Ik wil scheiden, maar ik durf niet

Gepubliceerd op 18-10-2022 door de Scheidingsplanner

Ik wil scheiden, maar...

Wat als je wilt scheiden, maar je denkt dat je niet kunt scheiden? Je kunt diverse redenen hebben om dit te veronderstellen. Wij horen bijvoorbeeld regelmatig: “Ik wil scheiden, maar ik durf niet.” Een reden kan bijvoorbeeld zijn, dat men bang is voor reacties uit de directe omgeving. Ook speelt de angst voor een onzekere toekomst vaak een grote rol. In dit artikel laten we een aantal Scheidingsplanners aan het woord, die hun ervaringen op dit gebied met jou delen. 

Ik wil scheiden, maar ik durf niet vanwege de onzekerheid

Als een relatie echt helemaal kapot is en het servies regelmatig spreekwoordelijk door de huiskamer vliegt, dan is de keuze om te gaan scheiden voor de hand liggend. Bij elkaar blijven is geen optie. Er moet hoe dan ook een oplossing komen. In dat geval wordt vaak de hulp van een advocaat gezocht om de scheiding te gaan regelen. Eenzijdig, want normale communicatie en overleg met de aanstaande ex-partner is op dat moment niet mogelijk.

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende beeld van een scheiding. Een einde met een knal. In heel veel gevallen is een scheiding echter een proces van jaren. Jaren van twijfel. Van wikken en wegen. Met periodes waarin het ook goed gaat in de relatie. Vaak ook zonder heftige ruzies. Maar wel met een gebrek aan goede communicatie tussen de partners. En met steeds minder redenen om nog bij elkaar te blijven.

Je hebt ook te maken met de angst om iets te beëindigen zonder dat je precies weet wat de gevolgen daarvan zijn. Wat gebeurt er met jouw vriendenkring en wat zullen jouw ouders ervan vinden. Welk effect heeft het op de kinderen? En wat betekent het voor je partner? Hoe zal die reageren als je die vertelt dat je wilt scheiden? En wat moet er met het huis? Kan een van de twee daarin blijven wonen? Of moet de woning verkocht worden? En wat dan? Waar moet ik straks van leven?

Wanneer trek je daadwerkelijk de conclusie om de relatie te beëindigen? Wat is daarvoor nodig? Dat is voor iedereen anders. Wat voor vrijwel iedereen hetzelfde is, is de onzekerheid en de twijfel. En de behoefte aan hulp.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Ik wil scheiden, maar ik durf niet voor de kinderen

Het komt nogal eens voor dat mensen voornemens zijn te scheiden, maar niet durven te scheiden, omdat er veel beperkende gedachten opspelen. Hierdoor denken zij dat zij niet kunnen scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat er jonge kinderen in het spel zijn. Uit eigen ervaring kan ik aangeven dat in sommige gevallen uit elkaar gaan juist de goede weg kan zijn.

Kinderen kunnen namelijk meer aan dan iedereen denkt. Zij hebben vaak meer moeite met de wetenschap dat hun ouders ongelukkig zijn. Uiteraard is een scheiding in eerste instantie niet wat de kinderen willen en gaan zij zeker een pittig verwerkingsproces tegemoet. Wanneer echter blijkt dat alle partijen weer gelukkig kunnen zijn, kunnen de kinderen ook zo snel mogelijk weer gelukkig verder!

Verder kan de onzekere toekomst er ook voor zorgen dat mensen besluiten toch maar bij elkaar te blijven. Echter, met de juiste begeleiding, worden er goede oplossingsmogelijkheden bedacht, die goed uitvoerbaar zijn en zorgen voor een betere, zekere en gelukkige toekomst. Wij als Scheidingsplanner kunnen mensen hier uitstekend mee van dienst zijn.

Scheidingsplanner Gerard Heijnen

Ik wil scheiden, maar ik durf niet vanwege de kosten

Er wordt vaak tegen de kosten van een scheidingstraject opgekeken. Dit leidt er soms toe dat mensen er vooralsnog van afzien om te gaan scheiden en ervoor kiezen om duurzaam gescheiden te gaan leven. Hierdoor lopen mensen echter vaak toeslagen mis, omdat men in deze situatie namelijk fiscaal partner en dus ook elkaars toeslagpartner blijft.

Gelukkig is er voor mensen met een laag inkomen en weinig of geen vermogen de optie om gebruik te maken van een toevoeging. Het grootste deel van de kosten voor een mediator en advocaat worden dan gedragen door de Raad voor Rechtsbijstand. Er geldt voor mensen die in aanmerking komen voor een toevoeging ook een korting op de griffierechten die door de rechtbank in rekening gebracht worden.

Er kan alleen gebruik worden gemaakt van een toevoeging als de mediator bij de Raad voor Rechtsbijstand geregistreerd is. Dit geldt voor lang niet alle mediators. Een registratie is alleen mogelijk als de mediator ook is aangesloten bij het MfN.

Scheidingsplanner Rudi Mertens

Ik wil scheiden maar durf het niet te zeggen

'Eerlijkheid duurt het langst', natuurlijk is dat zo. Maar hoe eerlijk durf je tegen je partner te zijn, als het niet goed gaat met jullie relatie? Dat je er geen vertrouwen meer in hebt dat die relatie nog gaat verbeteren. Dat je de moed hebt opgegeven. En dat je geen energie meer hebt om in je relatie te stoppen. Dat je iets anders, iets beters wilt?

Er zal nooit een goed moment zijn, om te zeggen wat je wilt zeggen tegen je partner. Maar niemand anders kan dat moment kiezen, dan jij. En natuurlijk zal je partner daarop reageren. Met verbazing, met verdriet of misschien wel boosheid. Na die reactie kun je echter wel stappen gaan zetten. Dan komt er hoe dan ook beweging in de situatie.

Als jullie, samen met een bemiddelaar, naar jullie nieuwe toekomst willen gaan kijken, dan kan de Scheidingsplanner daar prima bij helpen. Maar ook als je partner (nog) niet bereid is om in oplossingen te denken, dan kun je de Scheidingsplanner ook zelf inschakelen.

Scheidingsplanner Frank van Boxtel

Terug naar boven