? Wat is de financiële impact van de scheiding? En wat komt er straks allemaal op ons af? Wij helpen u graag op weg en geven ook een aantal tips.

Scheiden of niet?

Scheiden of niet is een van de grootste dilemma’s in een mensenleven. Een beslissing die u niet gemakkelijk zult nemen, want een scheiding kent veel emotionele, financiële en praktische consequenties. U wilt dus zeker zijn van uw zaak en niet alleen vanuit uw emoties een beslissing nemen. Wanneer besluit u om te scheiden en wanneer om te blijven? En wat zijn de gevolgen van de scheiding?

Lees meer over scheiden of blijven

Scheiden, wat moet ik regelen?

‘Ik ga scheiden, maar wat moet ik regelen?’ is misschien wel de meest gestelde vraag op het moment dat de knoop definitief is doorgehakt. En dat is geen gekke vraag, er gaat immers veel op u afkomen. Uiteraard start het scheidingsproces met de scheidingsmelding naar uw partner en naar uw kinderen. Oftewel ‘hoe vertel ik mijn partner dat ik wil scheiden’ en vervolgens ‘hoe vertellen we het de kinderen?’.

Heeft u deze moeilijke stappen achter de rug, dan is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Waarom? Scheiden is geen gemakkelijke opgave. Zeker als u voor het eerst met een scheiding te maken heeft is alles onbekend terrein voor u. U moet samen veel gaan regelen en afspraken gaan maken. En die afspraken, bijvoorbeeld over de kinderen en de financiën, gaan de komende jaren van uw leven bepalen.

Zoek daarom een scheidingsadviseur die u helpt met het maken van afspraken, u informeert over uw (financiële) rechten en plichten, de afspraken aan de wet- en regelgeving toetst en controleert of de afspraken ook belastingtechnisch kloppen. Bij de Scheidingsplanner bent u aan het juiste adres.

Zeker als u voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, weet u vaak niet wat er allemaal op u afkomt. Wij hebben daarom voor u een stappenplan scheiden samengesteld. Het stappenplan geeft u inzicht in wat u allemaal moet regelen voor uw scheiding en wat er allemaal bij een scheiding komt kijken. Ons stappenplan scheiden helpt u stapsgewijs door het scheidingstraject. Daarnaast biedt het stappenplan u een goede voorbereiding op uw scheiding, zodat u niets gaat vergeten en weloverwogen beslissingen kunt nemen.

Ga naar het 'Stappenplan scheiden'

Scheiden en dan: de scheiding aanvragen

Voor het aanvragen van uw scheiding moet een verzoekschrift bij de rechtbank ingediend worden. Dit geldt altijd bij een huwelijk en bij een geregistreerd partnerschap als u minderjarige kinderen heeft. Voordat deze stap kan worden gezet, heeft u echter al een heel voortraject achter de rug. De scheiding aanvragen bij de rechtbank is namelijk de laatste stap in uw scheidingstraject. U zult eerst moeten beslissen of u samen of alleen de scheiding wilt aanvragen en u moet uw afspraken hebben vastgelegd, bij voorkeur in een echtscheidingsconvenant.

Lees meer over de scheiding aanvragen

Scheiden en dan financieel?

Het is geen geheim dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst bepalen. En toch worden juist de financiële zaken vaak het meest onderschat tijdens een scheiding. Scheidende mensen denken er meestal te makkelijk over en kunnen dan achteraf voor verrassingen komen te staan. En achteraf is het over het algemeen lastig om zaken weer recht te trekken. Maak daarom altijd een financieel plan en besteed tijdens uw scheiding veel aandacht aan de volgende financiële zaken:

Lees meer over de financiën tijdens de scheiding

Scheiden op latere leeftijd

Scheiden op latere leeftijd is een ontwikkeling die de afgelopen jaren flink heeft doorgezet. Vooral op financieel gebied spelen bij de scheiding van 55-plussers bepaalde zaken een veel grotere hoofdrol. U zit tenslotte dichter tegen uw pensioen aan of bent misschien al met pensioen. Hierdoor is inzicht in de langere termijn wat betreft de inkomsten en uitgaven nog belangrijker dan als u jonger bent. Bij een scheiding op latere leeftijd speelt qua gevolgen vooral uw woonwensen, pensioenverevening, lijfrenteverzekering en de partneralimentatie een belangrijke rol.

Lees meer over scheiden op latere leeftijd

Kosten scheiding

De kosten van een scheiding zijn van diverse factoren afhankelijk. Een eenduidig antwoord op de vraag ‘wat kost een scheiding?’ kan dus helaas niet gegeven worden. De belangrijkste factor is toch wel uw situatie. 

Lees meer over 'wat kost een scheiding?'

Checklist scheiden

Veel scheidende mensen vinden het lastig om het overzicht te bewaren. En dat is niet gek, omdat er gewoonweg heel veel bij een scheiding komt kijken. U moet heel veel zaken gaan regelen en daarover met elkaar afspraken gaan maken. Om het scheidingstraject goed te doorlopen en goed te kunnen afsluiten is het belangrijk dat u niets vergeet. Onze checklist scheiden geeft inzicht in al deze zaken. De checklist is een handig hulpmiddel bij uw scheiding, die u helpt het overzicht te bewaren.

U kunt onze checklist scheiden hier aanvragen

Scheiden en dan: 3 tips

Tip 1: Probeer het samen te regelen

Probeer samen de scheiding te regelen, zowel voor uzelf als voor uw kinderen. Door samen in gesprek te blijven en in goed overleg afspraken te maken, heeft u veel minder kans om in een vechtscheiding terecht te komen. Daarnaast bespoedigt samen scheiden het proces en werkt het kostenbesparend. Bovendien worden in onderling overleg altijd de beste afspraken gemaakt. Wij kunnen u met behulp van mediation uitstekend begeleiden in het gehele scheidingsproces.

Tip 2: Maken samen duidelijke afspraken over kinderen

Maak samen afspraken over de kinderen. Om uw kinderen na de scheiding een goede basis te kunnen bieden, moet u tijdens de scheiding veel aandacht besteden aan alle zaken die met hun nieuwe toekomst te maken hebben. Probeer daarom zoveel mogelijk afspraken over dagelijkse dingen concreet en gedetailleerd vast te leggen. In de praktijk blijkt namelijk vaak dat geen of vage afspraken in het ouderschapsplan na de scheiding tot misverstanden en conflicten leiden. Dit wilt u natuurlijk te alle tijde voorkomen.

Tip 3: Schakel een financieel expert in

Een onderzoek geeft aan dat veel mensen kampen met de financiële gevolgen van een scheiding. Dat komt onder meer doordat meer dan de helft van de ondervraagden geprobeerd heeft zelf zijn financiële zaken af te handelen. Van de groep die geen financieel specialist heeft ingeschakeld heeft 80% daar spijt van. Zij geven aan vooral informatie gemist te hebben en hierdoor verkeerde afspraken hebben gemaakt. Andersom vindt 90% van de groep die wel de hulp van een financieel specialist heeft ingeroepen dat altijd bij een scheiding aan te raden.

Lees meer over financieel advies bij een scheiding

Is scheiden van tafel en bed een alternatief?

Veel mensen denken dat scheiden van tafel en bed een alternatief of tussenoplossing is voor een definitieve scheiding. En dat ze al van tafel en bed gescheiden zijn zodra ze apart van elkaar wonen. En dat ze dus ook geen echtscheidingsconvenant of een ouderschapsplan hoeven op te stellen. Niets is minder waar: een scheiding van tafel en bed heeft net zoveel consequenties als een ‘gewone’ scheiding.

Lees meer over scheiden van tafel en bed

Meer inzicht in scheiden en dan?

Wilt u meer inzicht in wat er allemaal bij uw scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis digitale scheidingsboekje aan. U verkrijgt kennis rondom het scheidingsproces, de zaken die moeten worden geregeld en de keuzes die u daarbij kunt maken. Ook geeft dit boekje u een praktisch overzicht van de te nemen stappen. Kortom: ons scheidingsboekje biedt u waardevolle informatie rondom het vraagstuk scheiden.

Vraag hier ons gratis scheidingsboekje aan

Scheiden bij de Scheidingsplanner

Goed om te weten is dat de Scheidingsplanner alles in huis heeft om uw scheiding tot in de puntjes te verzorgen. Wij begeleiden u in het gehele proces, zorgen ervoor dat u samen de juiste afspraken maakt en wij maken uw gehele nieuwe financiële toekomst voor u inzichtelijk. Met onze aanpak biedt de Scheidingsplanner een totaaloplossing bij elke scheiding. Ook de juridische afwikkeling bij de rechtbank nemen wij u uit handen, u heeft geen eigen advocaat nodig. Neem gerust contact op met een vestiging bij u in de buurt voor een vrijblijvende afspraak.