Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Vakantietips voor gescheiden ouders

Vakantietips voor gescheiden ouders

De zomervakantie. We kijken er allemaal bijna het hele jaar naar uit. De vakantiebestemming uitzoeken, een lijstje maken van wat er allemaal in de koffer moet en de buren vragen om de post te verzorgen en de planten water te geven. Daarna kan de vakantiepret beginnen. Voor gescheiden ouders heeft de vakantieperiode echter vaak wat meer voeten in de aarde, zeker als het de eerste zomervakantie na de scheiding betreft. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we allemaal van een onbezorgde tijd kunnen genieten? We hebben een aantal vakantietips voor gescheiden ouders verzameld om de eerste stappen te kunnen zetten. 

1. Laat uw kinderen wennen aan de nieuwe situatie

Als ouders gaan scheiden of gescheiden zijn, brengt de tijd van vakantie vieren vooral veranderingen voor de kinderen mee. Voor de kinderen betekent dit meestal dat een deel van de vakantie met mama en een deel van de vakantie met papa wordt doorgebracht. Dat is niet alleen voor de betreffende ouder een nieuwe situatie, maar natuurlijk net zo goed voor de kinderen. Het is voor uw kinderen belangrijk dat ze de tijd krijgen om zich rustig voor te bereiden op deze nieuwe wijze van vakantie vieren. Bespreek daarnaast ook met uw kinderen wat hun wensen voor de vakantieperiode zijn, wat vinden zij in deze nieuwe situatie fijn?

2. Nieuwe partners mee op vakantie

Als de nieuwe partner van papa of mama voor het eerst meegaat op vakantie, en misschien ook wel zijn/haar kinderen, dan verandert er nog meer voor de kinderen. In plaats van alleen met papa of mama op vakantie, wordt het dan ineens: met papa of mama op vakantie en nog een aantal mensen meer!

Bedenk dat kinderen het vooral op vakantie leuk vinden om veel te doen met hun ouders. Als de aandacht van die ouder in deze nieuwe situatie over meer personen verdeeld moet worden, komen de kinderen hierdoor minder in beeld. En als deze andere personen in hun ogen ook nog eens ‘vreemden’ zijn, bijvoorbeeld omdat de kinderen alleen nog maar enkele uurtjes per week te maken hebben gehad met de nieuwe partner en haar/zijn gezin, kan het zo maar gebeuren dat de kinderen dit als niet leuk ervaren.

3. Zorg op tijd voor de benodigde documenten

Omdat het nog vaak fout gaat, herhalen we deze tip nog maar een keer. Als u met de kinderen naar het buitenland op vakantie gaat, regel dan op tijd – naast een geldig paspoort, visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen – ook de onderstaande formulieren om onnodige vakantiestress te voorkomen:

  • Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
  • Geboorteakte *
  • Recent uittreksel gezagsregister *
  • Recent uittreksel BRP (was GBA) *
  • Kopie paspoort toestemming gevende ouder
  • Kopie retourticket van het kind (indien van toepassing)
  • Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
  • Optioneel: neem een kopie van het ouderschapsplan mee

Informeer ook bij het consulaat of de ambassade van het betreffende vakantieland hoe zij met alleen reizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig. Controleer bovendien ook tijdig of bovengenoemde lijst nog actueel is!

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

4. Tijdens de vakantie

Hoe gaat u om met het feit dat uw ex-partner met uw kinderen op vakantie is? U zult de kinderen ongetwijfeld erg missen. Bedenk welke afspraken u met elkaar als ouders kunt maken, om deze periode voor iedereen zo fijn mogelijk te maken. Vindt u het fijn om contact te hebben met de kinderen? Spreek met uw collega-ouder af hoe vaak er telefonisch of ander contact kan zijn tussen de vakantie vierende kinderen en u.

Tip: hebben de kinderen nog geen eigen mobiele telefoon? Spreek af of u of de andere ouder belt en om de hoeveel dagen. Vertel deze afspraak ook aan uw kinderen, zodat zij ook weten dat ze nog contact met u hebben in de vakantie. Als de kinderen wel een eigen mobiele telefoon hebben, houd dan contact op een dusdanige manier dat de vakantievierende ouder er geen last van ondervindt. Spreek bijvoorbeeld een vast moment af waarop u een sms of app stuurt. En zorg dat u positief bent in het contact met de kinderen.

5. Geniet van uw vrije tijd zonder de kinderen

Wat gaat u zelf doen in de periode dat de kinderen zonder u op vakantie zijn? Vraag u in ieder geval niet telkens af of uw kinderen het wel naar hun zin hebben of dat er wel goed voor hun gezorgd wordt. Maak een plan voor uzelf voor deze periode zonder uw kinderen. U heeft uw handen vrij om alles aan te pakken wat u wilt. Misschien eindelijk eens die korte stedentrip ondernemen met uw beste vriend(in). Of zijn er nog dingen aan of rond het huis te doen?

Prop deze periode sowieso niet vol met alleen maar werken, omdat u dan zo min mogelijk aan de kinderen denkt. Probeer op een goede manier invulling te geven aan deze tijd: geniet ervan dat u alleen aan uzelf hoeft te denken. Dit zal u net na de scheiding wellicht niet meevallen. Probeer uzelf er stap voor stap toe te zetten om ook hierin uw weg naar uw nieuwe toekomst te vinden.


Meer informatie over scheiden

> Wijzigen ouderschapsplan
> Alimentatie herberekening
> Wetsvoorstel partneralimentatie

Labels:,

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken