Bel ons
085-487 12 00

werkdagen van 9:00 - 17:00

Wetsvoorstel duur partneralimentatie

Wetsvoorstel duur partneralimentatie

In 2015 was er al sprake van: de partneralimentatie gaat op de schop. Reden: de huidige regeling is niet meer van deze tijd. Het is al lang niet meer zo dat de vrouw stopt met werken als er kinderen komen. Daarnaast zijn vrouwen beter opgeleid, duren huwelijken korter dan vroeger en wordt de zorg voor kinderen meer en meer gedeeld.

Het wetsvoorstel uit 2015 van VVD, PvdA en D66 heeft destijds echter veel kritiek ontvangen van de Raad van State. Hierdoor waren genoemde partijen genoodzaakt weer met elkaar in overleg te treden en opnieuw met elkaar te onderhandelen. Inmiddels ligt er een vernieuwd wetsvoorstel op tafel, dat gesteund wordt door de Tweede Kamer. De drie partijen hopen dat de nieuwe wet over een jaar al kan ingaan.  

Vernieuwd wetsvoorstel partneralimentatie

In het vernieuwde wetsvoorstel betalen mensen die gaan scheiden straks korter partneralimentatie. Concreet zijn dit de wijzigingen in het nieuwe wetsvoorstel :

  • De duur van de partneralimentatie bedraagt de helft van de duur van het huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Hierdoor wordt de maximale duur van de partneralimentatie verkort van 12 naar 5 jaar
  • Er wordt een uitzondering gemaakt voor huwelijken langer dan 15 jaar, waarbij de ontvanger van de alimentatie binnen tien jaar voor zijn of haar pensioen zit. In dat geval kan de alimentatie tot 10 jaar duren
  • Ook wordt er een uitzondering gemaakt voor huwelijken met kinderen onder de 12 jaar. Zij houden recht op alimentatie, totdat het jongste kind twaalf jaar is
  • Er komt een hardheidsclausule voor schrijnende gevallen en een overgangsrecht

Vragen over partneralimentatie?

Heeft u vragen over het vernieuwde wetsvoorstel partneralimentatie of wilt u uw eigen alimentatieregeling laten (her)berekenen? Neem dan contact met ons op. Bel 085 – 487 12 00 of stuur een e-mail naar info@scheidingsplanner.nl.


Meer informatie over scheiden

> De alimentatie bij een scheiding
> Alimentatie berekenen 
> Alimentatie herberekening

Labels:, ,

Scheidingsboekje

SCHEIDINGSBOEKJE

Scheidingsboekje

"Alles wat u moet weten en kunt doen bij een scheiding"

Wilt u thuis in alle rust verder lezen wat er bij uw scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start...”. Voor u zelf of voor iemand anders. In ons boekje vindt u alles wat u moet weten over scheiden. In heldere en duidelijke taal, zodat u precies weet wat belangrijk is in deze hectische periode. En voor verdere vragen staan we uiteraard ook graag voor u klaar.

Vraag nu het scheidingsboekje aan

Direct regelen!

Telefoon

Gaat u scheiden? En zit u vol vragen? Kom voor een vrijblijvend adviesgesprek naar de Scheidingsplanner.

Vrijblijvende afspraak maken
Telefoon

Heeft u een vraag en wilt of kunt u niet wachten op een antwoord, bel ons. Dan helpen wij u direct.

Contact opnemen
Calculator

Wel of geen alimentatie? En hoeveel dan precies? Krijg snel antwoord via de Scheidingsplanner.

Alimentatie berekenen
Formulier

Meer duidelijkheid over uw scheiding? Vraag het Scheidingsboekje "Een nieuwe start..." aan.

Scheidingsboekje aanvragen

Direct regelen!

Icon-telefoonIcon-calculator
Telefonisch contact
Alimentatie berekenen
Icon-werkmapIcon-afspraak
Scheidingsboekje aanvragen
Afspraak maken