15 jaar Scheidingsplanner Jaap van der Meer

Gepubliceerd op 28-04-2023 door de Scheidingsplanner

Artikel van de maand

Elke maand voert een van onze Scheidingsplanners zelf het woord in een artikel. Het artikel kan bijvoorbeeld een persoonlijke ervaring beschrijven, ons werk toelichten of een specifiek onderwerp behandelen. Deze maand deelt Scheidingsplanner Jaap van der Meer in het kader van ons jubileumjaar zijn persoonlijke verhaal over zijn werk als Scheidingsplanner. In dit interview vertelt hij over zijn achtergrond, beweegredenen en werkwijze. Zo leer je onze Scheidingsplanners een beetje beter kennen.

Waarom ben jij scheidingsbemiddelaar geworden?

“Ik ben in 1986 als professioneel financieel adviseur gestart. Ik kreeg toen steeds meer vragen over scheiden, maar heel vaak kwamen die vragen aan de late kant. Er was bijvoorbeeld al afgesproken dat een partner het huis zou overnemen, maar de hypotheek moest nog wel geregeld worden. Tijdens de scheiding was helemaal niet bekeken of dit wel kon, zodat het een grote teleurstelling was als bleek dat die partner hiervoor te weinig inkomen had of als de bank nee verkocht. Je had dan een probleem, omdat de rechter de scheiding al had uitgesproken.

Bovendien hadden de partners dan in het traject vaak al veel strijd gehad over wie wel of niet de woning zou behouden, terwijl als op voorhand de mogelijkheden duidelijk waren geweest zij veel minder strijd zouden hebben ervaren. Dat is gewoon heel jammer. Dit was voor mij dan ook de aanleiding om scheidingsadviseur te worden. Ik voorkom liever problemen, dan dat ik ze achteraf moet oplossen.”

Waarom heb jij je aangesloten bij de Scheidingsplanner?

“De Scheidingsplanner heeft als uitgangspunt dat we vooraf bekijken wat de mogelijkheden en de onmogelijkheden zijn. Dat sloot goed aan bij mijn eigen visie. Ik werk dan ook heel graag met ons Scheidingsplan® waarin alle zaken benoemd worden waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het inkomen na de scheiding, het huis, je pensioen, noem maar op. Wij geven dus op voorhand heel veel duidelijkheid, waardoor mensen echt weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast heeft het lid zijn vele voordelen, zoals permanente educatie en het samenwerken met collega’s.”

Hoe heb jij je gespecialiseerd in het scheidingsvak?

Ik was al gecertificeerd financieel planner(FFP). Na de start als Scheidingsplanner heb ik nog diverse andere opleidingen gevolgd om mij verder in dit vak te bekwamen. Denk aan specialisaties op het financiële en fiscale vlak en in de omgang met mensen en het begeleiden van de gesprekken. Ook de permanente educatie binnen de vereniging maakt dat wij continu op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op alle vlakken van een scheiding. Daarnaast draagt het sparren met collega’s ook bij aan mijn ontwikkeling in dit vakgebied.”

Zijn alle aspecten even belangrijk bij een scheiding?

“Eigenlijk wel. De gesprekken hebben voor de mensen bijvoorbeeld evenveel waarde. Ze willen beiden gehoord worden en ze hebben allebei hun wensen en doelen. Voor mij persoonlijk springt er wel één aspect uit en dat zijn de kinderen. Ik wil dat mijn klanten voor hun kinderen afspraken maken die haalbaar zijn en die toekomstbestendig zijn. We gaan dus niet voor vandaag wat afspreken en dat morgen weer veranderen; de afspraken moeten kloppen. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om voor een internationaal chauffeur co-ouderschap af te spreken, terwijl hij/zij maar twee dagen per week thuis is. Ik zeg altijd dat ik onpartijdig ben, behalve als het over de kinderen gaat, want dan ben ik voor hun partijdig.”

Wat is voor jouw klanten belangrijk?

“Dat is in de eerste plaats vertrouwen. Ze kunnen erop vertrouwen dat ik – of mijn vrouw, die ook Scheidingsplanner is – ze gedurende het gehele traject goed kan begeleiden. Dat ik alles van A tot Z voor ze regel en dat ze met alle vragen bij mij terechtkunnen. Plus dat ze erop kunnen vertrouwen dat ik het beste met hun en hun kinderen voor heb. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat ze inzicht in hun financiële toekomst krijgen. Wat betekent het financieel als wij zo meteen niet meer bij elkaar zijn? Wat zijn de woonmogelijkheden en wat heb ik straks netto te besteden? Door dit helder in beeld te brengen kan ik ze duidelijkheid en rust geven.”

Wat vind jij mooi aan jouw werk?

“Dat draait eigen wel om het eindresultaat, dus dat beide partners verder kunnen. Ook als ouders na de scheiding. Het is natuurlijk mijn uitdaging om dit alles in goede banen te leiden. Mijn plezier ligt niet in scheiden op zichzelf, maar mij plezier ligt bij het feit dat mensen verder kunnen met hun leven. Dat mensen mij achteraf vertellen dat ze blij zijn dat hun scheiding gewoonweg goed is afgehandeld.

Zo sprak ik laatst oud-klanten die vertelden dat een van hun kinderen hun examen had gehaald en dat ze samen met hun nieuwe partners bij de uitreiking konden zijn. Dat hadden ze nooit verwacht, omdat ze in het begin lijnrecht tegenover elkaar stonden. Samen hadden we ervoor gezorgd dat het contact met de kinderen goed was en dat contact onderling redelijk was. Dit soort ervaringen van klanten geeft mij voldoening en ook de kracht om dit werk te doen.”

Wat is jullie kracht?

“Dat start met onze empathie, we begrijpen onze klanten heel goed. Wij oordelen ook niet over wat er geweest of gebeurd is. Ons werk bestaat uit het oplossen van de problemen en het creëren van een nieuwe toekomst. Natuurlijk gaat het om wat de klanten willen, maar wij proberen ze een duwtje mee te geven. Dat betekent vaak veel uitleggen en vooral ook oplossingsgericht meedenken. Soms lukt het namelijk niet hoe zij het zelf bedacht hadden, want er zijn nu eenmaal kaders waar wij ons aan moeten houden.

Door creatief mee te denken kunnen wij er echter voor zorgen dat er toch andere afspraken op tafel komen, waardoor het wel lukt. Er mogen namelijk altijd in overleg andere afspraken gemaakt worden. Zo heb ik klanten die hun partner langer alimentatie betalen, zodat het voor hem/haar makkelijker is om aan een woning te komen. Het draait om het samen willen oplossen, elkaar iets gunnen en het beste met elkaar voorhebben.”

Welk effect heeft de woningmarkt nog op jouw werk?

“Ik zie dat mensen in mijn regio nu toch relatief snel iets kunnen regelen op woongebied. Zo hadden mensen waar ik vorige week een eerste gesprek mee had inmiddels al andere een woning. Ook hier moet je natuurlijk wel creatief in zijn. Je kunt naar de meest ideale woning gaan zoeken, maar dan wordt het waarschijnlijk lastig. Echter, door anders te denken en niet ervan uit te gaan dat het ook gelijk jouw laatste woning moet zijn, kan er best veel. Sluit dus compromissen, je zult wel eens wat in moeten schikken. Bovendien kan er in de toekomst weer veel gebeuren. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe relatie, waardoor jouw woonsituatie weer kan veranderen.”

Wat wil je mensen die gaan scheiden nog meegeven?

“Ga tijdig naar een scheidingsbemiddelaar. Laat je niet door allerlei ‘adviseurs’ van de wijs brengen en met adviseurs bedoel ik dan bijvoorbeeld vrienden en familie. Ook op internet staat heel veel verouderde informatie en natuurlijk veel meningen van anderen. Iedere scheiding is echter anders, dus laat dat achter je en ga op zoek naar een expert die van de hoed en de rand weet. Hierdoor krijg jij snel inzicht in je toekomst, waardoor je de juiste beslissingen kunt nemen.”

Jaap van der Meer, Scheidingsplanner Friesland

Alle artikelen van de maand

Terug naar boven