5 tips om jouw relatiebreuk te verwerken

Gepubliceerd op 27-05-2020 door de Scheidingsplanner

Het verwerken van jouw relatiebreuk: 5 tips

Of de relatiebreuk nu jouw keuze was of niet, het verwerken van jouw relatiebreuk is een moeilijke tijd. En dat is niet gek, want je staat er ineens weer alleen voor. Allerlei emoties passeren in deze tijd de revue; machteloosheid, woede en pijn voeren meestal de boventoon. Het verwerken van de relatiebreuk werkt voor iedereen anders. Jouw karakter, ervaringen in het verleden en jouw sociale omgeving hebben hier veel invloed op. Daarnaast kunnen deze 5 tips jou helpen om opnieuw naar de zonnige kant van het leven te kunnen kijken en jouw leven weer op te pakken.

Tip 1: relatiebreuk accepteren

Het accepteren van de relatiebreuk is waarschijnlijk het moeilijkste wat er is. Het betekent namelijk accepteren dat jouw partner bij je weg is en niet meer terugkomt. Maar ook van het loslaten van de hoop, dat alles nog goed kan komen en dat jouw leven dan weer als vanouds wordt. De acceptatie brengt meestal veel verdriet met zich mee, omdat je je nu echt realiseert dat jouw relatie ten einde is. Maar echt, na verloop van tijd ga je merken dat dingen slijten. Jouw emoties worden minder intens en je kijkt steeds minder terug naar het verleden.

Tip 2: jezelf terugvinden na de relatiebreuk

Na de relatiebreuk moet je misschien weer op zoek gaan naar jezelf. Want als je met iemand hebt samengeleefd, dan heb je jouw leven aangepast aan jouw relatie. Je hebt vrienden gedeeld, gezamenlijke activiteiten opgepakt en wellicht dingen laten schieten omdat je er tijdens jouw relatie geen tijd meer voor had. Klinkt dit bekend? Tijd om uit te zoeken wie je bent en wat je wilt bereiken in het leven. Ontdekken wat je nodig hebt om weer gelukkig te worden. Probeer te leren van je ervaringen en positief te denken. En maak toekomstplannen voor jezelf; wat heb je ooit nog willen doen in jouw leven?

Tip 3: gun jezelf de tijd

Veel mensen vragen zich af hoelang het duurt om een relatiebreuk te verwerken. Daar valt geen eenduidig antwoord op te geven. Ieder mens is uniek en eenieder moet het verwerkingsproces in zijn/haar eigen tempo doorlopen. Bedenk ook dat een terugval in het verwerkingsproces erbij hoort. Twee stappen voorwaarts en weer een stap terug is dus heel gebruikelijk. Neem dus de tijd voor jezelf en probeer te genieten van de kleine dingen in het leven.

Tip 4: ga wat doen!

Eenzaamheid komt veel voor na een relatiebreuk. Je blijft echter eenzaam als je jezelf opsluit in jouw huis. Afleiding is de beste remedie bij eenzaamheid; ga dus wat doen! Spreek af met vrienden of zoek oude vrienden op. Pak jouw hobby’s weer op of ga sporten. Wordt vrijwilliger bij jouw sportclub of in een verzorgingstehuis. Kortom, ga erop uit, ontmoet nieuwe mensen en doe nieuwe ervaringen op!

Tip 5: boeken over het verwerken van liefdesverdriet

Heb je meer hulp nodig om met jouw verdriet te kunnen omgaan en de draad weer op te pakken? Deze drie boekentips kunnen je verder op weg helpen.

1. Liefdesverdriet

De schrijfster Petra van der Heide heeft veel ervaring met het helpen van mensen om hun liefdesverdriet te verwerken. Haar boodschap en oefeningen, waarbij liefde de rode draad is, heeft ze in dit liefdevolle boek verwerkt

2. Hoe lijm ik mijn gebroken hart

Hypnotherapeut Paul McKenna en psychotherapeut Hugh Willbourn hebben een stappenplan ontwikkeld om het verdriet na een verbroken relatie te verwerken en er uiteindelijk sterker van te worden.

3. Stop liefdesverdriet

Stop liefdesverdriet van schrijfster Ammy van Bedaf gaat over liefde en liefdesverdriet: waarom het in de liefde niet altijd lukt, wat je eigen aandeel daarin is en wat je er zelf aan kunt doen.

Terug naar boven