Hoera, we bestaan 15 jaar!

Gepubliceerd op 15-10-2021 door de Scheidingsplanner

15 jaar de Scheidingsplanner

Deze maand viert vereniging de Scheidingsplanner haar vijftienjarig bestaan. We zijn natuurlijk supertrots op deze mijlpaal. Sinds oktober 2006 zetten we ons dag in dag uit honderd procent in om voor onze relaties een goede nieuwe start te creëren voor hun leven na de scheiding.

Natuurlijk staan wij graag stil bij het bereiken van dit bijzondere moment in onze geschiedenis. Dit doen we onder meer door de komende tijd persoonlijke verhalen van onze Scheidingsplanners met jou te delen. Zo leer je ons en onze scheidingsadviseurs beter kennen. Vandaag blikken we in dit interview met onze voorzitter Frank van Boxtel terug naar de geschiedenis van onze vereniging.

Hoe is de Scheidingsplanner ontstaan?

“Eigenlijk door een toevallige ontmoeting van een toenmalige collega met scheidingsadviseur Arnoud Oostveen. Arnoud begeleidde destijds in de regio Barendrecht al onder de naam Scheidingsplanner scheidende stellen naar hun nieuwe toekomst. Tijdens deze ontmoeting is het idee ontstaan om een franchiseorganisatie te starten vanuit het concept van de Scheidingsplanner. Mijn collega en ik waren de eerste franchisenemers met onze vestigingen in Den Bosch, Eindhoven en Tilburg.

In de periode vlak daarna zijn we gestart met het werven van andere franchisenemers. Tijdens bijeenkomsten in het hele land hebben we gezocht naar collega’s die bij onze visie en werkwijze pasten. Die hebben we ook gevonden, momenteel hebben we zo’n 95 bezoeklocaties door het hele land. Het bijzondere is dat veel van die collega’s nog steeds deel uitmaken van de Scheidingsplanner. Inmiddels is de franchisegever al een aantal jaren geleden gestopt en zijn wij nu een vereniging.”

Waarom ben jij Scheidingsplanner geworden?

“Ik was financieel planner en gaandeweg kwam ik erachter dat het begeleiden van (echt)scheidingen heel goed bij mij als mens en bij mijn expertise paste. Ik zag het als een mooie kans om mensen echt te kunnen helpen. Het begeleiden van (echt)scheiding met de financiële aspecten daarvan als insteek was toen nieuw, maar daar ligt nog steeds mijn toegevoegde waarde. Door de goede begeleiding van de organisatie en interne opleidingen heb ik mij steeds verder kunnen ontwikkelen in het vak van scheidingsbemiddelaar. Ook nu volgen wij nog veel trainingen om op de hoogte te blijven binnen ons vakgebied.”

Welke ontwikkelingen heb jij de afgelopen vijftien jaar gezien?

“Allereerst natuurlijk de fiscale en juridische zaken die zich ontwikkelen. Daarnaast hebben wij ook te maken met de economische omstandigheden. We zien momenteel een geheel andere problematiek dan bijvoorbeeld tien jaar geleden. Het was toen economisch gezien een heel andere wereld. Mensen kregen hun huizen niet verkocht en de huizen stonden vaak ook “onder water”. Dit maakte het voor scheidende stellen lastig om stappen te zetten.

Nu is de woningmarkt totaal omgedraaid. Als je vandaag je huis wilt verkopen is het bij wijze van spreken gisteren al verkocht. De woningmarkt is echter zo krap, dat je heel moeilijk een andere woning kunt kopen. Hierdoor is het ook nu voor stellen die willen scheiden lastig om in beweging te komen, terwijl de persoonlijke situatie daar wel om vraagt. Door onze expertise kunnen wij gelukkig wel een toekomstig perspectief schetsen, zodat mensen in deze situatie niet helemaal de moed gaan verliezen. En snel stappen kunnen zetten als er zich wel een andere woning aandient."

Welke ontwikkeling heb jij doorgemaakt in die vijftien jaar?

“Als ik naar mijn eigen ontwikkeling kijk, dan was mijn focus in het begin heel erg gericht op het financiële aspect van de scheiding. Dat is natuurlijk nog steeds wel het uitgangspunt en de basis, maar door de opgedane ervaring en de ontwikkeling die jezelf doormaakt in je leven kun je ook de andere aspecten van de scheiding, zoals de emotionele kant, een betere rol in het proces geven. Omdat je de afgelopen jaren misschien wel 500 scheidingen hebt begeleid, neem je die ervaringen mee in het volgende proces waar je met elkaar instapt. Dat maakt een groot verschil en wordt als zeer prettig ervaren. Mijn werk is veel ruimer geworden.”

Wat is in jouw ogen jullie kracht?

“Waar mensen behoefte aan hebben is praktische ondersteuning en begeleiding en ze hebben inzicht in de toekomst nodig . Hoe doen we het met het huis, wat gaan we met en voor de kinderen afspreken en wat is straks het besteedbare inkomen? Hierbij draait het uiteindelijk niet alleen om de getallen, juist ons oplossend vermogen geeft heel veel toegevoegde waarde. De insteek is niet het onderste uit de kan halen voor een van de twee, maar vooral het samen tot oplossingen komen.

Daarnaast is het belangrijk om het proces in beweging te houden, om stappen vooruit te zetten. Het proces begeleiden is dus een wezenlijk onderdeel van ons werk. Verder ben ik van mening dat in de basis alle Scheidingsplanners van nature helpers zijn. Natuurlijk verdienen we er onze boterham mee, maar dat is niet de reden waarom wij Scheidingsplanner zijn. We adviseren niet over een licht en luchtig onderwerp en de gesprekken kunnen zwaar zijn. Met name het willen en kunnen helpen maakt dat we dit vak al zolang kunnen volhouden.

Tot slot heeft elk mens heeft toekomst nodig, perspectief. Wij kunnen niet alle problemen oplossen, maar wel dat perspectief schetsen.”

Frank van Boxtel - voorzitter vereniging de Scheidingsplanner

Terug naar boven