Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

GRATIS KENNISMAKINGSGESPREK Zet de eerste stap naar uw nieuwe toekomst! Bel 085 – 487 12 00 of vul uw gegevens in en wij nemen contact met u op voor het maken van een afspraak.

Waarom de Scheidingsplanner
 • Begeleiding van begin tot eind
 • Oplossings- en toekomstgericht
 • Met financieel en fiscaal advies
 • Informele wijze en heldere taal
 • Oog voor de emoties
 • Inclusief juridische afwikkeling

De alimentatie bij een scheiding

Alimentatie bij een scheiding

De alimentatie is vaak een punt van discussie tijdens het scheidingstraject. Dit wordt meestal veroorzaakt door tegenstrijdige belangen. En door onzekerheid over de nieuwe financiële toekomst. Want straks moeten twee huishoudens van hetzelfde inkomen als voor de scheiding gaan leven. Kun je dan nog steeds dezelfde dingen blijven doen? En waar betaal je straks de rekeningen van? Het is daarom heel belangrijk om goede afspraken te maken over de alimentatie.

Partneralimentatie

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan blijft u na de scheiding verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Woont u samen dan geldt dit niet, tenzij u iets anders heeft vastgelegd in uw samenlevingscontract. Partneralimentatie speelt een rol als de inkomens van u en uw ex-partner verschillen. Degene met het hoogste inkomen draagt bij aan de kosten van levensonderhoud van degene met het laagste inkomen.

Kinderalimentatie

Zijn er kinderen bij uw scheiding betrokken? Dan blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Dit geldt voor alle soorten relaties, of u nu getrouwd bent of niet. Doel van de kinderalimentatie is dat het kind dezelfde dingen kan blijven doen als voor de scheiding. De kinderalimentatie loopt door tot het kind 21 jaar oud is.

Factoren van invloed op de alimentatie

Het berekenen van de alimentatie is afhankelijk van diverse (financiële) factoren:

 • Behoefte: welk bedrag is er nodig om de huidige levensstandaard van de partner en de kinderen voort te zetten?
 • Inkomen: welke eigen inkomsten zijn er aanwezig? Of is het mogelijk dat er in de toekomst zelf een inkomen verdiend gaat worden?
 • Draagkracht: hoeveel geld heeft u allebei te besteden en wat blijft over voor de alimentatie? Er kan wel een hele hoge behoefte zijn, maar die moet wel ergens van betaald kunnen worden. 
 • Kindgebonden budget: dit wordt meegenomen in de berekening van de draagkracht van de ouder die dit budget gaat ontvangen.
 • Omgangsregeling: hoe vaak zijn de kinderen bij u of bij uw ex-partner?

U zult begrijpen dat in het bepalen van de hoogte van de alimentatie nog andere financiële vraagstukken meespelen. Zo zullen bijvoorbeeld de toekomstige woonlasten een belangrijke rol spelen in de vraag welke draagkracht er straks is. Wat is er dan haalbaar bij een eigen huis en hypotheek? Ook het eigen vermogen of eventuele schulden tellen mee. En hoe de belastingdienst tegen dit alles aankijkt.

Tip: maak een financieel plan

De alimentatie is dus maar één onderdeel van een totaal scheidingsplan. Bedenk daarbij dat de financiën voor 80% uw nieuwe toekomst bepalen. Maak dus altijd een financieel plan. Laat ook een financieel deskundige meekijken, zodat u zeker weet dat u de juiste afspraken maakt. De Scheidingsplanner is zo’n deskundige. Samen zetten we de financiële impact van de scheiding voor u op een rijtje. Ook de fiscale gevolgen nemen we mee, zodat u bij uw belastingaangifte niet voor nare verrassingen komt te staan. Zo weet u precies waar u straks de rekeningen van gaat betalen.

Meer informatie

> 10 misverstanden over partneralimentatie

> 10 misverstanden over kinderalimentatie

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje Wilt u liever eerst rustig ons scheidingsboekje lezen? Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Kwaliteit verzekerd

Gemiddeld wordt de scheidingsplanner beoordeeld met een
 • "Ik zou uw organisatie aanbevelen…"

  Door: SS Geplaatst op: 19-06-2018
  Vestiging: Zwaag
  Goed geholpen en door het… lees meer
 • "Prettig en vriendelijk door ons…"

  Door: NP Geplaatst op: 19-06-2018
  Vestiging: Zwaag
  Prima lees meer
 • "Goede professionele en prettige aanpak"

  Door: MCP Geplaatst op: 08-06-2018
  Vestiging: Zwaag
  Financieel deskundig begeleid lees meer
 • "Zeer tevreden en goed begeleid"

  Door: HD Geplaatst op: 08-06-2018
  Vestiging: Zwaag
  Ik beveel jullie organisatie aan lees meer
 • "Prima fijn dat het gelukt…"

  Door: AW Geplaatst op: 08-06-2018
  Vestiging: Zwaag
  Op het moment dat her… lees meer
Meer beoordelingen