De hypotheekrente bij een scheiding

Gepubliceerd op 28-11-2022 door de Scheidingsplanner

Kun je de hypotheekrente meenemen bij een scheiding?

Nu de vaste kosten steeds hoger worden, is de hypotheekrente ook steeds meer een belangrijk gespreksonderdeel in het scheidingstraject. Een groot deel van de vaste kosten bestaan namelijk uit de kosten van de huisvesting. Bij een eigen woning zijn er voor de hypotheek met de bank afspraken gemaakt over de hoogte van de hypotheekrente. Deze afspraken met de bank zijn altijd voor een bepaalde periode vastgelegd. Omdat er de laatste jaren een historisch lage rente is geweest, hebben veel mensen de hypotheekrente voor een langere periode vastgezet. Hierdoor kunnen ze lang van deze lage rente profiteren. Hoe ga je met deze rente om in een scheidingstraject? Kun je de hypotheekrente misschien meenemen? En hoe worden hier afspraken over gemaakt of worden hier überhaupt wel afspraken over gemaakt?

Gevolgen hypotheekrente meenemen bij een scheiding

Als er een lage hypotheekrente is voor een langere periode is afgesproken, dan is het goed om deze rente ook te behouden of mee te nemen naar de nieuwe woning. Het probleem is echter dat maar één partner deze rente kan behouden. Dit betekent dat de partner die daar geen gebruik van gaat maken bij het kopen van een andere woning een nieuwe hypotheek nodig heeft. En die nieuwe hypotheek moet hij/zij gaan afsluiten tegen het dan geldende rentepercentage.

Dit kan een groot verschil opleveren. Om een voorbeeld te geven: in januari 2022 kon je nog voor een tien jaar rentevaste periode lenen tegen een rente van ongeveer 1%. Nu in november 2022 geldt er een rente van rond de 4,25% voor dezelfde rentevaste periode. Grofweg kunnen we zeggen dat dit vier keer zoveel is, dan waar de partner die de hypotheekrente meeneemt tegen leent.

Kunnen de renteafspraken dan niet gedeeld worden?

Kunnen de renteafspraken dan niet gedeeld worden?

Natuurlijk vraag je je dan af of het misschien mogelijk is om de renteafspraken gemaakt tijdens het huwelijk gedeeld kunnen worden. Hoe mooi zou dat zijn, zowel voor de klant als voor de bank waar je hypotheek loopt. De kosten voor de partners worden eerlijk verdeeld en de bank heeft in plaats van één klant nu twee klanten.

Uit een rondje langs de banken blijkt echter dat het vooralsnog administratief niet mogelijk is om het bestaande contract op te splitsen en te verdelen over twee woningen. Wel geven een aantal banken aan hier mee bezig te zijn. Het is dan ook altijd verstandig om dit eerst even na te vragen bij de bank waar de huidige hypotheek is afgesloten. De adviseur van de Scheidingsplanner kan dit uiteraard ook voor u doen.

Is er nog een tussenoplossing voor het meenemen van de hypotheekrente?

Je hebt altijd de mogelijkheid om hierover iets af te spreken en te laten vastleggen in jullie gezamenlijke scheidingsovereenkomst. Je kunt bijvoorbeeld met elkaar een vergoeding voor het voordeel van het meenemen van de hypotheekrente afspreken. Komen jullie er niet gezamenlijk uit, dan kan dit ook een bespreekpunt zijn in een echtscheidingsprocedure. De rechtbank velt hier dan een oordeel over. Zover wil je het natuurlijk niet laten komen. De Scheidingsplanner kan jullie goed helpen om jullie situatie inzichtelijk te maken en om hierover weloverwogen beslissingen te nemen.

Terug naar boven