Scheiden en het energiecontract

Gepubliceerd op 18-11-2022 door de Scheidingsplanner

Het energiecontact bij een scheiding

Als je gaat scheiden, dan heeft dit ook consequenties voor het energiecontract dat voor de woning is afgesloten. Wij merken dat er door de huidige hoge energieprijzen tijdens het scheidingstraject meer focus op de energiecontracten ligt. We leggen je hier daarom graag uit wat de mogelijke scenario’s zijn en geven je ook een aantal tips.

Wat gebeurt er met het energiecontract bij een scheiding?

Bij een scheiding is het nodig om - naast de woning - ook met elkaar afspraken te maken over het energiecontract. Uitgangspunt is dat het energiecontract persoonsgebonden is. Het energiecontract is dus niet adres- of woning-gebonden. Daarnaast is er voor de woning altijd slechts één energiecontract mogelijk. Dit betekent dat niet meer dan een van de beide partners eigenaar is van het contract. De contracthouder kan in principe beslissen wat er met het contract gebeurt.

Hoe regel je de energie bij een scheiding?

Er zijn met betrekking tot het energiecontract 3 scenario’s mogelijk:

1) De contracthouder blijft in de woning en de partner vertrekt.

De contracthouder kan het contract behouden en de partner sluit een nieuw energiecontract af voor zijn/haar nieuwe woning. De contracthouder die in de woning blijft wonen hoeft dus in principe niets te ondernemen.

2) De contracthouder vertrekt en de partner blijft

De contracthouder mag het contract meeverhuizen naar zijn of haar nieuwe adres. Vaak kun je dit al geruime tijd van te voren aanvragen. De blijvende partner moet dan wel een spoedaanvraag indienen voor een nieuw energiecontract. Een standaard aanvraag kan namelijk zo’n 4 tot 6 weken in beslag nemen.

3) Beide partners verhuizen

De contracthouder kan het energiecontract meeverhuizen naar een nieuwe woning. De partner dient een nieuw energiecontract af te sluiten voor zijn/haar nieuwe woning.

Tips voor het energiecontract bij een scheiding

  • Hou het voorschotbedrag in de gaten bij wijzigingen. Wanneer er iemand vertrekt kan dit gevolgen hebben voor het verbruik. Je kunt bij de energieleverancier aangeven dat jouw leefsituatie is veranderd, waardoor er minder verbruik zal plaatsvinden.
  • Daarnaast is het verstandig om bij een vertrek van één van de partners uit de woning de meterstanden op te nemen (foto van maken) en een tussentijdse afrekening aan te vragen.
  • Als door de scheiding je achternaam verandert en je bent contracthouder, dan dien je dit door te geven aan je energieleverancier.
Terug naar boven