Alimentatie indexering 2022 bekend!

Gepubliceerd op 26-11-2021 door de Scheidingsplanner

Inhoudsopgave indexering alimentatie 2022

> De indexering alimentatie per 1 januari 2022
> Wat betekent deze alimentatie indexering voor jou?
> Voorbeeld alimentatie indexering 2022 berekenen
> Wat moet je met de alimentatie indexering doen?

De indexering alimentatie per 1 januari 2022

De alimentatie indexering voor 2022 is bekend gemaakt. Ieder jaar wordt het alimentatiebedrag door middel van indexering aangepast, omdat onder meer de kosten van levensonderhoud en de lonen stijgen. De minister van Justitie en Veiligheid bepaalt jaarlijks volgens de tremanormen wat het wettelijke indexering percentage, de alimentatie indexatie, voor het komende jaar wordt. Deze alimentatie indexering is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek (artikel 402-a Boek I BW).

Wat betekent deze alimentatie indexering voor jou?

Door de alimentatie indexering wordt het alimentatiebedrag dat jij betaalt of ontvangt hoger. Iedere alimentatiebetaler is wettelijk verplicht deze verhoging toe te passen. Ook als jouw loon niet omhoog is gegaan, ben je verplicht om de alimentatie indexering toe te passen. De indexering is van toepassing op zowel de partneralimentatie als de kinderalimentatie. De nieuwe alimentatie indexering gaat in per 1 januari 2022, vanaf dat moment moet het nieuwe alimentatiebedrag betaald worden.

Voorbeeld alimentatie indexering 2022 berekenen

De alimentatie indexering is gebaseerd op de bruto alimentatiebedragen. Het indexeringspercentage voor de alimentatie van 2022 is vastgesteld op 1,9 procent. Het berekenen gaat als volgt: neem jouw alimentatiebedrag van dit jaar en vermenigvuldig dit bedrag met het indexeringspercentage.

Concreet bereken je het zo: huidig alimentatiebedrag/100 x het indexering percentage 2022 + huidig alimentatiebedrag. Voorbeeld: stel dat het huidige bedrag van de partneralimentatie € 450,- is, dan bedraagt het nieuwe alimentatiebedrag na indexering (450/100) x 1,9 + 450 = € 458,55.

Wat moet je met de alimentatie indexering doen?

Je moet als alimentatiebetaler de alimentatie indexering altijd zelf goed in de gaten houden. Je krijgt er geen bericht van en het wordt niet automatisch aangepast. Als je dit niet jaarlijks doet, dan kan jouw ex-partner uiteindelijk de indexering tot vijf jaar terug vorderen en dat kan om behoorlijke bedragen gaan. Bereken dus direct het nieuwe alimentatiebedrag en zorg ervoor dat je per 1 januari 2022 het nieuwe alimentatiebedrag gaat betalen.

Heb jij vragen over de indexering of andere vragen over alimentatie? Neem dan gerust contact met ons op. Bel 085 – 487 12 00 of stuur een e-mail naar info@scheidingsplanner.nl.

Terug naar boven