Eenzijdig scheiden & advocaat bij echtscheiding

Gepubliceerd op 11-09-2017 door de Scheidingsplanner

Indien u en uw partner uit elkaar gaan, zijn er verschillende manieren om uw scheiding te regelen. Veelal bestaat de gedachte dat een scheiding alleen geregeld kan worden in een procedure waarbij u beiden wordt bijgestaan door een eigen advocaat. Echter, is het ook mogelijk en in veel gevallen te adviseren dit anders vorm te geven. U kunt namelijk uw scheiding door één gezamenlijke adviseur laten begeleiden, dit wordt ook wel mediation genoemd. Mediation kan leiden tot mooie oplossingen, echter is het helaas niet voor iedereen haalbaar.

Het kan helaas voorkomen dat u om de één of andere reden niet meer samen met uw partner door één deur kunt. In dat geval is het slimmer om zonder uw partner de scheiding te regelen. 

U kunt voor het regelen van de gevolgen van de echtscheiding zelf een deskundige in de hand nemen. Een scheiding is emotioneel en ex-partners kunnen deze emoties vaak moeilijk uitschakelen als ze afspraken moeten maken over de verdeling van de boedel, de alimentatie en het omgaan met de kinderen. 

Het kan ook zijn dat u geen vertrouwen meer heeft in uw ex-partner en om die reden niet samen bij één adviseur om de tafel wilt. Dan kan het een goede oplossing zijn om zelf een deskundige in te schakelen. 

Uw deskundige kan dan voor u het woord doen en uw belangen behartigen, zonder de redelijkheid daarbij uit het oog te verliezen. Hoe boos u wellicht ook bent, u zult met uw ex-partner wel tot een redelijke verdeling van de boedel en het vermogen moeten komen en redelijke afspraken moeten maken over bijvoorbeeld het omgaan met de kinderen. De Scheidingsplanner kan u hierbij helpen.

Indien u beiden uw eigen deskundige heeft, hoeft het niet per se zo te zijn dat er via de rechtbank geprocedeerd zal worden om op deze wijze tot afspraken te komen. De Scheidingsplanner gelooft in oplossingsgerichtheid en zal in dat kader ook zeker proberen het overleg op te zoeken, bijvoorbeeld in de vorm van een viergesprek. Daarnaast werken diverse Scheidingsplanners ook samen met advocaten in eenzijdige procedures. De meerwaarde van de samenwerking door de advocaat en de financieel echtscheidingsadviseur ligt onder andere in het hebben van “the best of both worlds”; zowel de juridische als de fiscale en financiële kant wordt volledig aangepakt.

Bent u verwikkeld in een scheiding en vraagt u zich af of dit de juiste weg is? Neemt u dan gerust contact met ons op.