Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Wetsvoorstel herziening partneralimentatie aangenomen

Wetsvoorstel herziening partneralimentatie

De Eerste Kamer heeft op 21 mei ingestemd met het wetsvoorstel herziening partneralimentatie. Het initiatiefvoorstel was op 11 december al aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee is de beperking van de duur van de partneralimentatie nu een feit.

Wat verandert er?

Door de nieuwe wet herziening van de partneralimentatie bedraagt de duur van de partneralimentatie straks de helft van de duur van het huwelijk. Tevens geldt er een maximumtermijn van 5 jaar, dat is nu 12 jaar. Uitzonderingen op deze nieuwe wet zijn:

  1. Voor huwelijken langer dan 15 jaar en waarbij de alimentatiegerechtigde maximaal 10 jaar jonger is dan de AOW-leeftijd: de partneralimentatie eindigt op het moment dat de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd bereikt. De maximale duur is dus 10 jaar.
  2. Huwelijken met kinderen onder de 12 jaar: de duur van de partneralimentatie loopt door, totdat het jongste kind 12 jaar oud is geworden. De maximale duur is dus 12 jaar.
  3. Alimentatiegerechtigden boven de vijftig jaar en die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn: deze groep krijgt tien jaar doorbetaald. Deze uitzondering vervalt 7 jaar na invoering van de nieuwe wet.

Vanaf wanneer geldt de nieuwe wet?

De nieuwe regels gaan per 1 januari 2020 in. De wet geldt alleen voor nieuwe scheidingsaanvragen vanaf die datum. Als u al alimentatie betaalt of al een verzoekschrift heeft ingediend bij de rechtbank, blijven de oude regels van kracht. De nieuwe wet geldt ook niet voor samenwoners, omdat voor deze groep wettelijk niets is geregeld. Eventuele afspraken in uw samenlevingscontract zijn leidend.

Labels:

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken