Het ouderschapsplan … een ondergeschoven kindje?

Gepubliceerd op 27-03-2019 door de Scheidingsplanner

Het ouderschapsplan … er is de laatste tijd nogal veel om te doen geweest. Maar liefst twee juristen zijn de afgelopen maanden gepromoveerd op dit onderwerp. Veronica Smits concludeert in haar proefschrift dat kinderen vaak niet genoeg gehoord worden bij het opstellen van het ouderschapsplan en pleit voort grotere inbreng van een gedragsdeskundige.

En Marit Tomassen stelt dat het verplichte ouderschapsplan helemaal niet werkt, het aantal conflicten is niet gedaald sinds het ouderschapsplan in 2009 verplicht werd. 

Conclusies die duidelijk maar ook tegelijkertijd confronterend zijn, daar worden we even stil van. Is het verplichte ouderschapsplan daarmee verleden tijd? Nee, gelukkig is er ook nog goed nieuws. Beide juristen stellen dat ouders zelf een hoop ellende kunnen voorkomen door goed met hun kinderen én met elkaar te praten. In de praktijk luisteren ouders vaak nog onvoldoende naar de inbreng van hun kinderen, waardoor er te weinig wordt vastgelegd. En de kinderen uiteindelijk met vastgelegde afspraken te maken krijgen waarin ze zich niet gehoord voelen.
Zo worden we weer met onze neus op de feiten gedrukt: om een ouderschapsplan in de toekomst te laten slagen is goed overleg tussen beide ouders én tussen ouders en kinderen essentieel.

Is dat lastig? Ja, soms wel, maar gelukkig staan er genoeg experts klaar om te helpen.